Aktualno

Kralj laminata Darko Pervan želi uložiti milijardu kuna u Hrvatskoj

Švedski biznismen hrvatskih korijena Darko Pervan istaknuo je u razgovoru za Tportal kako bi Hrvatska u narednih deset godina trebala postati središte svjetske drvne industrije, što je i njegov plan.

Pervan je u Hrvatsku do sada uložio oko 800 milijuna kuna, većinom u turizam, a plan mu je investirati još najmanje milijardu kuna u drvnu industriju. Njegova švedska tvrtka Pervanovo Invest ima godišnji promet od gotovo milijardu kuna, uz oko 500 milijuna kuna operativne dobiti. Vodeća kompanija u grupi je Valinge Innovation koja je svjetski lider u istraživanju i razvoju u industriji podnih obloga. Uz to Pervanovo Invest investira u nekretninski i turistički biznis.

U Hrvatskoj je Pervan prisutan od 2004. kada je osnovao tvrtku Pervanovo d.o.o. sa sjedištem u Dubrovniku. Preko nje je kupio veliki broj atraktivnih nekretnina u dubrovačkom području: ljetnikovac Kazbek iz 16. stoljeća, dvije kuće u povijesnoj jezgri Dubrovnika, ljetnikovac u Čilipima od pjevačice Tereze Kesovije, tri povijesna zadnja u Slanome i dr. Većinu njih je obnovio u superluksuzne objekte koje iznajmljuje turistima.

Iako su u Hrvatskoj česti slučajevi neplaćanja roba i usluga te plaćanja radnika na crno, prvi put kad je došao u Dubrovnik, odmah je rekao – ‘nema nelegalnog plaćanja!’.

– Svi radnici moraju imati ugovore i primati plaće na račun. Nema plaćanja ispod stola. Naravno da smo zbog toga izgubili neke poslove, ali ja želim čiste račune i pošten odnos prema svima – kazao je Pervan.

Rođen je u Zagrebu, majka mu je iz Dubrovnika, a otac iz Splita, što je utjecalo na njegovu odluku o ulaganju u Hrvatsku u koju je češće počeo dolaziti 2004. godine.

– Kupili smo brod i većinom smo boravili u Splitu ili Dubrovniku. Znao sam da to mojoj supruzi, ona je Šveđanka, neće biti dovoljno pa sam odlučio kupiti vilu. Nazvao sam lokalnog agenta i kupio je u sat vremena. Sad u Dubrovniku boravimo tri do četiri mjeseca. Kako imam privatni avion, nije mi problem doći. Od Švedske do Zagreba mi treba sat i 50 minuta – rekao je Pervan.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

Izvor: Luka Filipović/Tportal 

Pročitajte još

Uz ‘Amazing Grace’ na posljednji je počinak ispraćen dr. sc. Ivo Banac

SVEČANOST U PORTU Pročitajte upute za publiku za ceremoniju otvaranja i generalnu probu 71. Igara!

Dulist

ZABRINUTI ČITATELJ ‘Gasirao se po moru kao da za njega ne vrijede ograničenja’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija