Natrag
23.3.2019 17:53

facebook

twitter

google

rss

dulist

IZMJENE ZAKONA Peđa Grbin ‘skočio’ na DPDS, ministrica uzvratila: ‘Oni su primjer dobre prakse’!

26.9.2018 @ 16:33 Dulist Hrvatska

Podijelite:

Vlada mijenja Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, što su saborski zastupnici ove srijede na raspravi mahom hvalili. No, zakon je pao u sjenu radi – zidina.

SDP-ov Peđa Grbin zapitao se o predmetnom zakonu u praksi, a spomenuo je i način na koji se upravlja zidinama nazvaši ga ‘primjerom loše prakse’.

Kako prenosi N1, Grad Dubrovnik i DPDS sklapali su od 1998. do prosinca 2017. ugovore o održavanju gradskih zidina. Na taj način Grad je gospodarenje zidinama, zaštićenim kulturnim dobrom, povjerio udruzi građana, omogućivši joj naplatu ulaznica, a time i ogromne prihode, istaknuo je Grbin, a mišljenja je kako se ‘radio dobru od nacionalnog značenja, kojim bi, valjda, trebali upravljati sukladno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara’.

U obranu DPDS-a stale su ministrica Nina Obuljen Koržinek i zastupnica Sanja Putica, koja je istaknula kako su upravo SDP-ovi vijećnici, svi, u Dubrovniku glasovali za potpisivanje ugovora da DPDS-om, naglasivši i kako se DPDS dokazao kao ‘društvo stručnjaka koje volonterski upravlja obnovom spomeničke cjeline’.

Ako je Društvo najbolje za upravljanje zidinama, onda ne bi bilo problema da se sukladno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara proveo postupak javnog prikupljanja ponuda, pa neka Društvo pokaže da su najbolji, mišljenja je Grbin, a njegove tvrdnje o kršenju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara ministrica – odbacuje, naglasivši kako se u Dubrovniku radi o primjeru dobre prakse, što je i međunarodno prepoznato.

O izmjenama zakona i raspravi više potražite ovdje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana