Aktualno

Jagoda Buić o ‘moralnim zločincima’, Igri prijestolja i Dubrovačkim ljetnim igrama…

Jagoda Buić o 'moralnim zločincima', Igri prijestolja i Dubrovačkim ljetnim igrama...

Dubrvačka umjetnica Jagoda Buić dala je nedavno otvoreni intervju Nacionalu u kojem se osvrnula na neke od gorućih događaja, ali i osoba danas u Dubrovniku. Dotaknula se pitanja Dubrovačkih ljetnih igara, objasnila zašto ne može nikada oprostiti ‘moralnoj zločinki’ Mani Gotovac, te istaknula što misli o cruserima i brojnim turistima u Gradu.
Dotaknula se i pokojnog Pređa Vušovića, koji je ‘umro jer mu redatelji ‘nisu davali adekvatne uloge, pa je utopio u alkoholu svoj veliki talent’.

Upitana koliko je danas upoznata s događanjim vezanim za Igre odgovara:
-Ja ne mogu mirno gledati kako Igre propadaju. Previše mi je stalo do njih. Zašto Arena u Veroni ima kao zaštitni znak “Aidu”? Zašto Salzburg ima Mozarta? Zašto Englezi imaju uvijek Shakespearea na repertoaru? A što mi imamo već godinama na Igrama? Nemojmo zaboraviti da smo imali nekad sjajnu ekipu glumaca iz cijele Jugoslavije, to je bio festival jedne velike zemlje, u rangu svjetskih . Imali smo 36 pozornica u gradu u vrijeme kad je Salzburg imao samo dvije. Znate, teatar nije novac. Teatar je entuzijazam, znanje i talent. Kad čujem “ne možemo, jer nemamo novca”, to je gola impotencija i laž. Znak da se ne želimo potruditi, ali želimo i dalje primati plaće.

Buić se osvrnula i na problematiku cruisera, ali i brendiranja Dubrovnika kao kulise Igre prijestolja.

– Povezivanje Dubrovnika s cruiserima i jednom minornom TV serijom, koja nema nikakve veze s nama i našom kulturom, znači pomanjkanje dostojanstva. Prodavanje onoga što je najvrjednije za sitne pare. Pretvoriti Dubrovnik u kulisu, zar to nije sramota? Nemam riječi da izrazim do koje mjere mi se gadi neodgovornost vodećih ljudi grada koji na to pristaju. Jer od tih jadnih turista s velikim brojem gazećih cipela koje ruše Dubrovnik i uništavaju taj vjekovni kamen, grad nema ništa. Pola toga ti turisti i ne vide niti ih interesira. Sve to uništava našu kulturnu baštinu i moralnu strukturu – istaknula je Buić koja je poručila i što misli o brojnim moćnicima i slavnim osobama koje dolaze u Dubrovnik i kupuju nekretnine.

– Tko je ta gospođa? Čujte, jednog dana je kod mene došla gospođa Hensley, vlasnica najvećih hotela u New Yorku, kasnije zatvarana zbog utaje poreza. Došla je na moju Kolorinu da joj pokažu lijepi komad Dubrovnika. Gledala je pomno i pitala me: Koliko ovo košta? Ja sam je odmjerila od glave do pete i rekla : Gospođo, vi taj novac nemate! – oštra je bila Buić.

Cijeli intervju pročitajte OVDJE.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist