Aktualno

“Jednakom mjerom osuditi sve zločine”

Udruga „Daksa 1944./45.“ i Hrvatski helsinški odbor održali su javnu tribinu posvećenu europskom spomendanu na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, a na kojoj su sudjelovalu predsjednik udruge „Daksa 1944./45.“ Mato Račević, predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, povjesničar Ivo Banac i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Mato Račević uvodno je istaknuo kako su napori da se značaj nedužnih žrtava obilježi urodio plodom izglasavanjem Spomendana i u Saboru, ali je „sve ostalo na toj razini“. Istaknuo je kako iskapanja na Daksi još uvijek nisu završena, jer nedostaju financijska sredstva.

– Ne odustajemo u zaokruživanju procesa. To je pokušaj da se utvrdi istina, a mi na istinu imamo pravo. Došlo je vrijeme da se sudi i komunističkim generalima jer ratni zločin ne zastarijeva – istaknuo je Račević.

Ivo Banac govorio je o „protuljudskom“ totalitarizmu koji je javno osuđen u Europskom parlamentu 2008. godine.

– Naš Sabor je u rukama stranaka koje ne mare. Ali ono što one ne žele, moraju napraviti lokalne vlasti, oporba, udruge, svi oni koji predstavljaju kritičan glas – rekao je Banac, istaknuvši kako je Hrvatska svoju samostalnost dočekala nespremna.

– Prevažno je da građani znaju svoju povijest. Ne može se ostati ravnodušan prema ustaškim i komunističkim zločinima. Stoga podržavamo nastojanja Tomislava Karamarka kojeg razne agenture prikazuju ekstremistom jer je ukazao na zločine – izjavio je Banac, dodavši kako Hrvati očito nisu razumijeli sve posljedice totalitarnih režima.

– Potrebno je jednakom mjerom osuditi sve zločine, od Jasenovca do Dakse, bez razlike – zaključio je Banac.

Ivan Zvonimir Čičak rekao je kako je posjet predsjednika Josipovića Istri, gdje je sudjelovao na proslavi istarskog partizanskog odreda, zapravo akt veleizdaje.

– Ta zastava ne može se vijoriti u Hrvatskoj, jer je ta zastava napadala i Vukovar i Dubrovnik – istaknuo je Čičak, dodavši kako posebno treba sagledati odnos vlasti prema fenomenu ratnog zločina, gdje se stvara atmosfera licemjerja.

– Ratni zločin u Drugom svjetskom ratu rodilište je svih zločina – rekao je Čičak, dodavši kako se neke stvari ipak počinju rješavati te kako se nada da će doživjeti da će se promjeniti ime trgu Josipa Broza Tita.

– Moramo izgraditi demokratsko društvo koje će imati jednaku distancu prema svim ratnim zločinima – zaključio je Čičak.

Tomislav Karamarko naveo je kako na području bivše Jugoslavije postoji između 750 i 900 jama s oko 90 tisuća smaknutih žrtava, od kojih su mnogi civili, žene i djeca.

– U Hrvatskoj je dioptrija za zločin oslabljena, kao da se prepoznava samo jedan zločin – rekao je Karamarko posebno se osvrnuvši na odnos aktualne vlasti prema pitanju ratnog zločina.

– Hrvatska nikako da prizna da su i komunisti radili zločine. Proglašavaju me protivnikom antifašista, pa i fašistom, iz sumnjive obitelji, sve zbog borbe za istinu. A oni traže da budemo slijepi – rekao je Kramarko.

Istaknuo je kako je trenutna vlast „nevjerojatnom brzinom“ ukinula pokroviteljstvo Sabora nad komemoracijom na Bleiburgu, simbolu svih hrvatskih križnih puteva. Posebno je istaknuo izjavu premijera Milanovića o „vremenu drugih i nižih standarda i kriterija“ u Drugom svjetskom ratu.
– Kakvo društvo stvaramo? Moramo graditi društvo osobnih sloboda, a ne epigona i idola bivših sustava. Neka vlast prestane obmanjivati narod – rekao je Karamarko.

Dodao je kako u Hrvatskoj postoji veliki problem što pravodobno, početkom 90-ih, nije provedena lustracija.

Pročitajte još

SADAŠNJI ZAKUPCI NA MUKAMA Svi gradski prostori na natječaju!?

Maria Prkut

KONAVOSKE IGRE Dupkom su bile pune Šišine dube

Dulist

VELIKI TRANSFER Stipan Đuretić novi je član HNS-a

Dulist