Natrag
22.4.2019 08:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

Izum Marina Soljačića uskoro će iz temelja promijeniti naše živote

16.3.2014 @ 12:37 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Tim profesora s MIT-a, na čelu s hrvatskim fizičarem Marinom Soljačićem, razvio je “rezonantni prijenos energije” gdje se prijenos ostvaruje uz pomoć predajne i prijemne zavojnice koje su rezonantne na istoj frekvenciji.

Dakle i jednostavnije rečeno,  za koju godinu više se nitko neće morati brinuti oko toga ima li punjač za napuniti prazni mobitel, jer će se oni moći puniti i bez žica, pišu mediji.
Bezična struja nije novi koncept, nju je javno demonstrirao još prije sto godina Nikola Tesla, ali je ostala izvan komercijalne uporabe. Sada bi se to trebalo promijeniti, najavljuju iz kompanije WiTricity.
Skupina s MIT-a prva je uspjela tu tehniku demonstrirati 2007. što je dovelo do formiranja WiTricityja. Otad, kompanija je vodila nekoliko javnih demonstracija u kojima je koristila tehnologiju kako bi bežično napunila uređaje, primjerice mobilne telefone.
WiTricity i druge kompanije koje proizvode sličnu tehnologiju još uvijek pokušavaju naći učinkovit način za prijenos struje na većim razdaljinama. Bežični prijenos energije mogao bi vrlo brzo zamijeniti svijet kablova kada bi se problem prijenosa struje na većim distancama mogao lako premostiti. To ne samo da bi oslobodilo prostore mrskih kablova već bi i potencijalno moglo smanjiti onečišćenje.

Dnevnik.hr

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana