Natrag
17.2.2019 15:47

facebook

twitter

google

rss

dulist

Konzervatori: Hitno zaustavite sve radove!

10.5.2013 @ 17:39 Mia Njavro Aktualno
3;3

Podijelite:

Konzervatorski odjel Dubrovnik oglasio se očitovanjem na radove koji se trenutno odvijaju u dijelu grada Uz Posat.

"Temeljem očevida izvršenih od strane djelatnika ovog Konzervatorskog odjela uočeni su radovi na predjelu Posata na Pilama, a koji se trenutno odnose na sječenje gradskih nasada. Prostor Posata, kao dijela fortifikacijskog sklopa dubrovačkih gradskih zidina slojevit je i visokovrijedan prostor sa sačuvanim strukturama kontraskarpe, povijesnog vodovoda iz 15. Stoljeća s cisternom i sustavom dovodnje vode u Grad, a urbanistički je definiran izgradnjom impozantnog kamenog stubišta 1913. Godine, koje flankira povijesni predjel ulice Između vrta, s naglaskom na očuvanje prirodnog okoliša prema zapadnom dijelu gradskih zidina.
Prostor Posata zaštićen je Rješenjem o registraciji povijesne cjeline Dubrovnika i njene neposredne okoline. Unutar zone B – zone djelomične zaštite povijesnih struktura različitog stupnja očuvanosti. Sustavom mjera zaštite u ovoj zoni utvrđenih rješenjem o utvrđivanju svojstva kulturnog dobra uvjetuje se zaštita i očuvanje osnovnih elemenata povijesne planske matrice i karakterističnih skupina građevina, pojedinačnih građevina i drugih, za ukupnost određene kulturno povijesne cjelinevažnih vrijednosti, a prije svega odlika građevina i sklopova. Za sve radove koji se planiraju izvesti unutar zaštićenog prostora potrebno je ishoditi Zakonom o zaštiti i očuvanju dobara propisane vrijednosti" – stoji između ostalog u očitovanju Konzervatorskog odjela Dubrovnik.

U zaključku stoji još i kako je hitno potrebno zaustaviti sve radove, s obzirom kako je predjel Posata izuzetno vrijedan i urbanistički definiran prostor uz gradske zidine, te ga kao takvog treba zaštititi.

Također je potrebno dostaviti i projekt hortikulturalnog uređenja, što još nije učinjeno.

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana