Politika

JAVNE POVRŠINE ‘Kako su ugostitelji nezadovoljni kad su svi ovdje pljeskali’

Vijećnik Miho Obradović smatra kako je odluka o oduzimanju 10 posto javne površine svim ugostiteljima koji u zakupu imaju površine veće od 25 kvadrata, donesena napamet.

-Na koji način ćete im uzeti stolove? Odluka je samo radi ukidanja – rekao je.

Ovom odlukom Grad Dubrovnik će osloboditi ukupno 300 kvadrata javnih površina unutar povijesne jezgre, a odluka stupa na snagu s prvim danom 2021. Gradonačelnik je podsjetio na model 5x5x5 koji je predstavljen ugostiteljima.

-U slučaju gašenja bilo kojeg ugostiteljskog objekta, neće novi objekt dobiti stolove na tom mjestu. Ti se stolovi brišu s tog mjesta. Zaštitili smo ugostitelje, dali smo im sigurnost za pet godina, a rekli smo da ćemo smanjiti javne površine za određeni postotak. 300 kvadrata se čini malo, ali nije to baš tako. Time prostor otvaramo građanima i posjetiteljima – objasnio je gradonačelnik Mato Franković.

-Prvi put se ugostitelji ne dovode u financijski rizik jer se ugovori sklapaju na pet godina, a za isto se to vrijeme implementira i odluka o moratoriju – objasnio je dalje.

-Nije svima trebalo deset posto, možda je negdje trebalo 15, negdje 7. Micanjem 10 posto tarace ispred Revelina nećemo ništa dobiti – rekao je svoje mišljenje Miho Obradović.

-Ovdje su ugostitelji zaštićena kasta. Nitko drugi ne može staviti stolove osim njih, postojećih, a ako se promijeni vlasnik nema pravo na stolove. Ovo je sjevernokorejski sustav – smatra Barač.

Vijećnik Rossetti rekao je kako ima informaciju da odluka nije usuglašena s ugostiteljima, no vjeruje gradonačelniku da jest.

-Sjećam se da je gradonačelnik odmah nakon izbora najavio da će se smanjivati površine i to podržavam – rekao je Ivan Jelčić.

-Ovo nije pravi put, trebalo se s malo više hrabrosti krenuti čistiti neke stvari. Trebalo je ovo pripremiti malo sustavnije – smatra Maro Kristić.

-Deset posto svima ne rješava problem prohodnosti – mišljenja je Matija Čale Mratović dodavši kako će odluka oštetiti ugostitelje i gradsku blagajnu. Dodala je i kako ugostitelji s kojima je razgovarala nisu zadovoljni.

-Ne mogu svi biti zadovoljni. Ja sam se prvi put susreo s činjenicom da je netko nezadovoljan pljeskao, a svi su pljeskali ovdje – zaključio je gradonačelnik.

 

Pročitajte još

ŽUPAN MUJANU ‘Centar za gospodarenje otpadom nije bomba, već rješenje’

Dulist

‘Zaiskrilo’ između Kosović i Ćurčije oko dopisa kojeg ni župan nije vidio

Dulist

VILMA KOSOVIĆ OPORBI ‘Neću podnijeti ostavku, postupila sam po zakonu’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija