Politika

JAVNE POVRŠINE ‘Kako su ugostitelji nezadovoljni kad su svi ovdje pljeskali’

JAVNE POVRŠINE 'Kako su ugostitelji nezadovoljni kad su svi ovdje pljeskali'

Vijećnik Miho Obradović smatra kako je odluka o oduzimanju 10 posto javne površine svim ugostiteljima koji u zakupu imaju površine veće od 25 kvadrata, donesena napamet.

-Na koji način ćete im uzeti stolove? Odluka je samo radi ukidanja – rekao je.

Ovom odlukom Grad Dubrovnik će osloboditi ukupno 300 kvadrata javnih površina unutar povijesne jezgre, a odluka stupa na snagu s prvim danom 2021. Gradonačelnik je podsjetio na model 5x5x5 koji je predstavljen ugostiteljima.

-U slučaju gašenja bilo kojeg ugostiteljskog objekta, neće novi objekt dobiti stolove na tom mjestu. Ti se stolovi brišu s tog mjesta. Zaštitili smo ugostitelje, dali smo im sigurnost za pet godina, a rekli smo da ćemo smanjiti javne površine za određeni postotak. 300 kvadrata se čini malo, ali nije to baš tako. Time prostor otvaramo građanima i posjetiteljima – objasnio je gradonačelnik Mato Franković.

-Prvi put se ugostitelji ne dovode u financijski rizik jer se ugovori sklapaju na pet godina, a za isto se to vrijeme implementira i odluka o moratoriju – objasnio je dalje.

-Nije svima trebalo deset posto, možda je negdje trebalo 15, negdje 7. Micanjem 10 posto tarace ispred Revelina nećemo ništa dobiti – rekao je svoje mišljenje Miho Obradović.

-Ovdje su ugostitelji zaštićena kasta. Nitko drugi ne može staviti stolove osim njih, postojećih, a ako se promijeni vlasnik nema pravo na stolove. Ovo je sjevernokorejski sustav – smatra Barač.

Vijećnik Rossetti rekao je kako ima informaciju da odluka nije usuglašena s ugostiteljima, no vjeruje gradonačelniku da jest.

-Sjećam se da je gradonačelnik odmah nakon izbora najavio da će se smanjivati površine i to podržavam – rekao je Ivan Jelčić.

-Ovo nije pravi put, trebalo se s malo više hrabrosti krenuti čistiti neke stvari. Trebalo je ovo pripremiti malo sustavnije – smatra Maro Kristić.

-Deset posto svima ne rješava problem prohodnosti – mišljenja je Matija Čale Mratović dodavši kako će odluka oštetiti ugostitelje i gradsku blagajnu. Dodala je i kako ugostitelji s kojima je razgovarala nisu zadovoljni.

-Ne mogu svi biti zadovoljni. Ja sam se prvi put susreo s činjenicom da je netko nezadovoljan pljeskao, a svi su pljeskali ovdje – zaključio je gradonačelnik.

 

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist