Natrag
16.2.2019 04:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

IZLOŽBA U MUZEJU RUPE Saznajte kako su Dubrovčani preživjeli Prvi svjetski rat!

29.12.2015 @ 21:37 Dulist Kultura
4;4

Podijelite:

‘Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.’ naziv je izložbe kustosa Dubrovačkih muzeja, Muzeja suvremene povijesti Tonka Marunčića koja će biti otvorena u srijedu, 30. prosinca u 12 sati u žitnici ‘Rupe’.

Izložbom ‘Dubrovnik u Prvom svjetskom ratu 1914. – 1918.’ Dubrovački muzeji uključili su se u obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata, koje u razdoblju od 2014. do 2018. godine uključuje čitav niz projekata različitih europskih i svjetskih institucija.

Na izložbi će biti predstavljena izvorna arhivska građa iz zbirki Dubrovačkih muzeja, Arhiva Dubrovačke biskupije i Državnog arhiva u Dubrovniku. Također, brojni dubrovački građani za ovu izložbu posudili su originalne fotografije, razglednice i dopisnice koje svjedoče o teškim prilikama tijekom rata u Dubrovniku i okolici.

Prvi svjetski rat, poznat pod imenom ‘Veliki rat’ bio je prvi rat svjetskih razmjera. Procjenjuje se da je u tom ratu poginulo preko deset milijuna ljudi, a dvostruko više ih je ranjeno. Posljedice tog rata neizbježno su se osjetile i u Dubrovniku i njegovoj okolici, posebice zbog njegovog geopolitičkog položaja u Austro-Ugarskoj Monarhiji, pripadnici Centralnih sila koja je u rat pozvala sve podanike svoje višenacionalne države, a time i velik broj hrvatskih vojnika.

Osim ratnih opasnosti, stanovništvo dubrovačkog područja, kao i u cijeloj Monarhiji, suočilo se s nedostatkom osnovnih prehrambernih proizvoda, a u posljednjim godinama rata uz dizenteriju, malariju, tifus i sa ‘’španjolskom gripom’’ koja je zahvatila sve dobne skupine.

U to ratno doba, Dubrovnik se suočio i s velikim brojem izbjeglica iz crnogorskog primorja, sa zbrinjavanjem ranjenika i zarobljenika. Uvedene su brojne sigurnosne mjere koje su s vremenom bile sve brojnije i znatno ometale funkciniranje života grada i okolice. Stanovnici dubrovačkog područja sudjelovali su u brojnim humanitarnim akcijama za pomoć obiteljima poginulih vojnika, invalida i siročadi. U cijeloj Dubrovačkoj biskupiji provedena je zapljena crkvenih zvona, koja su pretaljena i korištena u vojnoj industriji.

I nekoliko godina nakon završetka na dubrovačkom su se području osjećale gospodarske i demografske posljedice rata, a kako je Prvi svjetski rat ostavio neizbrisiv trag na ovom području moći ćete otkriti do konca veljače, do kada izložba ostaje otvorena.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana