Aktualno

Koje vas novine očekuju u mirovinskom osiguranju?

Od 1. siječnja za poslodavce i sve ostale koji moraju podnositi prijave na mirovinsko osiguranje uvode se dvije bitne novine, izvijestili su iz HZMO-a. S početkom godine tako će rok za podnošenje prijava i odjava na mirovinsko osiguranje biti 24 sata,

a obveznici s više od tri osiguranika prijave će morati podnositi elektroničkim putem (e-prijave), piše Poslovni.hr.

To je propisano novim Zakonom o mirovinskom osiguranju i Pravilnikom o vođenju matične evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji na snagu stupaju 1. siječnja. Prijelazni rok za e-prijave iznosi tri mjeseca od dana stupanja na snagu. U prijelaznom periodu prijave će se moći predavati i u papirnatom obliku na šalterima Zavoda, uz rok predaje prijava od 24 sata, koji se bez iznimke primjenjuje od 1. siječnja 2014.

Sustav e-prijava postoji od 2006. godine, a sada se uvodi novi i moderniji sustav. Postojeći korisnici sustava e-prijava prenose se u novi sustav i ne moraju se ponovno registrirati. Novi korisnici popunjavanjem Pristupnog lista mogu otvoriti korisnički račun, te ga ovjerenog, zajedno s potrebnom dokumentacijom, predati na šalter najbliže područne službe ili ureda Zavoda. Korisnici koji posjeduju poslovni FINA certifikat koji sadrži OIB (izdan nakon 11. ožujka 2013.), a ujedno su i ovlaštene osobe za zastupanje obveznika doprinosa, Pristupni list mogu potpisati i predati elektroničkim putem, bez potrebe odlaska na šalter.
 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista

Dulist

Obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske

Dulist

NAKON NEGODOVANJA GRAĐANA Villa Dubrovnik se više ne hvali privatnom plažom

Dulist