Kultura

Koncertom Đane Kahriman i Ivane Jelača završio program u čast Dore Pejačević

Koncertom Đane Kahriman i Ivane Jelača završio program u čast Dore Pejačević

Dvodnevni program ‘Kontesa Dora knjižnici u pohode’ kojim Dubrovačke knjižnice obilježavaju 95. obljetnicu smrti Dore Pejačević završen je koncertom ‘Žene u glazbi’.

Violinistica Đana Kahriman i pijanistica Ivana Jelača pred dubrovačkom su publikom u srijedu, 21. veljače, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad izvele skladbe Dore Pejačević, Clare Schumann, Marie Theresie von Paradis i Fanny Mendelssohn.

Projekt ‘Žene u glazbi’ koji idejno polazi od ovih značajnih glazbenica i skladateljica osmislila je Ivana Jelača, ujedno i autorica tekstova popratne izložbe koja tematizira javno djelovanje žena na glazbenoj sceni, prateći profesionalne i životne puteve istaknutih glazbenica skladateljica čija je vrijednost bila rijetko priznata.

Program je započeo u utorak, 20. veljače, predavanjem dr. sc. Dinka Župana pod nazivom ‘Što je čitala Dora?’. Predavč je kroz prikaz dnevnika čitanja Dore Pejačević ukazao na jedan neponovljivi individualni proces samoobrazovanja, samorazvoja i samoizgradnje koji je, osim kroz glazbeno stvaralaštvo, tekao i kroz individualnu praksu čitanja.

Sa svoje strane, Dubrovačke su knjižnice priču o snažnim ženskim osobnostima započele 2017. godine dvodnevnim predavanjem o životu, radu i javnom djelovanju spisateljice i novinarke Marije Jurić Zagorke. Priča o Dori Pejačević ispričana glazbom i riječju još je jedno poglavlje u knjizi žnenske povijesti prezentiranoj u „Saloči od zrcala“ Narodne knjižnice Grad.

Program ‘Kontesa Dora knjižnici u pohode’ realiziran je suradnjom Dubrovačkih knjižnica i Udruge ‘Sve ostalo je glazba’, a uz potporu Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist