Natrag
22.4.2018 06:42

facebook

twitter

google

rss

dulist

Koji je vaš faktor?

8.6.2012 @ 15:27 Andrea Falkoni Račić dulist IN

Podijelite:

Produženi vikend i ljetne temperature izmamile su brojne Dubrovčane na plaže. No, ne treba zaboraviti na štetnost UVA zračenja te na sve one korisne savjete kako se zaštititi od sunca.

Najprije, trebalo bi svakako izbjegavati izlaganje suncu u razdoblju od 10 ujutro do 17 sati popodne, a ukoliko baš morate na sunce kožu treba zaštititi kremama s visokim zaštitnim faktorom. Naravno, SPF ili 'sun protection factor' treba prilagoditi i tipu kože.

Nezaštićena koža u prosjeku pocrveni za 20-ak minuta zbog UVB zraka, što je dosta kraće kod osoba vrlo svijetle puti. Tada vam broj uz SPF govori koliko možete produžiti svoj boravak na suncu bez da pocrvenite. Brzina 'izgaranja' na suncu ovisi naravno o fototipu.

Osobe vrlo svijetle puti s plavim očima i plavom kosom pripada fototipu 1, te bez zaštite pocrvene za rekordnih 5 minuta. Vi sigurno nećete pogriješiti ako nabavite kreme s najvišim zaštitnim faktorom 50+.

Fototip 2 su osobe svijetlog tena i svijetle kose, koje bez zaštite pocrvene za 10 minuta, a fototip 3 osobe su srednje svijetlog tena i smeđe kose koji pocrvene za 15 minuta.
Tamnoputih ljudi s tamnom kosom i očima pak spadaju u fototip 4 te bez zaštite pocrvene za 20-ak minuta.

No, svakako trebate dva puta razmisliti ako slučajno promislite kako se s faktorom 50+ možete jednom namazati i cijeli dan provesti na suncu. Jer i tada ste (osim ako toi nije navedeno na kremi) nezaštićeni od UVA zraka, koje su odgovorne za tamnjenje kože, ali i za nastanak bora, oštećenje genskog materijala i nastanak melanoma.

Čak i ako je na vašem preparatu navedeno da sadrži UVA filtre, ne znači da se možete pržiti na suncu. Stoga još jednom naglašavamo kako se u razdoblju od 10 do 17 sati treba držati hlada bez obzira koju zaštitu na sebe nanijeli.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana