Kultura

‘IZVANA – IZNUTRA’ Ovo su radovi hrvatskih zatvorenika

'IZVANA - IZNUTRA' Ovo su radovi hrvatskih zatvorenika

U Art radionici Lazareti od ovog četvrtka do 25. studenog možete pogledati izložbu ‘IZVANA – IZNUTRA’, rad zatvorenika iz devet hrvatskih kaznionica.

Za ideju su zaslužbi Skribonauti, koju u suradnji sa suvremenim umjetnicama i umjetnicima provode umjetničke programe i radionice u 9 zatvora, odnosno kaznionica u Hrvatskoj.

Produkte radionica, točnije tekstove, stripove, animirane filmove i kratke dokumentarne filmove, objedinili su u instalaciju koja za svoj cilj ima propitati odnos zatvorenosti i slobode, umjetnosti kao alata socijalnog uključivanja, biti komunikacijski kanal između onih iznutra (u zatvorima i kaznionicama) s onima izvana (posjetiteljima izložbe) te tako proširiti javnu raspravu o važnosti i mogućnostima umjetničkog rada u ovom kontekstu.

– Vođeni idejom da umjetnički djelo (u nastajanju) može biti polje susreta različitih društvenih skupina i instrument kohezije, osmisli smo program pod imenom Izvana/Iznutra. Osnovna ideja programa je kolaborativna, riječ je o zajedničkom kreativnom radu marginaliziranih skupina i umjetnika/ca s ciljem propitivanja mogućnosti umjetničke suradnje, razmjene ideja među onima koji su izvana (isključeni iz umjetničkih tokova i produkcije), a opet unutra (dio društva), s onima koji su iznutra (direktno uključeni u umjetničku produkciju), a opet izvana (na slobodi/izvan institucija). U ovakvom tipu rada kroz susret istražujemo dva pitanja: koliko rad sa marginaliziranim skupinama i prilagodba prostornim i inim ograničenjima institucija može potaknuti umjetnike na iznalaženje novih formi umjetničke artikulacije te koliko artikulacija (životnih) priča koje odstupaju od uobičajenog građanskog iskustva može doprinijeti propitivanju postojećih društvenih paradigmi, mijenjati percepciju o marginaliziranim skupinama i doprinijeti pronalaženju novih formi suživota i stvaranja. Sam projekt sastoji se od dvije linije: umjetničkih radionica u tri zatvora, interaktivnog zatvorskog kina i festivala u kaznionici u Lipovici na kojem će publika „izvana“ doći „unutra“ na predstavljanje umjetničke kolaboracije između zatvorenika/ca i mentora. Drugu projektnu liniju čini turneja instalacije radova nastalih na radionicama u zatvorima u protekle četiri godine godine, koju realiziramo s partnerima Mamuze (Koprivnica), Art Radionica Lazareti (Dubrovnik) i Filmaktiv (Rijeka) – kazali su autori, Skribonauti, neprofitna organizacija osnovana 2010., koja promovira i potiče kulturu, umjetničku produkciju i neformalno učenje među marginaliziranim skupinama.

Pročitajte još

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist