Zanimljivosti

Kopija Rubensove slike u Male braće

Kopija Rubensove slike u Male braće

U knjizi fra Stipe Nosića Ljekarna Male braće 700 godina zdravlja Dubrovčana, izdanom povodom 700. obljetnice ljekarne, objavljena je fotografija umjetničke slike koja je izložena u samostanskom muzeju a prikazuje Gospu s krunom i s Isusom u krilu.

Isus je tu prikazan s kraljevskim žezlom u lijevoj ruci, dok Gospa u desnoj ruci pridržava zemaljsku kuglu. Slika odgovara starim grafikama koje su napravljene prema slici Petera Paula Rubensa (Siegen, 1577. – Antwerpen, 1640.). Jedna od grafika, čija je fotografija također objavljena u navedenoj knjizi, nosi natpis: »Maria mater Dei, Regina caeli« (Marija Majka Božja, Kraljica neba) uz potpis izdavača Adamsa à Bolswerta (oko 1586. – 1659.). Zbog tog podudaranja, fra Stipe je uputio upit za atribuciju platna Male baće Rubenianumu u Antwerpen (Belgija).
Rubenianum je kuća u kojoj radio Rubens sa svojim asistentima, a koja još od 1946. djeluje kao muzej. U toj kući Rubens je naslikao većinu svojih slika. Radio je obično tako da bi za pojedinu sliku napravio koncept uljanim bojama u malom formatu. Prijenos na veliki format prepuštao je asistentima, od kojih je svaki bio specijaliziran za određene radnje u procesu izrade slike. Pojedini od njih bio bi zadužen za slikanje cvijeća, drugi za životinjske motive, treći za pejzaže, i slično. On sam posvećivao bi se figurama i davao bi slikama finalnu nijansu.

A svatko tko je htio sliku „Rubensove kvalitete“ morao je plaćati njegovu cijenu. O njegovim asistentima ne zna se puno. Među njima su bili Justus van Egmont (1602. – 1674.) i Anthoy Van Dyck (1599. – 1640.), koji su posve usvojili stil velikog majstora.

U ime kuće Rubenianum na upit o dubrovačkoj slici, u prosincu 2017., odgovorio je Brecht Vanoppen /Junior editor/ i napisao da se slika Male braće može smatrati kopijom Rubensove slike: „Your painting should be considered a copy after the engraving that was executed by Schelte Adamsz. Bolswert after a design painted by Rubens”.

Ne zna se da li je sačuvan original navedene Rubensove slike, i ako je gdje se on nalazi, pa slika Male braće Marija Majka Božja, Kraljica neba time postaje još vrijednija.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist