Zanimljivosti

Kopija Rubensove slike u Male braće

U knjizi fra Stipe Nosića Ljekarna Male braće 700 godina zdravlja Dubrovčana, izdanom povodom 700. obljetnice ljekarne, objavljena je fotografija umjetničke slike koja je izložena u samostanskom muzeju a prikazuje Gospu s krunom i s Isusom u krilu.

Isus je tu prikazan s kraljevskim žezlom u lijevoj ruci, dok Gospa u desnoj ruci pridržava zemaljsku kuglu. Slika odgovara starim grafikama koje su napravljene prema slici Petera Paula Rubensa (Siegen, 1577. – Antwerpen, 1640.). Jedna od grafika, čija je fotografija također objavljena u navedenoj knjizi, nosi natpis: »Maria mater Dei, Regina caeli« (Marija Majka Božja, Kraljica neba) uz potpis izdavača Adamsa à Bolswerta (oko 1586. – 1659.). Zbog tog podudaranja, fra Stipe je uputio upit za atribuciju platna Male baće Rubenianumu u Antwerpen (Belgija).
Rubenianum je kuća u kojoj radio Rubens sa svojim asistentima, a koja još od 1946. djeluje kao muzej. U toj kući Rubens je naslikao većinu svojih slika. Radio je obično tako da bi za pojedinu sliku napravio koncept uljanim bojama u malom formatu. Prijenos na veliki format prepuštao je asistentima, od kojih je svaki bio specijaliziran za određene radnje u procesu izrade slike. Pojedini od njih bio bi zadužen za slikanje cvijeća, drugi za životinjske motive, treći za pejzaže, i slično. On sam posvećivao bi se figurama i davao bi slikama finalnu nijansu.

A svatko tko je htio sliku „Rubensove kvalitete“ morao je plaćati njegovu cijenu. O njegovim asistentima ne zna se puno. Među njima su bili Justus van Egmont (1602. – 1674.) i Anthoy Van Dyck (1599. – 1640.), koji su posve usvojili stil velikog majstora.

U ime kuće Rubenianum na upit o dubrovačkoj slici, u prosincu 2017., odgovorio je Brecht Vanoppen /Junior editor/ i napisao da se slika Male braće može smatrati kopijom Rubensove slike: „Your painting should be considered a copy after the engraving that was executed by Schelte Adamsz. Bolswert after a design painted by Rubens”.

Ne zna se da li je sačuvan original navedene Rubensove slike, i ako je gdje se on nalazi, pa slika Male braće Marija Majka Božja, Kraljica neba time postaje još vrijednija.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

[FOTO] Kad se priroda zaigra bojama

Dulist

LIVE WEB KAMERA Uživajte u vatrometu uz DuList!

Dulist

VIDEO/BAŠ SU NAS RAZVESELILI Ostavili igračke i zaplesali uz pjesmu Raguse

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija