Aktualno

Kome fotelja izmiče iz ruku

Kome fotelja izmiče iz ruku

Još prošlog tjedna krenuli smo s nabrajanjem imena i funkcija koje su s dolaskom Vlade Zorana Milanovića u stanju pripravnost. Pripravnosti zbog moguće smjene.

U nizu najprimamljivijih funkcija, podsjetimo, su mjesto šefa ACI d.d, ono koje drži Anto Violić, Nika Bulića, direktora Glavnog ureda Turističke zajednica, ali nisu za 'baciti' ni lokalne pozicije u kojima sjede Mato Franković (ACI marina Dubrovnik), Kristijan Pavić (Lučka uprava), Pero Matić (neprivatizirana hotelska tvrtka Plat), kao ni čelne pozicije državnih medijskih kuća koje su u rukama Hrvoja Španića i Vedrana Benića.

Zli jezici reći će kako tvrtke i imena, koja smo spomenuli u prvom nastavku, spadaju u prvi ešalon, sve je ovisilo samo i isključivo o medijskom prostru, a svi spomenuti jednako uživaju privilegije direktora, ravnatelja ili pročelnika. A sve to ima svoju, ugodnu cijenu.

OD SOA-e, PREKO PU DO MORH-a

Jedno od važnijih mjesta sasvim sigurno je čelna pozicija obavještajne službe. Dubrovačku Sigurnosno-obavještajnu agenciju (SOA) vodi naš samozatajni sugrađanin Ivo Vidojević. Mnogi će ga okarakterizirati kao čovjeka bliskog crkvenim krugovima, no više o njemu Dubrovčani ne znaju.

Na eksponiranijem mjestu, onom načelnika Policijske uprave Dubrovačko – neretvanske, mogao bi se sasvim sigurno održati Tonći Glumac. S mjesta načelnika uz beneficirani radni staž lako bi mogao otići u mirovinu.

Jedna od funkcija, koja će lokalnoj Kukuriku koaliciji 'zapeti za oko', je zasigurno ona načelnika MORH-ove Uprave za obranu u DNŽ-u, a koju trenutno obnaša Ante Damić. Na mjestu Jere Šegedina, direktora Hrvatskih cesta Dubrovnik, već se vidi Irena Labaš iz SDP-a, dok barem za sad može odahnuti Baldo Pušić, predstojnik Ureda državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kojeg je Milanovićeva Vlada potvrdila kao v.d.-a.

Još dolaskom dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića počelo se spekulirati o smjeni Milivoja Bendera, direktora Elektrojuga, koji je među ostalim bio i član poglavarstva u mandatu Dubravke Šuice. Kao Benderov nasljednik vidi se drugi djelatnik Elektrojuga, inače član HSLS-a Boris Didović.

Dasen Jasprica, pročelnik područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZO) već dugi niz godina prati nezaposlenost u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. Ovih se mjeseci nema čime pohvaliti.
Dugogodišnjeg Dubravka Grbića, pročelnika Carinarnice Dubrovnik, rado bi smijenio Željko Dominis. Treba podsjetiti kako je mjesto pročelnika Carinarnice upravo naslijedio od Dominisa, tadašnjeg člana HDZ-a. Upućeni tvrde kako Dominis, u želji da opet zasjedne u staru fotelju, nije ostao vjeran svojoj dugogodišnjoj stranci.

Kako već dvije godine obnaša funkciju v.d. Nikola Beusan zasigurno je spreman i preuzeti, ali i odstupiti s mjesta čelnog čovjeka Lučke kapetanije.

VIĆAN, NOGOMET I HDZ

Uspon Mata Cebala, pročelnika dubrovačke ispostave Porezne uprave, kuloari vežu za korčulanske veze s Brankom Bačićem i posredno Franom Matušićem. Matušić je kumovao i kod zapošljavanja Iva Miletića, kojemu je nakon vrlo kratkog mandata župana kao utješna nagrada dodijeljeno mjesto direktora Hidroelektrane Dubrovnik.

Veliko prijateljstvo s Perom Vićanom, nogomet i HDZ godinama su dobitna kombinacija za Miša Glavinića, direktora dubrovačke filijale Croatia osiguranja. Glavinić očekuje ostanak na istoj funkciji, ukoliko mu Čačić i Linić ne pomrse račune naglom prodajom ove najveće državne osiguravajuće kuće. 

Diplomiranog ekonomistu Tomicu Brajka na mjesto predstojnika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Dubrovnik (HZMO) doveo je Frano Matušić nakon što je dugogodišnji šef Mirovinskog Branko Bazdan preuzeo mjesto ravnatelja OB Dubrovnik.

Samo par mjeseci nakon odlaska Bazdana u Bolnicu iz iste zgrade u Bourbonu seli se i dugogodišnji šef Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Bariša Lulić. Odlazi za Bazdanom u Bolnicu kao njegova desna ruka. Lulićevo mjesto preuzima mladi Roberto Krile, kojega je u prvoj godini mandata iznenadila afera oko, u najmanju ruku, čudnog upisivanja osiguranika kod jednog dubrovačkog stomatologa.

Goran Violić obnaša funkciju pročelnika Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik (PUZS). Prema zagrebačkim informacijama, nakon smjene Damira Truta i dolaskom dr. sc Jadrana Perinića na mjesto ravnatelja DUSZ sve češće se govori i o smjenama na lokalnim razinama.
 
'MINUT DO DVANAES'

Hrvatske vode na državnoj razini potresale su afere, a na lokalnoj, kraj svog radnog vijeka dočekao je Baldoslav Šundrica, dok je za novog voditelja vodnogospodarske ispostave Dubrovnik 'minut do dvanaes' imenovan Vinko Jurjević. Sad mora strepiti hoće li biti smijenjen od novih, ili će konačno nešto i napraviti za tvrtku, koja je sve ove godine spavala 'zimski san'.

Vlada RH smijenila je gotovo sve čelne kadrove u Hrvatskoj poljoprivredno-savjetodavnoj službi, koji su tijekom prošle vlasti gotovo u pravilu dolazili iz redova HSS-a. Rukovoditelj dubrovačke Stanice za južne kulture je Antun Kotlar, a o njegovoj daljnjoj sudbini na toj poziciji odlučit će novi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Kako je Nadanu Vidoševiću ponovno potvrđen mandat na čelu Hrvatske gospodarske komore, Terezina Orlić nema razloga strahovati za svoju poziciju. Naime, gradski vijećnik i marketinški zaposlenik Luke Dubrovnik Zijadić vidio se na čelnom mjestu dubrovačke Gospodarske komore. Šteta što se više ne vrti radijska emisija želje i poruke, jer bi Terezina Orlić Mijici mogla zaželjeti onu 'Uzalud vam trud svirači'.

 

Tonći Peović – direktor Zračne luke Zagreb u izgradnji
Čovjek koji će vjerojatno ostati zapamćen po davanju u koncesiju zagrebačke zračne luke, ali i WikiLeaksu. Naime, Tonči Peović je u veljači prošle godine američkom veleposlaniku Jamesu Foleyu iscrpno otkrio stanje u zrakoplovnoj kompaniji Croatia Airlines. Nalazila se u teškoj financijskoj situaciji, a Peović je veleposlaniku Foleyu spomenuo kako se radi o gubicima u visini od 50 milijuna dolara. Inače, Dubrovčani Peovića pamte kao direktora Zračne luke Dubrovnik, ali i kao savjetnika za promet u poglavarstvu bivše gradonačelnice Dubravke Šuice.

 

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist