Natrag
24.4.2019 14:39

facebook

twitter

google

rss

dulist

KLASIKA U lipnju više zaposlenih

1.8.2015 @ 16:17 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Prema posljednjim podacima DZS-a ukupan broj zaposlenih u lipnju iznosio je 1,355 milijuna, što u odnosu na svibanj predstavlja porast za 18.423 osoba odnosno 1,4 posto.

Premda je na mjesečnoj razini ostvaren (očekivani) porast broja zaposlenih, promatrano na godišnjoj razini nastavljen je negativan trend pada zaposlenosti. Tako je ukupan broj zaposlenih u lipnju u usporedbi s istim mjesecom lani niži za 6.409 (-0,5%). Od rujna 2009. godine kontinuirano se bilježi godišnji pad broja zaposlenih osoba. Usporedbe radi, u odnosu na lipanj 2008. godine broj zaposlenih je niži za 194 tisuće (-13 posto).

Podaci su ovo koje donosi portal Limun.hr, a također se ističe kako je broj zaposlenih u pravnim osobama u lipnju iznosio 1,125 milijuna (čineći 83 posto ukupno zaposlenih), što uz mjesečni rast od 0,8 posto predstavlja stagnaciju broja zaposlenih na godišnjoj razini.

Očekivana pozitivna kretanja na mjesečnoj razini, koje možete pogledati ovdje, posljedica su uglavnom povećanja zaposlenosti u djelatnostima vezanim za sezonsko zapošljavanje u turizmu. Tako je u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanje hrane u lipnju zabilježen rast broja zaposlenih od 9,1 posto mjesečno, odnosno 3,5 posto godišnje. U prvoj polovici godine njihov broj je porastao za 4,9 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Po završetku glavne turističke sezone očekuje se ponovni pad broja zaposlenih što će na mjesečnoj razini donijeti već uobičajene negativne promjene na tržištu rada.

 

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana