Hrvatska

IZMJENE ZAKONA Peđa Grbin ‘skočio’ na DPDS, ministrica uzvratila: ‘Oni su primjer dobre prakse’!

IZMJENE ZAKONA Peđa Grbin 'skočio' na DPDS, ministrica uzvratila: 'Oni su primjer dobre prakse'!

Vlada mijenja Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, što su saborski zastupnici ove srijede na raspravi mahom hvalili. No, zakon je pao u sjenu radi – zidina.

SDP-ov Peđa Grbin zapitao se o predmetnom zakonu u praksi, a spomenuo je i način na koji se upravlja zidinama nazvaši ga ‘primjerom loše prakse’.

Kako prenosi N1, Grad Dubrovnik i DPDS sklapali su od 1998. do prosinca 2017. ugovore o održavanju gradskih zidina. Na taj način Grad je gospodarenje zidinama, zaštićenim kulturnim dobrom, povjerio udruzi građana, omogućivši joj naplatu ulaznica, a time i ogromne prihode, istaknuo je Grbin, a mišljenja je kako se ‘radio dobru od nacionalnog značenja, kojim bi, valjda, trebali upravljati sukladno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara’.

U obranu DPDS-a stale su ministrica Nina Obuljen Koržinek i zastupnica Sanja Putica, koja je istaknula kako su upravo SDP-ovi vijećnici, svi, u Dubrovniku glasovali za potpisivanje ugovora da DPDS-om, naglasivši i kako se DPDS dokazao kao ‘društvo stručnjaka koje volonterski upravlja obnovom spomeničke cjeline’.

Ako je Društvo najbolje za upravljanje zidinama, onda ne bi bilo problema da se sukladno Zakonu o zaštiti kulturnih dobara proveo postupak javnog prikupljanja ponuda, pa neka Društvo pokaže da su najbolji, mišljenja je Grbin, a njegove tvrdnje o kršenju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara ministrica – odbacuje, naglasivši kako se u Dubrovniku radi o primjeru dobre prakse, što je i međunarodno prepoznato.

O izmjenama zakona i raspravi više potražite ovdje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist