Kultura

JOŠ JE STIGNETE POGLEDATI ‘Komode kroz stoljeća’ u Dvoru do 2. lipnja

Izložba Dubrovačkih muzeja ‘Komode kroz stoljeća: namještaj iz zbirke Kulturno-povijesnog muzeja u Dubrovniku’ postavljena u prosincu prošle godine u Kneževu dvoru, produljena je do 2. lipnja 2019. godine.

Autorica izložbe je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać, dok likovni postav potpisuje studio Rašić+Vrabec. Izložba predočava 25 komoda iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja i nekoliko primjeraka iz vanjskih zbirki, pokazujući tipološko-morfološki i stilsko umjetnički razvoj ovog i danas ‘aktivnog’ i modernog tipa namještaja.

Nastale su u razdoblju od 17. do kraja 19. stoljeća, a brojčano su najzastupljeniji primjerci iz 18. stoljeća, koje je ostvarilo najveći uzlet u dekorativnom, konstrukcijskom i funkcionalnom razvoju komode i od nje stvorilo najreprezentativniji namještaj stoljeća.

Komode su izložene u kronološkom slijedu od svojih početaka u ranom baroku do razdoblja historicizma. Pojavljuju se kao pojedinačna djela primijenjene umjetnosti te kompleksni i zahtjevni proizvodi umjetničkog obrta, pokazujući raznovrsne ukrasne tehnike na drvu kao i oblikovna rješenja. Upoznaju nas sa stolarskim znanjima, ali i umjetničkim vještinama ondašnjih ebanista, koji su u najvećem broju slučajeva bili anonimni izvođači, a rjeđe autori koji su potpisivali svoje radove.

Izložbom se ujedno predstavlja javnosti dragocjena cjelina u okviru Zbirke namještaja Kulturno-povijesnog muzeja, većim dijelom nedostupna javnosti.

Pročitajte još

‘JEDINSTVEN JE, ZANIMLJIV, MOJ’ Mišo Baričević izložio svoj Dubrovnik ‘I – XII’

Dulist

‘DUBROVNIK I – XII’ U Narodnoj knjižnici izlaže gospar Mišo Baričević

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Premijerno je odigrana ‘Kate Kapuralica’!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija