Zanimljivosti

Kako pobijediti mamurluk?

Kako pobijediti mamurluk?

Lijepo je u svemu biti umjeren, ali o količini ića i pića u novogodišnjoj noći malo tko vodi računa.

Vodimo se svi onom 'Kad je bal, nek je maskenbal', što nas doduše jutro poslije dođe glavobolje. Mamurluk je najveća boljka prvog dana svake nove godine. Kako ga se rješiti ili bar ublažiti?

Jaka kava, hladni oblozi, čaša mlijeka, masaža, tablete protiv glavobolje… Svatko ima svoju metodu. Ima i onih koji se rukovode onom 'klin se klinom izbija', pa umjesto da boluju naprosto se nastave zabavljati.
 
Ipak, preporuka koja nam se čini najsvrsishodnija je; tuširanje, pa mamina ili bakina topla domaća juhica, duga šetnja, pa malo drjemuckanja i za noć i nastavak zabave ste ko novi!
 
Donosimo vam još nekoliko savjeta kako se boriti protiv mamurluka!
 
– Pijte puno tekućine. Voda i sportski napici bogati elektrolitima vratit će vam energiju i ublažiti simptome dehidracije koja je najčešći uzrok mamurluka.

– Doručak je vrlo važan pa ako vaš želudac dozvoljava, kad osjetite glad pojedite ekstra preprženi tost. Karbonizirani kruh će poslužiti kao filter za rješavanje alkoholnih nečistoća iz vašeg tijela.

– Za doručak svakako jedite samo dijetalnu, laganu hranu poput tosta, krekera ili žitarica jer ona podiže razinu šećera u vašem organizmu. Alkohol snižava koncentraciju šećer u krvi, a mi to osjećamo kao umor i iscrpljenost.

– Nakon laganog doručka vrijeme je za nešto konkretnije. Goveđa ili pileća juha će okrijepiti vaše tijelo i vratiti mu izgubljenu sol, ali i kalij kojeg još ima i u banani.

– Piće i hrana koja sadrži fruktozu pomažu kod sagorijevanja alkohola iz organizma. Voće i voćni sokovi pomoći će vašem organizmu, ali na žalost neće ublažiti neugodne simptome.

– Vrijeme je za pravi obrok. Kruh, jaja i slanina odlična su kombinacija u borbi protiv mamurluka. Kruh podiže šećer u krvi, a bjelančevine iz slanine se razgrađuju u aminokiseline koje pomažu mozgu u obnavljanju neurotransmitera potrošenim zbog velikih količina alkohola.
 
 

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist