Aktualno

JUGO NE POPUŠTA Sutra olujni vjetar i do 80 litara kiše po četvornom metru

JUGO NE POPUŠTA Sutra olujni vjetar i do 80 litara kiše po četvornom metru

Olujno jugo i obilna kiša poplavili su obalu Jadrana, meteoalarm je oglasio crveno upozorenje za Dalmaciju. Vjetar puše brže od 150 kilometara na sat, u prekidu su brojne brodske i trajektne linije, građani su pozvani na oprez. Ruše se stabla, stupovi, uzrokovana je značajna materijalna šteta.

Županijski centar 112 Dubrovnik je nakon 10 sati zaprimio više dojava građana i zahtjeva za angažiranjem žurnih službi. U NP Mljet srušilo se nekoliko borova na D120, dojavljeni su odroni na D8 u mjestu Slano i cesti Prižba – Brna, srušeno je nekoliko telefonskih stupova, stupova električne mreže te stabala i grana u više naselja, ističu u Ravnateljstvu civilne zaštite.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i znatan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

– Budite svjesni opasnosti pa obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, ističe se u upozorenju.

Kiša i vjetar i sljedećih dana prouzročiti će kojekakve nevolje. Na krajnjem će jugu Hrvatske u srijedu more i prijepodne biti jače valovito, uz jako i olujno jugo, koje će poslijepodne slabjeti i okretati na jugozapadnjak. Bit će jakih pljuskova i obilne kiše, ponegdje može pasti i više od 80 litara po četvornom metru.

U četvrtak i petak će pak biti više sunčanih razdoblja, a iako će povremeno biti kiše, količine će biti zamjetno manje nego početkom tjedna. No, već od petka, uz jačanje juga, opet raste vjerojatnost za lokalno obilniju kišu i nevremena. Bit će razmjerno toplo, pri čemu će odstupanje od prosječnih vrijednosti biti izraženije tijekom noći i jutra, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist