Kultura

Koncert DSO-a u spomen na Ivanu Burđelez

Dubrovački simfonijski orkestar najavljuje koncert u spomen Ivane Burđelez, a koji će se održati u tvrđavi Revelin u petak 28. ožujka s početkom u 20.00 sati. Orkestrom će dirigirati naš cijenjeni dirigent, skladatelj i aranžer Alan Bjelinski. Kao solist će nastupiti dubrovački pijanist Ivan Violić.

Na programu će biti Simfonija br. 3 u D duru L. Sorkočevića i Koncert za klavir i orkestar br. 1 u d molu, op.15 J. Brahmsa.

Koncert je organiziran u suradnji s Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik.

Profesorica Ivana Burđelez zadužila je svojim radom Dubrovnik i Hrvatsku. Bila je istaknuta i predana promotorica hrvatske kulture i povijesti, predsjednica dubrovačke Matice hrvatske, voditeljica Centra za mediteranske studije u Dubrovniku, počasna španjolska konzulica u Dubrovniku, a nedavno je dobila Zlatnu povelju Matice hrvatske.
Predano je potpisivala uređivanje časopisa Dubrovnik, a za doprinos u očuvanju hrvatske kulture nagrađena je Zlatnom poveljom Matice hrvatske. Ivana Burđelez bila je osoba koja je plijenila pozitivnom energijom, elokvencijom, poznavanjem jezika, prepuna dobre energije, osoba koja se ne zaboravlja. Rođena je 13. prosinca 1955. godine u Cavtatu.
Bila je članica Gradskog vijeća Dubrovnika od 1997. do 1999. godine. Godinama se kao istraživačica u Državnom arhivu u Dubrovniku, a zatim i kao samostalna i institucionalna istraživačica, bavila židovskom i mediteranskom kulturom u Dubrovniku, svjetovnom i crkvenom poviješću Grada i Cavtata u okviru hrvatske i europske, ali i svjetske kulture. Državni arhiv u Dubrovniku bio je, rekla je u povodu primanja nagrade Matice, njena velika ljubav i nepresušni izvor potrage za novim spoznajama.
Posmrtno je dobila nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo u 2014. godini na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Dubrovnik i Feste sv. Vlaha.

Pročitajte još

MIDSUMMER SCENE Monodrama o životu Vesne Parun na Lovrjencu

Dulist

DUBROVAČKI PAVILJON U Veneciji održan umjetnički razgovor Angele Richter i Marthe Wilson

Dulist

PROJEKT ‘RENESANSNI VRT’ I ove godine izvedbe u ljetnikovcu Bunić Kaboga

Dulist