Aktualno

Kralj laminata Darko Pervan želi uložiti milijardu kuna u Hrvatskoj

Kralj laminata Darko Pervan želi uložiti milijardu kuna u Hrvatskoj

Švedski biznismen hrvatskih korijena Darko Pervan istaknuo je u razgovoru za Tportal kako bi Hrvatska u narednih deset godina trebala postati središte svjetske drvne industrije, što je i njegov plan.

Pervan je u Hrvatsku do sada uložio oko 800 milijuna kuna, većinom u turizam, a plan mu je investirati još najmanje milijardu kuna u drvnu industriju. Njegova švedska tvrtka Pervanovo Invest ima godišnji promet od gotovo milijardu kuna, uz oko 500 milijuna kuna operativne dobiti. Vodeća kompanija u grupi je Valinge Innovation koja je svjetski lider u istraživanju i razvoju u industriji podnih obloga. Uz to Pervanovo Invest investira u nekretninski i turistički biznis.

U Hrvatskoj je Pervan prisutan od 2004. kada je osnovao tvrtku Pervanovo d.o.o. sa sjedištem u Dubrovniku. Preko nje je kupio veliki broj atraktivnih nekretnina u dubrovačkom području: ljetnikovac Kazbek iz 16. stoljeća, dvije kuće u povijesnoj jezgri Dubrovnika, ljetnikovac u Čilipima od pjevačice Tereze Kesovije, tri povijesna zadnja u Slanome i dr. Većinu njih je obnovio u superluksuzne objekte koje iznajmljuje turistima.

Iako su u Hrvatskoj česti slučajevi neplaćanja roba i usluga te plaćanja radnika na crno, prvi put kad je došao u Dubrovnik, odmah je rekao – ‘nema nelegalnog plaćanja!’.

– Svi radnici moraju imati ugovore i primati plaće na račun. Nema plaćanja ispod stola. Naravno da smo zbog toga izgubili neke poslove, ali ja želim čiste račune i pošten odnos prema svima – kazao je Pervan.

Rođen je u Zagrebu, majka mu je iz Dubrovnika, a otac iz Splita, što je utjecalo na njegovu odluku o ulaganju u Hrvatsku u koju je češće počeo dolaziti 2004. godine.

– Kupili smo brod i većinom smo boravili u Splitu ili Dubrovniku. Znao sam da to mojoj supruzi, ona je Šveđanka, neće biti dovoljno pa sam odlučio kupiti vilu. Nazvao sam lokalnog agenta i kupio je u sat vremena. Sad u Dubrovniku boravimo tri do četiri mjeseca. Kako imam privatni avion, nije mi problem doći. Od Švedske do Zagreba mi treba sat i 50 minuta – rekao je Pervan.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

Izvor: Luka Filipović/Tportal 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist