Politika

KAKO SMANJITI GUŽVE Od 15 do 17 sati zabrana prolaza autobusa prema Pilama?

KAKO SMANJITI GUŽVE Od 15 do 17 sati zabrana prolaza autobusa prema Pilama?

Javni gradski prijevoznik Libertas od iduće će godine s dva niskopodna autobusa, tzv. harmonikama, obavljati prijevoz putnika s kruzera umjesto shuttle autobusa.
Autobusi, čija je nabava pokrenuta, kapaciteta su po 120 putnika i time će se, istaknuo je Mato Franković, za najmanje 30 posto smanjiti opterećenje prometnica. S druge strane, povećat će se prihod Libertasa. Sve to rekao je gradonačelnik tijekom rasprave o prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zaustavljanju i parkiranju turističkih autobusa i osobnih automobila (8+1) u zoni posebnog prometnog režima. Istom se mijenja vrijeme naplate, na način da se naplata zaustavljanja i parkiranja ne naplaćuje u vremenskom periodu od 21h do 7h, za razdoblje od 1. ožujka do 30. studenog.

-Uvodimo dodatna vremena naplate jer ima veliki broj turističkih agencija, posebno s istočnog tržišta, koje dolaze u 7 ujutro i izbjegavaju plaćanje – objasnio je gradonačelnik, a samim time odbio je i amandman vijećnika Mosta, koji su predložili da se zaustavljanje ne naplaćuje od 8 sati ujutro radi domaćih agencija.

-Dopustit ćemo agencijama koje imaju milijunske dugove da slobodno dolaze na Pile. To po meni nije dobro. Zašto razlikovati goste, zašto su nam bolji četvrtkom gosti s kruzea, a ne Poljaci – pitao je vijećnik Miho Obradović, koji je na odluku podnio i amandman, upravo vezano za dugovanja agencija. Gradonačelnik je reako kako postoje već četiri pravorijeka koja su dala za pravo Sanitatu da se ovrše tvrtke s dugovima. Najavio je i kako se planira uvesti sustav koji bi omogućio online bookiranje Pila i online plaćanje, a sustav će nadzirati kamere.

Naveo je i kako je prošlog četvrtka u sat i pol vremena prema Pilama prošlo 140 kombija, a razmišlja se, rekao je, i o zabrani prolaska autobusa prema Pilama od 15 do 17 sati, kako bi se rasteretile prometnice u vremenu kad ljudi odlaze s posla.

-Rješenja ovdje nema. Rješenje su isključivo zabrane – smatra vijećnik Rikard Rossetti.

-Zabrane nisu idealno rješenje, ali su nužne – rekao je gradonačelnik osvrnuvši se na odluku o zabrani dolaska turističkih autobusa na Pile četvrtkom i subotom, koja se uvela lani te se pokazala dobrom. Najavio je i da uskoro taksi vozila neće više moći skrenuti lijevo na Bužu.

-Zabranama ne radimo štetu nikome nego promišljamo dubrovački turizam budućnosti – rekao je dalje gradonačelnik.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist