Hrvatska

KRENULA EU KAMPANJA 275 kandidata za 11 mjesta!

Europska unija

Poznati su svi sudionici ovogodišnjih izbora za Europarlament u mandatu 2014.-2019.. Naime, Državno izborno povjerenstvo objavilo je u nedjelju navečer zbirnu listu svih pravovaljanih kandidacijskih lista.

Za jedanaest zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu (jedan manje nego lani zbog odluke EU o uštedama) natjecat će se sedam koalicijskih i 18 samostalnih stranačkih lista, ukupno njih 25 (prošle godine bilo ih je 28), što znači da je na kandidacijskim listama 275 kandidat. Zanimljivo je da među njima nema nijedne liste grupe građana, za koje je trebalo prikupiti pet tisuća potpisa.

Od političara s juga Hrvatske, Dubravka Šuica zauzela je drugo mjesto na listi HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS, Ruža Tomašić šesta na istoj listi, Oleg Valjalo je šesti na listi SDP-HNS-IDS-HSU, Đuro Lubura sedmi na koalicijskoj listi Nacionalni forum-HSLS-PGS-RI, a Denis Šešelj jedanaesti na listi A-HSP-a.

Podsjetimo, izborna promidžba počela je od ponoći ovog ponedjeljka i trajat će 47 dana. Izbori za Europski parlament održat će se u nedjelju, 25. svibnja. Specifičnost ovih izbora jest što se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem. Birači glasuju samo za jednu listu, ali na glasačkom listiću mogu označiti i jednog kandidata kojem daju prednost pred ostalima na listi za koju glasuju (preferirani glas).

Cjelovite liste mogu se pročitati na internetskoj stranici DIP-a.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist