Kultura

Kako su se u Beču krajem 19. i početkom 20. stoljeća pripremali za projektiranje zgrada?

Kako su se u Beču krajem 19. i početkom 20. stoljeća pripremali za projektiranje zgrada?

Društvo arhitekata Dubrovnik, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik i Austrijski kulturni forum Zagreb u suradnji s Institutom za turizam i Umjetničkom galerijom Dubrovnik organiziraju predavanje ‘Studenti arhitekture u Beču i vizije turizma na hrvatskom Jadranu’. Isto će se održati u srijedu, 7. lipnja 2017. godine u 20 sati u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, a predavačica je dr. sc. Jasenka Kranjčević.

Inače, od sredine 19. stoljeća turizam, kao nova društvena pojava, sve se brže širi hrvatskom obalom Jadrana. Stoga se sve više javlja potreba za gradnjom ‘specijalizirane’ turističke arhitekture, na našim prostorima relativno nepoznate vrste građevina, koje se svojim sadržajem, funkcijom i arhitektonskim oblikovanjem trebaju uskladiti s potražnjom i zahtjevima tržišta. Za gradnju takvih specijaliziranih građevina potrebni su obrazovani stručnjaci – ‘civilni tehniki’.

Kako su se pripremali stručnjaci, odnosno studenti arhitekture i lijepih umjetnosti u Beču krajem 19. i početkom 20. stoljeća za projektiranje zgrada turističke namjene? Kako su ih profesori poticali, što i tko ih je sve inspirirao, gdje su tražili uzore… Sve su to pitanja koja si možemo postavljati. Cilj predavanja je utvrditi utjecaj i doprinos studenta arhitekture s kraja 19. i početka 20 stoljeća na promišljanje turističke arhitekture hrvatskog Jadrana. Predavanje je potkrijepljeno prezentacijom studentskih radova za hrvatski Jadran starih više od jednog stoljeća, koja svjedoče kako su studenti prije više od jednog stoljeća na različite načine doprinijeli promišljanju razvoja turizma i projektiranju turističke arhitekture.

Dr. sc. Jasenka Kranjčević dubrovačkoj je javnosti dobro poznato ime. Ovo je njezino treće predavanje u Dubrovniku, ovoga puta s istraživanjem koje je rađeno u sklopu znanstvenog projekta HRZZ – HERU urbanizam nasljeđa br. 2032.

Predavanje se održava u sklopu Godine kulture 2017. Hrvatska – Austrija ‘Zajedno u kulturi’.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist