Kultura

‘JUČER SAM SE SJETIO PLAVE’ Četiri inspirativne životne priče slijepih osoba u režiji Petre Radin

'JUČER SAM SE SJETIO PLAVE' Četiri inspirativne životne priče slijepih osoba u režiji Petre Radin

U Kazalištu Marina Držića održana je hit predstava ‘Jučer sam se sjetio plave’ u premijernoj izvedbi Kazališta slijepih i slabovidnih ‘Novi život’ iz Zagreba.

Kazalište ‘Novi život’ najstarije je kazalište slijepih i slabovidnih u svijetu. Brojni posjetitelji došli su pogledati ovu predstavu, koja se smatra jednom od njihovih najuspješnijih predstava koja je također humanitarnog karaktera. Naime, svi prikupljeni prihodi namijenjeni su za glazbenu rehabilitaciju najranjivijih skupina Dubrovačko-neretvanske županije u projektu ‘Unison World’.

U predstavi upoznajemo se s četiri inspirativne životne priče slijepih osoba koje se isprepliću u režiji Petre Radin nadahnute su životima glumaca. Svoje uloge glumci Dajana Biondić, Suzana Bliznac, Milenko Zeko, Vojin Perić i Loris Pilav tumače duboko proživljeno ostavljajući publiku na granici između suza i smijeha. Oni gledateljstvu prenose vlastiti osjećaj svijeta i pričaju svoju iskrenu životnu priču u kojoj ne žele da ih sažalijevamo zbog njihovog fizičkog stanja, nego da ih doživimo kao ljude koji su jednostavno drugačiji.

Sigurno ste se zapitali kako slijepi doživljavaju boje ako ih nikada nisu vidjeli. Plava boja u nazivu predstave predstavlja simboliku značenja priče u kojoj se slijepi glumci pitaju što vide. O svom životu posve iskreno govore oni koji nikada nisu vidjeli i oni koji su zbog bolesti izgubili vid. Govore o svom djetinjstvu i teškim prilagodbama ostavljajući snažnu poruku da nije toliko važno jesmo li fizički slijepi, već da je puno važnije da ne budemo zaslijepljeni neprihvaćanjem i neprijateljstvom.

– Jer…Što je sljepoća? Fizičko obesvjetljenje i svijet u kojem boje poprimaju sinestezijske oblike stvarajućiposeban ‘kolorit’, ili buljenje zdravih očiju i ne-prepoznavanje drugih i drugačijih. Ona fizička i najčešće ‘gledana’, najgora je onima kojima se dogodila, no ona druga, ona koja se ne vidi, a zasljepljuje svojim ‘gledištima’, razbolijeva sve oko sebe i uvodi nas u mrak kroz koji ni sunce nema nikakvih šansi – piše Vojin Perić.

Uspješne kazališne kritike i brojne nagrade pobrali su na svojim nastupima diljem Europe.

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović