Aktualno

Je li se odustalo i od pročistača za vodu?

HE Ombla

HEP je raskinuo ugovor o kreditu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o gradnji HE Ombla! Struka koja već godinama upozorava na štetnost ovog projekta dobila je potvrdu da su njihove kritike na račun projekta bile opravdane. 

– Hrvatska elektroprivreda, vodeći se načelom predostrožnosti, a u skladu s preporukom Ministarstva zašite okoliša i prirode, spremna je na dodatno usklađivanje projektne dokumentacije za HE Ombla s aktualnim domaćim i europskim propisima o zaštiti prirode i zahvatima u ekološkoj mreži s ciljem primjene najviših standarda zaštite okoliša. S obzirom na očekivano trajanje tog postupka, a radi izbjegavanja daljnjih troškova, HEP i EBRD usuglasili su se o raskidu ugovora o kreditu. HEP i EBRD potvrđuju svoju spremnost za nastavak suradnje na nekim od budućih ulaganja – naveli su iz HEP-a.

Tek sad nitko ništa ne zna

Odustajanjem od financiranja HE Ombla moglo bi ujedno značiti kako se neće graditi, ni Dubrovniku  prijeko potreban pročistač za vodu, koji je bio uvjet i obveza HEP-a za početak gradnje hidroelektrane. Iako smo upit o tome je li HEP odustao od izgradnje pročistača za vodu ukoliko se ne bude išlo u izgradnju HE Ombla, poslali prije no što je došlo službeno priopćenje kako je raskinut ugovor o financiranju, iz HEP-a nam nisu odgovorili jesu li odustali od izgradnje pročistača za voda ukoliko se ne bude išlo u izgradnju HE Ombla već su samo naglasili:
– U pripremi ovog projekta HEP kao investitor ostvaruje primjerenu suradnju sa Upravom i stručnim službama Vodovoda Dubrovnik.
Podsjetimo, nakon što je Vodovod Dubrovnik u veljači 2012. kupio dio GP-ovog zemljišta u Komolcu od oko 300 metara četvornih za 383 820 kuna, nešto kasnije HEP je kupio Tesarsko-armirački pogon (TAP) za 5,7 milijuna kuna i time je riješeno zemljište na kojem se, kako je tada rečeno, trebao izgraditi pročistač. Ni, u Vodovodu još uvijek ne znaju hoće li odustajanjem od HE Ombla, HEP odustati  od gradnje pročistača.  
– Nitko nije rekao da se HE Ombla neće graditi, već da se prekida ugovor o zajmu kako bi se prikupila dodatna dokumentacija. Vodovod ima sporazum o izradi  projektne dokumentacije za pročistač, koji je HEP potpisao i platio. Moramo uspostaviti komunikaciju s vodstvom HEP-a i vidjeti što dalje oko preuzimanja dokumentacije – rekao nam je direktor Vodovoda Pero Mišković. S obzirom da je u zadnje vrijeme izostao kontakt između Vodovoda i HEP-a oko izgradnje HE Ombla i samog pročistača, u Vodovodu su pokrenuli pilot projekt o gradnji pročistača.

Pilot projekt Vodovoda

–  Vodovod je neovisno o gradnji HE Ombla napravili pilot projekt u suradnji sa Strojarskim fakultetom u Zgrebu. Projekt smo prijavili Ministarstvu regionalnog razvoja kako bi ga kandidirali  na EU fondove. S obzirom da nije puno projekata prijavljeno, vjerujem kako su velike šanse da dobijemo određena sredstva za pročistač, uz mogućnost zaduženja. Smatramo da smo ovim pilot projektom znatno snizili cijenu uređaja, te imamo saznanja da će cijena od  oko 100 milijuna kuna, biti prepolovljena. U tom bi slučaju u kratkom vremenu mogli riješiti pitanje financiranja i izgradnje bez dodatnog opterećivanja građana – naglasio je Mišković. Nalasio je kako bi u opciji gradnje HE pročistač bio bitno skuplji i bude li ga Vodovod sam gradio bit će to u fazama.
– Ako je ova situacija konačna, to nam pojednostavljuje stvar, jer ćemo onda brže riješiti pročistač, ali ćemo morati nadoknaditi financijski napor koji je bio predviđen od strane HEP-a. U svakom slučaju ćemo se prilagoditi – napomenuo je Mišković dodavši kako bi Vodovod mogao povući između 40 i 60 posto ukupne cijene preko strukturnih fondova EU.
A gdje će se graditi?

No, ukoliko odustajanje od gradnje HE Ombla znači i odustajanje od gradnje pročistača za Omblu, u pitanje dolazi i lokacija na kojoj se pročistač treba graditi, a to je do sada bilo zemljište TAP-a u Komolcu, koji je u vlasništvu HEP-a. S obzirom da Vodovod mora biti vlasnik područja na kojem se nalaze vodne građevine, trebao bi ga otkupiti od HEP-a.
–  Ako pročistač budemo radili mi, u tom slučaju postoji mogućnost da lokacija bude na samom izvorištu rijeke Ombla jer je jeftinija i optimalnija. U tom slučaju ne treba raditi dodatne građevinske radove, zbrinjavati mulj… To pojeftinjuje projekt za 30 do 40 posto i pojednostavljuje samo upravljanje filterskim postrojenjem –  napomenuo je Mišković dodavši:
– Dobili smo naputak da ukoliko se u dopune GUP-a TAP ugradi kao lokacija za pročistač, onda  ne može biti nijedna druga. Imamo to opterećenje, no sve te stvari nisu do kraja riješene. Pročistač može biti na lokaciji koju je HEP otkupio, no mi paralelno radimo studiju opravdanosti pojedinih lokacija, te usporedbu lokacija u ekonomskom smislu jer nam je cilj izgraditi kvalitetan i racionalan pročistač, kako bi  građane, Vodovod i Grad Dubrovnik što manje koštao – dodao je Mišković naglasivši kako se pročistač može i izmjestiti. Svejedno Vodovod namjerava od HEP-a otkupiti TAP.  
– Mi ćemo za njega naći namjenu. Imamo planove s njime, jer nemamo adekvatne prostore za skladištenje– zaključio je Mišković.

TOMISLAV PAVIŠA
HEP mora štititi svoj interes!

Ombla je projekt koji prvenstveno, gledano s pozicije Dubrovnika, osigurava dugoročno kvalitetnu pitku vodu. Filter stanica koja će se izgraditi i bez HE Omble i s HE Omblom, može riješiti kemijsko onečišćenje vode, a izdizanje vodozahvata na veću razinu, kako je predviđeno u projektu Ombla, taj problem trajno rješava. Jer se dvije vode, ona koja je kemijski zagađena prođe po nižim razinama i izlazi vanka u Rijeku dubrovačku, ne miješa s vodom koja se hvata u špilji, koja će biti gore potopljena za potrebe projekta, kako je zamišljeno u projektu Ombla. Sa stanovišta energetike, on je, a što je i dokazano, apsolutno siguran projekt i nema nikakvog utjecaja na prirodu i ne može ugroziti nikoga u blizini tog projekta. Što se tiče okoliša – tu su stvari postavljene tako da se mijenjaju i pooštravaju, i projekt će zadovoljiti te uvjete. Pooštravaju se kriteriji zaštite okoliša, projekt kao takav na to može pozitivno odgovoriti – naglasio je voditelj  projekta HE Ombla Tomislav Paviša.
– EBRD je odustao od tog projekta jer je prvenstveno to HEP-u u interesu. HEP je potrošio do sada na interkalarnu kamatu, na kredit, oko 4 milijuna eura i ne može plaćati beskonačno. On mora štititi svoj interes da ne plaća tu dodatnu kamatu bez potrebe. A drugo je to da je banka imala svoju proceduru kojom je napravila tu studiju.Ta studija pak treba doživjeti drugu proceduru kakva je definirana hrvatskim zakonima. Ispada da Studija bioraznolikosti ne može biti prihvaćena u tom izvornom obliku jer ljudi koji su je pravili nisu registrirani za tu djelatnost u Hrvatskoj. Dakle, Studija se pokazala, javnost je upoznata, ali treba napraviti dodatne napore da se još jedanput, detaljnije proanalizira, da to napravi netko tko je u Hrvatskoj ovlašten za to, što će tražiti jedno dodatno vrijeme – zaključio je Paviša.

 

GRAD UREĐUJE DVORANU ZA MALE SPORTOVE
Troše se novci na HEP-ovom zemljištu

Početkom svibnja na internetskim stranicama Grada Dubrovnika objavljeno je kako će se bivši pogoni TAP-a u Komolcu, koje je otkupio HEP za potrebe izgradnje pročistača, do eventualne izgradnje hidroelektrane koristiti za potrebe DVD-a Komolac i za uređenje dvorane za male sportove, premda se tada još nije znala informacija da se odustaje od gradnje HE Ombla. Naime, Grad Dubrovnik uopće nije tražio od HEP-a suglasnost za korištenje tog zemljišta niti su u HEP-u upoznati s radovima. Naime, na naš upit je li HEP upoznat s najnovijim radovima na tom zemljištu, i je li Grad Dubrovnik tražio suglasnost za njih dobili smo slijedeći odgovor:
– HEP je za potrebe izgradnje uređaja za pročišćavanje pitke vode u uvjetima povećane mutnoće otkupio samo jedan dio zemljišta GP Dubrovnika u stečaju koji je dovoljan za izgradnju filter-postrojenja. Nije nam poznato što se planira izgraditi na preostalom dijelu zemljišta – istaknuli su iz HEP-a očito misleći na obližnje zemljište koje je sada u vlasništvu Vodovoda. 
I dok u HEP-u odustaju od HE Ombla, u Gradu Dubrovnik već skoro mjesec dana na HEP-ovom zemljištu uređuju dvoranu za male sportove trošeći novce iz proračuna na nešto što se nalazi u vlasništvu državne tvrtke, a pitanje je hoće li i kada će se naći u gradskom vlasništvu odnosno u vlasništvu Vodovoda, jer ipak se trebaju osigurati novci za njegovu kupnju u iznosu od 5,7 milijuna kuna.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist