Aktualno

Karte procjene rizika od potresa za četiri hrvatska grada, među njima i Dubrovnik!

Grad panorama Stradun Zidine Krovovi

Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je procjene rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Splita, Rijeke i Dubrovnika.

– Obzirom na visoki rizik od potresa gdje Republika Hrvatska spada među najugroženije države Europe, Hrvatska udruga kriznog menadžmenta izradila je aktivaciju Copernicus Emergency Management Service-a za korištenjem satelitskih sustava daljinske detekcije u potpori izrade procjene rizika i ranjivosti od potresa visoke pouzdanosti najugroženijih hrvatskih gradova: Zagreba, Rijeke, Splita i Dubrovnika – objavio je HUKM na svojim stranicama.

Izrađene su ukupno 42 karte koje se odnose na pregledne karte analiziranog područja, obilježja i prometnu infrastrukturu, detaljne karte seizmičkog rizika za stanovništvo, materijalna dobra i prometnu infrastrukturu.  Obrađeni su i sekundarni rizici kao što je aktivacija klizišta ili erozija terena, kao i rizik od poplave na području Grada Zagreba. Procijenjeno je i vrijeme pristupa žurnih službi nakon potresa, evakuacijski putevi za građane te su predložene lokacije u mjerama smanjenja rizika.

Kako kažu iz Hrvatske udruge kriznog menadžmenta navedeni satelitski sustavi omogućili su izradu detaljnijih prikaza rizika čime je Republika Hrvatska dobila jednu od najkvalitetnijih procjena rizika i ranjivosti od potresa (pouzdanost dobivenih rezultata viša je od 80% što je među prvih 5 rezultata u svijetu) korištenjem najsuvremenijih tehnologija, sa svrhom jake stručne podloge u određivanju daljnjih mjera smanjenja rizika i podizanja sigurnosti stanovništva na navedenim područjima te povlačenju fondova EU iz područja sigurnosti i upravljanja rizicima.

Izvor: Poslovni.hr

 

Pročitajte još

KORČULANSKI PČELAR VLAHO KOMPARAK Od meda se može preživjeti, a od turizma živjeti. Napravio sam idealan spoj!

Barbara Đurasović

Državna matura uspješnija od prošlogodišnje, ‘palo’ 60 posto manje učenika

Dulist

NOVE MJERE Od danas u spenzu s maskom!

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija