Aktualno

Je li potkornjak stigao do Petke?

Je li potkornjak stigao do Petke?

Jedan od naših čitatelja poslao nam je fotografije na kojem se vide osušeni borovi na području između Male i Velike Petke te uz to postavio pitanje: ‘Jesu li možda ‘krivi’ potkornjaci?’.

– U području park-šume Velika i Mala Petka pojava sušenja pojedinačnih stabala alepskog bora (Pinus hale­pensis Mill.) uočena je tijekom kasne jeseni 2018. godine – rekla je za tiskano izdanje DuLista v.d. ravnateljice Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije Marijana Miljas Đurašić. No, sušenje za sada nije zabrinjavajuće, istaknula je. U suradnji s Hrvatskim šumarskim institutom u tijeku je provedba projekta kojim će se utvrditi uzročnik sušenja poje­dinačnih stabala alepskog bora.

– Budući da štet­nik nije aktivan tijekom zime, u drugoj polovici veljače 2019. godine ili tijekom ožujka 2019., a ovisno o temperatu­rama zraka, obavit će se utvrđivanje možebitne prisutnosti mediteranskog potkornjaka. Ukoliko se utvrdi prisut­nost štetnika, na temelju preporuka Hrvatskog šumarskog instituta podu­zet će se sve potrebne mjere u cilju njegove kontrole i suzbijanja medite­ranskog potkornjaka u području park-šume Velika i Mala Petka – rekla je Miljas Đurašić.

Ova javna ustanova konti­nuirano prati pojavu mediteranskog potkornjaka u šumama alepskog bora u zaštićenim područjima kojima upravlja. Pojava sušenja pojedinačnih stabala alep­skog bora uočena je tijekom kasne jeseni 2017. godine u park-šumi Ošjak u Veloj Luci i posebnom rezervatu šumske vegetacije Čempresada Pod Gospu u Orebiću ističe nam v.d. rav­nateljice Marijana Miljas Đuračić po pitanju pojave potkornjaka u zaštiće­nim područjima naše županije.

Naime, tijekom ranog proljeća 2018. godine primijećena je pojava izrazito značajnog i zabrinjavajućeg sušenja šume alepskog bora samo u park-šumi Ošjak. Javna ustanova u surad­nji s Hrvatskim šumama, točnije djelatnicima Šumarije Korčula i dr. sc. Milanom Pernekom s Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarkog obavila je istraživanje uzročnika suše­nja šume alepskog bora park-šume Ošjak.

— Na temelju prikupljenih uzoraka i laboratorijskih analiza potvrđena je prisutnost mediteranskog potkor­njaka koji je uzrokovao sušenje od više od 20 posto površine šume. S obzirom na potvrđeno, provode se značajne mjere u cilju suzbijanja štet­nika u park-šumi Ošjak na način da je uspostavljen monitoring mediteran­skog potkornjaka postavljanjem fero­monske klopke. Napadnuta stabla su doznačena i srušena. Nakon rušenja stabala uspostavio se šumski red na način da su debla srušenih stabala izvučena iz šume. Nakon uklanjanja kore stabala, ista su stavljena u hrpe te prekrivena insekticidnim mrežama kako bi se zaraza suzbila. Radove su provodile Hrvatske šume d.o.o. – Šumarija Korčula, a koja ujedno gos­podare park-šumom Ošjak sukladno Zakonu o šumama, u suradnji s Jav­nom ustanovom. Važno je napome­nuti da su svi radovi bili izrazito slo­ženi i zahtjevni za provođenje, budući je Ošjak maleni otočić ispred Vela Luke te je pristup jedino moguć manjim plo­vilima – ističe i dodaje kako je sušenje pojedinačnih stabala alepskog bora u posebnom rezervatu šumske vegeta­cije Čempresada Pod Gospu također uzrokovano mediteranskim potkor­njakom, no za sada nije zabrinjavajuće.

— Provodi se kontinuirani monito­ring mediteranskog potkornjaka kori­štenjem feromonske klopke, na teme­lju koje se redovito sakuplja ulov i prati brojnost populacije štetnika, u suradnji s Hrvatskim šumama d.o.o – Šumari­jom Korčula i Hrvatskim šumarskim institutom – govori nam v.d. ravna­teljice. Sušenje alepskog bora uzroko­vano mediteranskim potkornjakom pojavilo se početkom 2017. godine, u šumama alepskog bora od Zadra do Splita, a prvo takvo sušenje je zabiljeu Republici Hrvatskoj po prvi puta ženo u park-šumi Marjan. ­

— Sušenje alepskog bora u ovakvim razmjerima potpuno je nova pojava u Republici Hrvatskoj te su potrebna intenzivna i sveobuhvatna istraživa­nja – istaknula je Miljas. Naglašava kako su ulančavanje nepovoljnih čim­benika, kao što su klimatske promjene, ekstremne suše povezane s monokul­turom te sekundarnim napadom pot­kornjaka, determinirani kao uzrok početnog sušenja šuma alepskog bora tijekom 2017. godine.

— Sušenje je naglo ubrzano u 2017., pa onda u 2018. godini najvećim dije­lom zbog napada potkornjaka koji u takvim uvjetima prelaze u primarne štetnike, odnosno napadaju i potpuno zdrava stabla. Takva pojava dosada je zabilježena na nekoliko lokacija u hrvatskom Mediteranu, gdje je također pronađen i determiniran mediteran­ski potkornjak – ističe v.d. ravnateljice. Još donedavno ova vrsta potkornjaka nije prepoznata kao značajan uzročnik sušenja šuma.

— Tek u posljednje vrijeme klimat­ske promjene pozitivno djelovale za ovog štetnika, te su se stvorili uvjeti u kojima ima veću reprodukciju i više generacija godišnje – rekla je Miljas Đuračić.

Inače, Javna ustanova od 2017. godine uspostavila je suradnju s Jav­nom ustanovom za upravljanje park-šumom Marjan vezano za pojavu medi­teranskog potkornjaka u šumama alepskog bora te razmjenu dosad poznatih znanja i iskustava u kontroli i suzbijanju štetnika koja su se provodila u park-šumi Marjan u Splitu, području gdje je prvi put utvrđena prisutnost ovog štetnika u Republici Hrvatskoj, a gdje se trenutno s njime vodi borba. Prema posljednjim informacijama, na Marjanu će se ukloniti i do 20 tisuća stabala.


Mediteranski potkornjak
Koja stabla najčešće napadaju?
Mediteranski potkornjak (Orthotomicus erosus Wollaston (Coleoptera: Curculionidae: Scolytinae) je kornjaš crvenkasto smeđe boje čiji se hodnici nalaze u živom dijelu kore. Ličinke su bijele i bez nogu, dužine oko 2,7 do 3,5 mm, a izgled se ne mijenja kako rastu. Jajašca su bijele boje, dijelom providna, dužine oko 1 mm. Prirodno je rasprostranjen u Europi, na Bliskom istoku, središnjoj Aziji i Kini. Kukac se pojavio i u SAD – u. Premda je rasprostranjen po čitavoj Europi štete je do sada radio samo u vrlo toplim, mediteranskim predjelima. Na područjima gdje je prirodno rasprostranjen radi štete na raznim vrstama bora (Pinus spp.), a pronađen je i na smreci (Picea spp.), jeli (Abies spp.), čempresu (Cupressus spp.) i cedru (Cedrus spp.). Od alohtonih vrsta domaćin mu je duglazija (Pse­udotsuga spp.). Imaga su snažni letači, sposobni prijeći područje od nekoliko kilometara u potrazi za pogodnim domaćinom. Najčešće napadaju stabla koja su već fiziološki oslabila te se kao takvi na području svog prirodnog rasprostiranja ubrajaju u sekundarne štetnike, a za razmnožavanje im osobito pogoduju sušna razdoblja. Ova vrsta ima u Europi najviše dvije generacije godišnje, obzirom na klimatske promjene na Mediteranu, moguće su dvije do četiri generacija, što za Repu­bliku Hrvatsku nije istraženo. U literaturi se spominje do sedam generacija u toplijim dijelovima Mediterana (sjever Afrike). Uz ova nova saznanja puno je nepoznanica o načinu slamanja otpora stabla. Dosadašnja istraživanja u Republici Hrvatskoj pokazuju da se uslijed klimatskih promjena javljaju pogodniji uvjeti za razvoj ovih potkornjaka (više generacija godišnje) što se dovodi u vezu s agresivnošću ovog do sada latentnog potkornjaka. Biologija mediteranskog potkornjaka nije istraživana u Hrvatskoj te postoje mnoge nepoznanice o biologiji koje su izuzetno važne za mjere suzbijanja te se polazi od iskustva sa drugim vrstama potkornjaka primjerice smrekovih. (JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ).

Foto: Čitatelj

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist