Hrvatska

Kreće cijepljenje protiv gripe, osigurano 320 tisuća doza

Cijepljenje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je 320 tisuća doza trovalentnog sezonskog cjepiva protiv gripe, a cijepljenje počinje u srijedu, 7. studenog.

Količina cjepiva je, navode iz HZJZ-a, procijenjena na temelju odaziva na cijepljenje u prethodnoj sezoni. Ovosezonsko trovalentno cjepivo koje je osigurano za cijepljenje rizičnih skupina u skladu je s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i EU-a za sezonu 2018./2019. odnosno sadrži dva podtipa virusa gripe A i jedan tip virusa gripe B.

Cijepljenje protiv gripe preporučuje se osobama životne dobi 65 godina i starije, štićenicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu), pacijentima s kroničnim oboljenjima, posebice oboljenjima srca i pluća, uključujući i djecu, a posebno djecu s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i kongenitalnim manama. Preporuka se odnosi i a odrasle i djecu s kroničnim bolestima metabolizma (uključujući dijabetes mellitus), kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama i oštećenjem imunog sustava (uključujući HIV infekciju) kao i na djecu i adolescente (6 mj. do 18. god.) na dugotrajnoj terapiji lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (radi izbjegavanja nastanka Reye sindroma uz influencu).

Kako navode iz HZJZ-a, u slučaju da se neka od osoba za koje je cijepljenje preporučljivo, zbog svog zdravstvenog stanja ne može cijepiti (kontraindikacija), umjesto nje se pod istim uvjetima trebaju cijepiti osobe iz njene bliske okoline, na primjer kućni kontakti (uključujući djecu), osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl. Uz to, preporučuje se cijepljenje djelatnicima domova za starije osobe te institucija za njegu kroničnih bolesnika, zdravstvenim djelatnicima i trudnicama.

Prema odluci HZZO-a cijepljenje je besplatno za osigurane osobe starije od 65 godina, kronične bolesnike (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari i transplantirani) i zdravstvene radnike.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

OPASNI PO ZDRAVLJE Od početka godine s polica trgovina povučeno 47 proizvoda

Dulist

UPUTE MINISTARSTVA Čak 992 škole žele produljenje nastavne godine

Dulist

NEIZVJESNA UTRKA ZA PANTOVČAK Tri kandidata borit će se za svaki glas

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija