Županija

JEDNOGLASNO Županijski vijećnici protiv termoelektrane u Pločama!

JEDNOGLASNO Županijski vijećnici protiv termoelektrane u Pločama!

Nakon burne trosatne rasprave, županijski vijećnici jednoglasno su rekli ‘NE’ gradnji termoelektrane na ugljen u Pločama.

Dogovoren je zaključak koji se osnažuje stav Županijske Skupštine iz 1996. godine o protivljenju gradnje, odnosno uvrštavanja termoelektrane na ugljen u prostorno-plansku dokumentaciju na bilo kojoj razini planiranja. Traži se od Vlade Republike Hrvatske da prije uvrštavanja pojedinih strateških investicija u državni plan prostornog razvoja zatraži obvezujuće mišljenje područne, regionalne i lokalne samouprave na koju se navedeni projekti odnose.

Zaključak će se dostaviti predsjedniku Republike Hrvatske, Hrvatskom Saboru, Vladi Republike Hrvatske, nadležnim ministarstvima, gradovima i općinama u Dubrovačko – neretvanskoj županiji i podnositeljima inicijative za sazivanje tematske sjednice. Tematska sjednica Županijske skupštine sazvana je, naime, na zahtjev 27 vijećnika te na traženje Udruge Škanj iz Ploča.
TE u Pločama je, kako je istaknula vijećnica Ana Musa (MOST), ekološko, zdravstveno i gospodarsko pitanje.

– Nećemo dozvoliti da se zbog 70 do 150 radnih mjesta unište tisuće sada zaposlenih, te okoliš Neretve i Pelješca, a sve zbog interesa pojedinih investitora – rekla je Musa.
– Predlažemo da se načelno iskaže protivljenje termoelektrani, ali da se građani Ploča o tome izjasne na referendumu dok bi se građani drugih JLS izjasnili kroz predstavnička tijela – rekao je župan Nikola Dobroslavić, dodavši i kako se treba tražiti da se za Državni plan prostornog razvoja traži obvezujuće mišljenje Županijske skupštine.

Davor Penić (SDP) iznio je stav o protivljenju gradnji TE na ugljen u Pločama. Smatra kako se referendum treba raspisati u cijeloj Županiji, ali i u Splitsko dalmatinskoj, jer će ‘utjeca termoelektrane na ugljen biti daleko širi od Ploča.

Vijećnik Pero Jerković (Most) zatražio je da Županijska skupština nedvosmisleno odbaci svaku mogućnost gradnje TE u Pločama kako bi pokazali da je to projekt na štetu Neretve i cijele Dalmacije, dok je Frano Matušić (HDZ) istaknuo kako bi rasprava bila bespredmetna da je SDP svojim stranačkim linijama upozorio Vladu RH i vladajuću koaliciju da ne donosi ovakav plan.

Protiv referenduma izjasnili su se Ana Musa, dodavši kako je isti prevara naroda budući da bi ga za energetska pitanja trebao raspisati Sabor. Sličnog mišljenja je i Vlaho Orepić, predsjednik Udruge Škanj, koji smatra kako referendum nikome nije obvezujući. Zbog telmoelektrane je, rekao je, spreman primiti i metak!

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist