Grad

Kad će osobe s invaliditetom moći do gradonačelnika?

Kad će osobe s invaliditetom moći do gradonačelnika?

‘Turizam za sve’ – moto je ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma koji se krajem rujna obilježio i u Dubrovniku. Moto se zapravo odnosi na pristupačni turizam za sve društvene skupine, poglavito osobe s invaliditetom.

No, pravo je pitanje koliko je zapravo Dubrovnik pristupačan osobama s invaliditetom? Počevši od samih zgrada Gradske uprave – Pred Dvorom 1, ali i u tzv. Pentagonu na adresi Ćira Carića 3. Upravo je o ovom problemu na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća govorila vijećnica Olga Muratti, koja je ponovila svoje pitanje o nužnosti ugradnje lifta u zgradu Pred Dvorom 1.

Nedopustiva nedostupnost
-U više navrata ukazivala sam na potrebu ugradnje lifta u zgradu pred Dvorom 1 kako bi i osobe s tjelesnim oštećenjima mogle koristiti ove prostore koje koristimo mi. Prilikom donošenja proračuna sam inzistirala da se za to osiguraju sredstva i dobila obećanje da će se ispitati mogućnost i ova inicijativa relazirati – rekla je Muratti naglasivši kako je nedopustivo da osobe s invaliditetom ne mogu doći u Gradsku vijećnicu, Ured gradonačelnika te urede gradskih službi. Gradonačelnik Andro Vlahušić na to joj je odgovorio kako kako je projekt za ugradnju lifta vrijedan 700 tisuća kuna gotov no kako za to nemaju dopuštenje Konzervatora.
-Konzervatori su zabranili ugradnju lifta jer je ovo zgrada posebne povijesne vrijednosti. Za to postoji lifter kojim se ovdje može popeti svatko tko zatraži – rekao je Vlahušić dodavši kako jedino mogu od Ministarstva kulture zatražiti smjernice pod kojim se uvjetima i kako može riješiti pitanje dostupnosti zgrade od vrha do dna, jer je poseban problem dostupnosti ureda za planiranje i županijskih ureda koji se nalaze na vrhu zgrade.

‘Zazidan’ lift
S druge strane, u zgradi ‘Pentagona’ lift je već bio ugrađen, ali nije bio u funkciji. Selidbom ureda Grada Dubrovnika u ovu zgradu lift je u prizemlju ‘zazidan’, odnosno vrata su se misteriozno sakrila. No, iz Grada Dubrovnika vješto su izbjegli odgovor na naše pitanje zbog čega je lift u zgradi tzv. Pentagona izvan funkcije, odnosno zbog čega je preseljenjem Grada Dubrovnika u spomenutu zgradu isti u prizemlju zatvoren. Je li predstavljao opasnost, je li nužna njegova rekonstrukcija ili se možda uopće više ne može staviti u funkciju?
Na pitanje postoji li mogućnost da se lift ponovno stavi u funkciju iz Grada Dubrovnika tek odgovaraju: ‘Grad Dubrovnik vlasnik je 1/3 predmetne nekretnine, odnosno nije jedini vlasnik nekretnine. Za bilo kakve investicije, poput obnavljanja lifta i stavljanja u funkciju potrebno je prethodno utvrditi suvlasničke odnose. Taj postupak se trenutno provodi’.
Po svemu sudeći dvije zgrade koje za svoje urede koristi Grad Dubrovnik do daljnjega će ostati nedostupne osobama s invaliditetom, iako se gradonačelnik Andro Vlahušić prilikom proglašenja Dubrovnika ‘šampionom turizma’, pohvalio kako je ‘naš cilj omogućiti svim posjetiteljima s invaliditetom uživanje u ljepotama grada. To nije uvijek jednostavno postići, ali i nabavka transportera je korak naprijed’.

AFR

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist