Aktualno

KONFERENCIJA ‘KINA +16’ O ulaganjima, zdravstvenom turizmu i suradnji

KONFERENCIJA 'KINA +16' O ulaganjima, zdravstvenom turizmu i suradnji

Kinesko tržište ima ogroman potencijal. Po izdacima to je tržište najveće na svijetu te drugo po putovanjima u inozemstvo. Kinezi čine petinu svjetskog turizma, a 12,4 milijuna kineskih turista je lani posjetilo Europu – istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli na radnom dijelu četvrte međunarodne ministarske konferencije ‘Kina + 16’ za područje turizma u srijedu ujutro u Hotelu Palace.

Na skupu sudjeluje preko sto sudionika, a u svom fokusu ima teme ulaganja, zdravstvenog turizma i kvalitetnije poslovne suradnje između zemalja inicijative.

-Zemljama Središnje i Istočne Europe Kina nudi ogroman potencijal rasta. Zato je ta suradnja sastavni dio suradnje Kine i EU. Time šaljemo pozitivan signal svijetu za podršku slobodnoj trgovini -izjavio je Cappelli te za 2019. godinu najavio sastanak predsjednika vlada ‘Kina + 16’ u Hrvatskoj.

-Ukupna razmjena dviju strana u 2017. godini iznosila je 58 milijardi eura, a Kina planira još niz infrastrukturnih projekata vrijednih milijarde eura u ključnim sektorima prometa i energetike. Kina je kao svjetska sila posljednjih godina iskazala snažan interes za ulaganje u ovaj dio Europe, a ovu inicijativu Kina smatra integralnim dijelom svog megaprojekta ‘Jedan pojas, jedan put’ – istaknuo je Cappelli.

-Kina je zabilježila veliki porast turističkog gospodarstva, što doprinosi rastu nacionalne ekonomije. Čak 1,3 milijuna turista je posjetilo Kinu, koja je jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Želimo proaktivno potpomoći komunikaciju i suradnju u kulturnom turizmu, što je na dobrobit i naroda Kine i šesnaest zemalja – riječi su ministra turizma i kulture Narodne Republike Kine Lua Shuganga.

-Kineski turisti najviše troše, a budući da turizam zauzima značajan udio u BDP-u država regije bitno je podići privlačnost regije Kinezima. Iz kineske smo perspektive mi maleni pa moramo ujediniti napore. Zato s ciljem veće prepoznatljivosti trebamo raditi na pitanju viza, direktnih letova i zajedničkih aranžmana – smatra ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjárto.

-Odbacujem razmišljanja kako ovakvi sastanci i suradnja nisu u najboljem europskom interesu. Najbolji je europski interes odličan odnos Europe i Kine, a mi iz Središnje Europe možemo doprinijeti tako da uspostavimo suradnju naše regije s Kinom. Imamo bogatu baštinu i prirodne ljepote, ali smo prije svega zemlje zdravog razuma pa imamo prednost u odnosu na veće i jače. Ne odričemo se baštine, kulture i religije, a održavamo ovaj dio Europe sigurnim – rekao je Szijjarto.

-Konferencija je sjajna prilika da države Srednje i Istočne Europe predstave zajednički paket ponude za veliko kinesko tržište. Kinezi imaju spoznaju o Europi, ali kao cjelini. Naše male razlike oni ne vide. Imamo ogroman potencijal za rast turizma. Zato je ovo prilika za poboljšanje međusobne suradnje te suradnje s Kinom – izjavio je ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović.

Konferencija ‘Kina + 16’ prva je takva konferencija održana u Hrvatskoj, a upravo je kineska strana inicirala da mjesto susreta bude u Dubrovniku. Okuplja predstavnike država Srednje i Istočne Europe na području turizma, članica inicijative ‘Kina +16’; Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Raspravljaju o budućoj suradnji te kroz niz radionica iz područja zdravstvenog turizma, investicija i B2B suradnje, uspostavljaju snažniji modalitet suradnje.

Tijekom konferencije, koja završava u četvrtak 20. rujna, bit će potpisana zajednička izjava o suradnji zemalja inicijative, kao i sporazum o međusobnoj suradnji između Hrvatske i Kine.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist