Kultura

Javna projekcija novog projekta ‘Sjećanje grada’

Javna projekcija novog projekta 'Sjećanje grada'

'Sjećanje Grada: 8 mm' projekt istraživanja i javnog prikazivanja filmske i video arhivske građe o Dubrovniku, održat će se na ulazu u Grad od Pila 27. srpnja od 21 do 00.30 sati.

'Sjećanje Grada' projekt je koji već sedmu godinu za redom provodi dokumentarist Hrvoje Juvančić, a nakon prošlogodišnjeg, izvrsno prihvaćenog programa 'Jedan dan: 27. 7. 1960.' koji je s pomoću filmova iz Hrvatske kinoteke rekonstruirao jedan tipičan dubrovački dan te davne godine, ove je godine Juvančić pronašao, i za projekcije pripremio ekskluzivne, nikad javno prikazane  snimke Grada koje su između  1970. i 1980. na 8 milimetarske filmove snimili sami Dubrovčani ili turisti.  

Kamere s 8 mm filmovima bile su preteča današnjih masovnih video kamera i mobitela, a koristili su ih obični ljudi/filmski amateri za bilježenje svojih uspomena ili snimanje zanimljivih javnih do-gađaja koji su znali promaknuti profesionalcima.

Zahvaljujući ljubaznom odazivu brojnih snimatelja iz Dubrovnika, a djelomice i inozemstva, koji su se javili na Juvančićev javni poziv i ustupili mu na profesionalnu obradu svoje 8mm filmove, 27. srpnja u večernjim satima na ulazu od Pila biti će prikazani ovi, može se slobodno reći, neotkriveni dragulji dubrovačke filmske baštine.

Snimke dječjih maškara, Srđa i Orsule (kap. Niko Bratoš), zatim (skoro profesionalno dokumentiran) plimni val koji je početkom ljeta 1978. poplavio Batalu (Dubravko Kaminski),  ili pak turistički po-sjet  Dubrovniku onodobnim kruzerom (Ilan Harvis), tek su neka od ekskluzivnih filmskih svjedo-čanstava koja će se moći vidjeti tijekom ovogodišnjeg „Sjećanja grada: 8mm“. No možda i najve-ću povijesnu i filmsko-arheološku vrijednost ima (i za samog Hrvoja Juvančića – novootkrivena) 3 i pol minutna rola filma iz zbirke Lucije Juvančić.

20. ožujka 1970. ona je snimila posljednju, oproštajnu vožnju legendarnog dubrovačkog tramvaja Žućka, koji je nekom neobičnom igrom filmske sudbine, bio (pre)rijetko sniman, pa je novopronađena snimka tim vrijednija.

Zahvaljujući potpori Ureda za kulturu Grada Dubrovnika, Društvu prijatelja dubrovačke starine i VSP videu koji je kao novi partner projekta podupro ovogodišnje „Sjećanje grada“ brojnim dodat-nim projektorima i novim projekcionim rješenjima, „Sjećanje grada: 8mm“ bit će vizualno veli-čanstvena posveta svim Dubrovčanima čije će privatne snimke postati dio javne baštine Grada. I to onoga grada kakvog se volimo sjećati:  Grada čiji je prebogati urbano-kulturni život (đusto po mjeri dubrovačkog čovjeka), bio i ostao trajni putokaz i kreativni poticaj generacijama koje dolaze.
 

Pročitajte još

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva izložba Josipe Vlašić

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist