DuList IN

KREĆE ‘TIŠINA MOLIM’ Očekuju vas brojne projekcije, ali i koncert benda ‘Kuzma i Shaka Zulu’

KREĆE 'TIŠINA MOLIM' Očekuju vas brojne projekcije, ali i koncert benda 'Kuzma i Shaka Zulu'

U prostorijama Luže danas je održano predstavljanje sedmodnevne filmske manifestacije ‘Tišina molim’ koja se održava treću godinu zaredom i to od 4. do 10. ožujka.

Tako će svi zainteresirani na raznim lokacija Dubrovnika i Cavtata, ponovno moći uživati u zanimljivim događajima vezanim uz filmske poslastice. Na samom početku predstavljanja programa riječ su preuzeli jedni od osnivača ovog festivala, Tomislav Tepšić i Miran Dilberović.

– Ponovno smo tu, počinjemo u nedjelju i za svakoga imamo ponešto. Festival otvaramo projekcijom filma ‘Jednog dana jedni skalini’ iz 1975. u kojemu se raspravlja o važnosti sjedanja na skalinima u Dubrovniku i okupljanju mladih na stepenicama ispred crkve Svetog Vlaha. U dokumentarcu ćemo moći vidjeti razne goste koji govore o tadašnjem trendu koji se nastavio i danas – rekao je Tepšić, a Dilberović je naglasio kako i danas ljude po tom pitanju muče isti problemi kako i te 1975.

Nikša Konsuo, ravnatelj Kinematografa Dubrovnik pozvao je sve na otvaranje festivala te istaknuo je kako osnivači ove manifestacije znaju prepoznati ‘što znači 100 godina snimanja filma u Dubrovniku.’

– Kako je bilo bitno prije 100 godina, tako je bitno i danas kad je dubrovnik faktički postao jedan veliki filmski set za najnovije filmske naslove – poručio je Konsuo te dodao kako će u rujnu ove godine biti održana premijera ‘Robina Hooda’ u gradu.

Nakon otvaranja i nostalgičnog putovanja u prošlost slijedi još pet projekcija: od kino premijere TV serije ‘Knightfall’, preko prvog zvučnog filma snimanog u Hrvatskoj 1932. godine – ‘Princ iz Arkadije’, s malim izletom u Cavtat gdje će se prikazati svima dragi ‘Servantes iz Malog Mista’, da bi na kraju završili s dvije komedije: talijanskom akcijskom komedijom Tri fantastična superčovjeka iz 1967. i istočnonjemačkom komedijom iz svijeta mode ‘Ne sa mnom, gospođo’.

Nefilmski dio programa također je vrlo uzbudljiv: U Cavtatu će se u srijedu, u sklopu ‘Pučkog kina’ kušati riblje delicije i vino, uz svirku ‘domaćeg’ benda OPG. Za Dan žena u Lazaretima će poznate dubrovačke filmske djelatnice razgovarati o svojim iskustvima, a kasnije će se degustirati tradicionalne slastice.

Zatvaranje festivala prepušteno je provjerenim majstorima za dobru zabavu – splitskom bendu ‘Kuzma i Shaka Zulu’, koji sviraju u Dubrovniku prvi put nakon čak 20 godina.

Cilj ovog festivala filmova je istraživati, informirati i educirati javnost o ulozi Dubrovnika u filmskoj povijesti i kulturi. Tišina molim održava se u organizaciji kulturne udruge Aster i suorganizaciji kinematografa Dubrovnik, pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Cijeli program možete provjeriti u nastavku:

Tišina Molim_Raspored

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist