Aktualno

Kako su direktori gradskih komunalnih tvrtki i ustanova ocijenili 2018.?

Kako su direktori gradskih komunalnih tvrtki i ustanova ocijenili 2018.?

Od kapitalnih projekata svakako valja izdvojiti uspješno saniranu prvu dionicu kanalizacijskog sustava povijesne gradske jezgre. Donošenje Prijedloga o novom cjeniku za usluge Čistoće podigao je obrve mnogim sugrađanima.

Godina za nama u Sanitatu protekla je u znaku modernizacije sustava na zadovoljstvo korisnika, dok je u JU Rezervat Lokrum zabilježen nevjerojatni porast prihoda od 72 posto.

Pročistač pred dobivanjem uporabne dozvole
Godinu na izmaku svakako je obilježio dovršetak gradnje pročistača pitke vode. Kako objašnjava direktor Lukša Matušić, uređaj je sada pred dobivanjem uporabne dozvole, a kad se pusti u puni pogon problemi Dubrovnika sa zamućenjima otići će u povijest. Također, uspješno su dovršeni i projekti vodoopskrbe naselja Brsečine i Trsteno, čime je napokon omogućeno priključivanje tamošnjih stanovnika na vodoopskrbni sustav.

— Ovu godinu u Vodovodu je obilježilo i pokretanje prve faze sanacije kanalizacijskog sustava u povijesnoj jezgri, u sklopu koje su izvršeni istražni radovi za potrebe cjelovite sanacije kanala mješovite odvodnje na Stradunu. Važnu ulogu u poboljšanju sustava odvodnje na tom području imaju i taložnice koje je Vodovod izgradio na Pilama, a koje sprječavaju ulazak pijeska i ostalih krupnijih nečistoća iz otpadnih voda u tamošnju crpnu stanicu – govori za DuList Matušić. Radnim tempom nastavit će se i u 2019. kada će započeti realizacija projekta Aglomeracija Dubrovnik, vrijednog 638 milijuna kuna. U sklopu njega započet će i gradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lapad, ali i realizacija projekata vodoopskrbe i odvodnje Orašca te Štikovice, Vrbice i Lozice.

— Želja Vodovoda je već prije iduće turističke sezone krenuti s drugom fazom sanacije kanala odvodnje ispod Straduna. Velika ulaganja planirana su u segmentu cjelokupne odvodnje otpadnih voda na području Dubrovnika, kako bi se pokrivenost podigla na 92 posto. Uz to Vodovod želi pokrenuti i projekte izgradnje sustava odvodnje na Elafitima. Tako će i 2019. godina donijeti mnoštvo radova na izgradnji i poboljšanju sustava vodoopskrbe i odvodnje Grada Dubrovnika i okolice, većinom financiranih iz EU fondova – kaže direktor Vodovoda.

Prikupljena dokumentacija za sanaciju Grabovice
Zadovoljstvo uspješnom provedbom projekata dijele i u Čistoći gdje je ishođenje potrebne dokumentacije za sanaciju odlagališta Grabovica konačno privedeno kraju te se uskoro očekuje raspisivanje javne nabave za odabir izvođača radova.

— Također, završen je veliki dio poslova pripreme za primjenu novog cjenika usluga sukladno Uredbi Vlade RH te odabran način pružanja usluge prikupljanja otpada najpogodniji za naše područje. Iza nas je još jedna duga i naporna turistička sezona koja iz godine u godinu od društva Čistoća iziskuje sve veće napore u zadovoljavanju svih potreba te smatram da je odrađena na jednoj visokoj i zadovoljavajućoj razini – objašnjava prvi čovjek gradske Čistoće Marko Iveković. Godina 2019. naglašava bit će izazovna te je pred njima puno rada i truda upravo zbog provođenja navedene Uredbe, naročito u pogledu provedbe edukacije stanovnika o novim načinima odvajanja i zbrinjavanja otpada te formiranja komunalne infrastrukture na ulicama Grada postavljanjem novih, dodatnih spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

— Implementacija sustava evidencije odlaganja otpada će biti veliki izazov jer uključuje različite komponente, od samih uređaja na odlagalištima do softverskih rješenja. Jednako tako, početkom 2019. očekujemo otvaranje sustava podzemnih spremnika u novom naselju Mokošica koje će time postati prvo naselje na području Grada sa cjelovitim rješenjem odlaganja miješanog komunalnog otpada u podzemnim spremnicima čime se sprječava pojava neugodnih mirisa i vizualni dojam odlagališta je puno bolji – tvrdi Iveković. U 2019. godini planirano je i širenje mreže pametnih spremnika BIG BELLY za prikupljanje sitnog otpada s javnih površina, potom obnova voznog parka nabavom četiri nova vozila različitih namjena i zapremina te kućnih kompostera koje će sukladno praksi iz prošlih godina biti darivani korisnicima Čistoće.

Moderniziran način poslovanja
Protekla godina za tvrtku Sanitat bila je prekretnica u modernizaciji poslovanja.

— Kvaliteta usluga u cjelovitosti je poboljšana te se poslovanje gotovo u cijelosti informatiziralo. U glavnoj djelatnosti – upravljanju javnim parkiralištima nastavljene su aktivnosti na uređenju, tehnološko-tehničkom i informatičkom opremanju javnih i uličnih parkirališta, te je ostvareno povećanje od osam posto. U kolovozu temeljem ugovora izvršeno je plaćanje godišnje naknade za korištenje javnih površina (parkirališta) Gradu Dubrovniku u iznosu od dva milijuna kuna. I u ostalom djelatnostima izvršena su manja ili veća poboljšanja i ulaganja – priča direktor Tomislav Tabak koji je 2018. proveo u novim nadograđenim prostorima na staroj adresi.

Od ulaganja u 2018. godini najvažnije je, nastavlja, izdvojiti projekte poput nabave najmodernijih prijenosnih računala za obavljanje kontrole naplate parkiranja, što je rezultiralo s 43 posto više obavljenih opažaja od strane kontrolora naplate parkiranja. U tijeku su građevinsko – obrtnički radovi na sanaciji i obnovi poslovnih prostora na Tržnici u Gružu, stvaranje minimalnih preduvjeta, a sukladno smjernicama Konzervatorskog zavoda u Dubrovniku, za otvaranje ribarnice u povijesnoj gradskoj jezgri.

— Projekti koji nas očekuju u sljedećoj godini su implementacija SMART PARKINGA – postavljanje senzora na svih 186 parkirališnih mjesta na području Grada Dubrovnika u skladu sa strategijom ‘Dubrovnik pametni grad’. Također se planiraju postaviti display ekrani koji bi pokazivali popunjenost mjesta, a na taj način smanjile bi se gužve oko Grada, CO2, stres u prometu i sl. Potom realizacija projekta hortikulturne revitalizacije i ozelenjavanja platoa pored parka Gradac, sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela Dubrovnik; izgradnja garažno-poslovne građevine u Gružu; nabava montažne kućice za ‘Pauk’ službu, budući je sadašnja u trošnom i dotrajalom stanju – iznosi Tabak.

Uskoro dovršenje obnove Botaničkog vrta
Povećanje prihoda od 20 posto zabilježeno je u JU Rezervat Lokrum.

— Kada na taj rezultat dodamo iznose svih donacija koje se kreću oko četiri milijuna kuna mogli bismo reći da je on porastao za čak 72 posto. Ispunjeni su svi ciljevi u ostvarivanju viška prihoda što je karakteristika rada ustanove zadnjih par godina kao i ulaganje te realizacija projekata – tvrdi ravnatelj Ivica Grilec. Kao navažniji podvig ističe revitalizaciju Botaničkog vrta koja podrazumjeva četiri faze: obnovu pješačkih staza, hortikulture, nova interpretacija i nova posjetiteljska infrastruktura, a čije se dovršenje očekuje početkom nove sezone.

— Ubrzo ćemo raspisati natječaj za izvođača na izgradnji hidrantne mreže visoke sezone. To će pridonijeti protupožarnoj zaštiti na otoku. Riječ je o terenu iznad 30 metara nadmorske visine gdje dovodimo vodu s kopna i dižemo je u tvrđavu Royal. Tamo radimo još jednu vodospremu. Nedavno je dovršen postupak javne nabave za bio jame. Njima ćemo isključiti pojavljivanje otpadnih voda na našem otoku – govori Grilec. Pored toga, u suradnji s HAZU i Arboretumom Tresteno, JU Rezervat Lokrum od 1. prosinca 2018. provoditelji je europskog projekta Povijesni vrtovi dubrovačkog područja čime će ova dva povijesna vrta postati dio nove ponude turističke destinacije ovoga kraja.

— Projekt traje tri godine, a vrijednosti je 9, 5 milijuna kuna te je sufinanciran sa 70 posto sredstava. Također, shodno razgovorima s DPDS-om za nekoliko mjeseci imat ćemo gotov izvedbeni projekt tvrđave Royal na čijoj obnovi bi se trebalo početi raditi u rujnu 2019., a do kraja iste godine prema sporazumu sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, planiramo potrošiti četiri milijune kuna za dovršenje izvedbenog projekta obnove benediktinskog samostana – kaže ravnatelj Rezervata. U 2019. nastavljaju s provedbom programa ‘Učionice na otvorenom’ u sklopu kojih je ove godine zabilježeno 48 posjeta s preko 2600 učenika.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist