Aktualno

Karte procjene rizika od potresa za četiri hrvatska grada, među njima i Dubrovnik!

Grad panorama Stradun Zidine Krovovi

Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je procjene rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Splita, Rijeke i Dubrovnika.

– Obzirom na visoki rizik od potresa gdje Republika Hrvatska spada među najugroženije države Europe, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je aktivaciju Copernicus Emergency Management Service-a za korištenjem satelitskih sustava daljinske detekcije u potpori izrade procjene rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika – objavio je HUKM na svojim stranicama.

Izrađene su ukupno 42 karte koje se odnose na pregledne karte analiziranog područja, obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu.  Obrađeni su i sekundarni rizici kao što je aktivacija klizišta ili erozija terena, kao i rizik od poplave na području Grada Zagreba. Procijenjeno je i vrijeme pristupa žurnih službi nakon potresa, evakuacijski putevi za građane te su predložene lokacije u mjerama smanjenja rizika.

Kako kažu iz Hrvatske udruge kriznog menadžmenta navedeni satelitski sustavi omogućili su izradu detaljnijih prikaza rizika čime je Republika Hrvatska dobila jednu od najkvalitetnijih procjena rizika i ranjivosti od potresa (pouzdanost dobivenih rezultata viša je od 80% što je među prvih 5 rezultata u svijetu) korištenjem najsuvremenijih tehnologija, sa svrhom jake stručne podloge u određivanju daljnjih mjera smanjenja rizika i podizanja sigurnosti stanovništva na navedenim područjima te povlačenju fondova EU iz područja sigurnosti i upravljanja rizicima.

Izvor: Poslovni.hr

 

Pročitajte još

MIROSLAV ŠKORO ZA DULIST Otkad sam objavio kandidaturu, vade mi utrobu na stol

Maria Prkut

ZBOG RADOVA ‘Šestica’ mijenja smjer, evo kuda će prometovati

Dulist

DONOSIMO POPIS Oni su dobili zimske kućice!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija