Aktualno

Još jedno izigrano Vlahušićevo obećanje?!

Još jedno izigrano Vlahušićevo obećanje?!

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić još je jednom uhvaćen u laži, ups, govorenju neistine. Barem tako ispada kad usporedimo gradonačelnikovu izjavu s kraja godine s odgovorom koji smo dobili iz gradske uprave. A sve to odnosi se na građanske amandmane, odnosno prijedloge na proračun za ovu, 2013. godinu.

Prisjetimo se tako Vlahušićevog kafanskog kolegija održanog u Gružu nakon obilaska gradilišta. Pohvalio se tada naš gradonačelnik kako će svih 40-ak zahtjeva građana, koji su se javili na njegov javni poziv za prikupljanje primjedbi na proračun za 2013. godinu, biti i usvojeno. Naglasio je tada kako će se usvojiti i oni prijedlozi koji se odnose isključivo na privatne zahtjeve.
– Dobio sam oko 40 pisanih zahtjeva građana, i svima sam odgovorio. Velikoj većini zahtjeva će se udovoljiti te će se isti uvrstiti u proračun, jer ljudi traže relativno male stvari. Jedna od najvećih je uređenje Sinjske ulice, koju ionako nosimo u proračunu. To su većinom male intervencije, od 10-ak tisuća kuna – pohvalio se Vlahušić, dodavši kako će se neke stvari, neovisno o zahtjevima građana, riješiti već do Nove godine.

NITKO NIJE ODBIJEN?

– Neće biti nitko čiji smo zahtjev odbili. Većinu toga smo usvojili u 100-postotnom iznosu, a dio, koji nije naš, usvojit ćemo djelomično. Razgovarao sam s ministrom Linićem i rekao mi je da u životu nikad nije čuo da su jedan grad ili država pitali svoje građane da kroz javni proces daju primjedbe za proračun – naglasio je Vlahušić.
No izgleda kako je od 44 ukupno pristigla zahtjeva, usvojeno njih tek 9. Tako se barem da iščitati iz odgovora kojega smo dobili iz gradske uprave, a odnosio se na pitanje koliko je od pristiglih zahtjeva njih uistinu i usvojeno. I naravno koji su to prijedlozi te u kojim će se iznosima financirati iz gradskog proračuna. Evo i odgovora:
– Na poziv za davanje prijedloga na Proračun Grada Dubrovnika za 2013. godinu pristigla su 44 prijedloga. Usvojena je većina prijedloga za koje je nadležan Grad Dubrovnik – ističe se u odgovoru Grada Dubrovniku, uz dodatak da je među njima i devet konkretno navedenih projekata, o kojima nešto kasnije.
E sad, ili nam iz gradske uprave nisu htjeli u potpunosti odgovoriti na naš konkretan upit i traženje da nam pobroje sve usvojene prijedloge, ili je usvojeno njih tek 9, što baš i nije većina od 44 podnesena zahtjeva.

KOME IDU 3 MILIJUNA KUNA?

Što je posrijedi nije nam jasno, a evo i projekata koji su se našli u ovogodišnjem proračunu. Njih devet ukupne vrijednosti veće od 3.168.000,00 kuna, budući da za jedan prijedlog nije naveden konkretan iznos.
Nikša Grabovac predložio je Vlahušićevoj upravi uređenje šetnice poviše Banja, a radovi na konačnoj obnovi ograde i pločnika trebali bi početi na jesen. U tu je svrhu, i to za uređenje ulica Frana Supila i Petra Krešimira IV, naveli su iz Grada, osiguran iznos od 100 tisuća kuna.
Božidar Jukić predložio je pak uređenje i revitalizaciju Poljane Ruđera Boškovića u povijesnoj jezgri Grada. U Proračunu za ovu godinu osiguran je iznos od 88 tisuća kuna i to za provedbu natječaja za arhitektonsko rješenje uređenja poljane Boškovićeve poljane.
U dva navrata predloženo je postavljanje rukohvata u gradskim ulicama. Tako je Ivo Rozić predložio njegovo postavljanje u Stolačkoj ulici, dok je Ruža Lolić predložila da se rukohvati postave na svim poprečnim ulicama koje se sijeku s ulicom Andrije Hebranga. Za ova dva prijedloga u Proračunu je osiguran čak milijun kuna (točnije 1.100.000 kuna) i to za nabavu materijala i opreme u Gradskim kotarevima.
Dobrovoljno vatrogasno društvo Komolac predložilo je čak tri stvari – probijanje protupožarnih putova, betoniranje prometnice Knežica – izvorište Bota, te izgradnju depozita za vodu. Ovi će se projekti financirati kroz Vatrogasnu zajednicu Grada Dubrovnika za koju je osigurano 1.560.000 kuna.
Stanovnici Gornjeg Konala, točnije ulica Sinjske i Od Gaja, dali su Vlahušiću prijedlog za rekonstrukciju Sinjske ulice, što je ionako bilo planirano za ovu godinu. Obnova uključuje proceduru od idejnog rješenja do građevinskih radova, no nije nam precizirano koliko će sve to koštati. Tek je spomenuto kako financiranje ide kroz prošireno održavanje.
Čak dva prijedloga odnose se na Kalamotu. Đivo Benić predložio je izgradnju kanalizacije u Donjem Čelu na Kalamoti, koji je pak proslijeđen stručnim službama Vodovoda, dok je Vicko Šoletić predložio uspostavu brodske linije za Gornje Čelo, o čemu se lani naveliko govorilo, prosvjedovalo… Kako ističu iz gradske uprave uskoro ide raspisivanje natječaja, za što je Grad dobio potvrdu Agencije za dužobalni linijski promet. U tu svrhu u proračunu je osigurano 220 tisuća kuna.
Vicko Šoletić imao je još jedan prijedlog, koji je usvojen, a riječ je o rješavanju oborinske odvodnje u ulici Stjepana Cvijića, za što je osigurano 100 tisuća kuna.
Prijedloge su slali i poduzetnici – početnici i privredni subjekti sa zahtjevima za potporom njihovim poduzetničkim pothvatima, a za koju Grad nema zakonske mogućnosti.
 
A TV SUČELJAVANJE
 
Iz gradske uprave ističu i kako je na poziv prijavljeno i nekoliko udruga u kulturi, čiji prijedlozi nisu prošli kulturna vijeća, ali i udruga čije se djelovanje već financira iz Proračuna Grada Dubrovnika.
Budući da je Vlahušić najavio kako će se svi prijedlozi javno predstaviti pred TV kamerama zanimalo nas je za kad je to tzv. Vijeće građana zakazano. No, piši propalo, jer se takvo nešto ne planira organizirati.
– Tijekom trajanja akcije gradonačelnik je primio dio predlagatelja te s njima porazgovarao o njihovim prijedlozima. Mnoge udruge, poput Zelenog sunca i Drva mladih Bonsai sudjelovale su 27. veljače na svečanom uručenju ugovora o financiranju s Gradom Dubrovnikom – napomenuli su iz Grada Dubrovnika, na upit kad će se održati Vijeće građana.
Još jedno izigrano obećanje?

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist