Natrag
21.2.2019 07:01

facebook

twitter

google

rss

dulist

Koje vas novine očekuju u mirovinskom osiguranju?

30.12.2013 @ 18:55 Mia Njavro Aktualno / Hrvatska

Podijelite:

Od 1. siječnja za poslodavce i sve ostale koji moraju podnositi prijave na mirovinsko osiguranje uvode se dvije bitne novine, izvijestili su iz HZMO-a. S početkom godine tako će rok za podnošenje prijava i odjava na mirovinsko osiguranje biti 24 sata,

a obveznici s više od tri osiguranika prijave će morati podnositi elektroničkim putem (e-prijave), piše Poslovni.hr.

To je propisano novim Zakonom o mirovinskom osiguranju i Pravilnikom o vođenju matične evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji na snagu stupaju 1. siječnja. Prijelazni rok za e-prijave iznosi tri mjeseca od dana stupanja na snagu. U prijelaznom periodu prijave će se moći predavati i u papirnatom obliku na šalterima Zavoda, uz rok predaje prijava od 24 sata, koji se bez iznimke primjenjuje od 1. siječnja 2014.

Sustav e-prijava postoji od 2006. godine, a sada se uvodi novi i moderniji sustav. Postojeći korisnici sustava e-prijava prenose se u novi sustav i ne moraju se ponovno registrirati. Novi korisnici popunjavanjem Pristupnog lista mogu otvoriti korisnički račun, te ga ovjerenog, zajedno s potrebnom dokumentacijom, predati na šalter najbliže područne službe ili ureda Zavoda. Korisnici koji posjeduju poslovni FINA certifikat koji sadrži OIB (izdan nakon 11. ožujka 2013.), a ujedno su i ovlaštene osobe za zastupanje obveznika doprinosa, Pristupni list mogu potpisati i predati elektroničkim putem, bez potrebe odlaska na šalter.
 

Komentari

O autoru: Mia Njavro

Diplomirana novinarka i magistrica komunikologije. U slobodno vrijeme pišem, u radno vrijeme pišem. Prestala sam skupljati salvete, a najčešće se bavim temama od životne važnosti, kao što su filmovi, glazba i društveni mediji.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana