Kultura

Koncert Kimiko Nakazawe premješten u Dominikanaca

Koncert Kimiko Nakazawe premješten u Dominikanaca

Zbog loših vremenskih uvjeta večerašnji koncert komornog ansambla DSO-a sa solisticom Kimiko Nakazawa iz Japana prebačen je iz Kneževog dvora u Dominikansku crkvu. Koncert je na rasporedu u 21 sat.

Podsjetimo, violinistica Kimiko Nakazawa iz Japana nastupa na takozvanoj Tsunami violini, a na programu večerašnjeg koncerta naći će se Sarabanda, Gigue e Badinerie A. Corellija te Četiri godišnja doba A. Vivaldija.

Inače, Muneyuki Nakazawa, jedan od najcjenjenijih restauratora i graditelja violina izradio je violinu od drveta korištenog za podove i grede Šintoističkog hrama nestalog u tsunamiju u Tahoku 2011. godine. Dobivši ime Tsunami, violina je postala instrument molitvi u spomen i vječno sjećanje na pokojnike kao i instrument nade svima pogođenim potresom.

Po uzoru na izradu tisuću papirnatih ždralova, što u tradicionalnoj japanskoj kulturi daje nadu da će iskazana želja biti ispunjena, tisuću koncerata na violini Tsunami pružit će emocionalno ozdravljenje svima pogođenim potresom te malo po malo izgraditi zdrav emocionalni okoliš.

Na violini Tsunami koncerti su već održani diljem SAD-a i Francuske odakle će nakon koncerta jednog od najpoznatijih violinista današnjice te UNESCOva ambasadora dobre volje Ivry Gitlisa doći u Hrvatsku.  Projekt je pokrenut i podržan od NIPPONVIOLIN ARTS FOUNDATION.

Kimiko Nakazawa je studirala violinu u klasi prof. Shinichi Suzuki i prof. Yoshia Unno u Japanu. Diplomirala je s najvišim počastima na Salzburškoj glazbenoj akademiji Mozarteum u Austriji. Godine 1991. Kimiko Nakazawa osniva "Ensemble Wien Tokio". Ansambl je u više navrata išao na turneje po Europi, SAD-u i Japanu, objavivši brojne CD-e, te je održao recitale u poznatim dvoranama kao što su Carnegie Hall (New York), Wiener Konzerthaus (Beč) i Beethoven Hall u Njemačkoj.

Među orkestrima s kojima je nastupala su super Super World Orchestra, London Virtuoso Orchestra, Bečki komorni orkestar, Tokio filharmonijski orkestar, Osaka filharmonijski orkestar i Nagoya filharmonijski orkestar. Godine 2002., Kimiko je objavila niz CD snimki violinskih sonata W. A. Mozarta s pijanistom Jorg Demusom. U travnju 2006. godine, na spomen Mozartove 250. obljetnice rođenja, Kimoko objavljuje poseban Mozart CD "Cijela djela violinskih koncerta” s dirigentom Philippeom Entremontom .

Kimiko Nakazawa je trenutno profesor na Sveučilištu "Shobi Gakuen ", ali još uvijek nastupa kao solist u svijetu, sudjeluje kao član žirija na mnogim međunarodnim violinističkih natjecanja (Francuska, Hrvatska, Švicarska, itd.) te daje majstorske tečajeve u Japanu i inozemstvu .

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist