Aktualno

IZDANE 204 DOZVOLE ZA NOVOGRADNJU U četiri godine ‘niklo’ 628 stanova

IZDANE 204 DOZVOLE ZA NOVOGRADNJU U četiri godine ‘niklo’ 628 stanova

U posljednje četiri godine u Dubrovniku su izdane 204 građevinske dozvole za stambeno i stambeno-poslovne objekte u novogradnji. Najveći broj dozvola izdan je u 2018. godini, kada je nekako i ‘buknula’ cijela priča o pretjeranoj izgradnji u gradu. Te godine su naime izdane 63 građevinske dozvole za čak 210 stambenih jedinica u novogradnji. Godinu dana ranije, odnosno 2017. godine izdano je 57 građevinskih dozvola za 177 stambenih jedinica, a 43, odnosno 41 dozvola izdana je u 2016., odnosno u 2019. godini. Prije četiri godine broj stambenih jedinica bio je 116, a lani, pak, 125. Dakle, ukupno, u četiri godine ‘niknulo’ je 628 stanova. Sve su to podaci koje smo dobili od Grada Dubrovnika. Zatražili smo i podatke za rekonstrukcije stambenih i stambeno poslovnih zgrada. Najveći broj građevinskih dozvola za rekonstrukcije izdan je 2016. godine i bilo ih je 32 za 66 stambenih jedinica.

Od 2016. do 2019. godine u Dubrovniku su izdane 204 građevinske dozvole za stambene i stambeno-poslovne objekte, odnosno za ukupno 628 stanova

Po 23 dozvole izdane su 2017. i 2018. godine za 45, odnosno 42 stambene jedinice, dok je lani broj dozvola bio 28, a broj stambenih jedinica 67. Sve ovo dokazuje nam kako je Dubrovnik jedno veliko gradilište, a to se vidi u svakom kutku grada. Upravo u posljednje dvije godine naveliko se govori o pretjeranoj i nakaradnoj izgradnji, koja pomalo narušava vizure našeg grada. Svi ‘upiru’ prstom u Generalni urbanistički plan iz 2005., odnosno 2014. godine, kojim je takva gradnja i dozvoljena. Rasprava o tome povela se i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, a poruke o GUP-u upućene su čak i sa svečane sjednice uz Dan Grada.

O GUP-u i uz Dan Grada
— Danas kada su lažne vijesti na nacionalnoj i lokalnoj razini sve više pravilo nego izuzetak želim poslati jasnu poruku da nam je javni interes iznad svih interesa – rekao je tom prigodom predsjednik Gradskog vijeća te dodao kako će se do kraja ove godine završiti postupak izmjene ovog prostorno-planskog dokumenta kako bi ‘obuzdali negativne učinke GUP-a iz 2014. godine’. Podsjetit ćemo i na nedavnu sjednicu kada je vijećnik Nikša Selmani rekao kako smo ‘svjedoci divljanja nekontrolirane i pogubne gradnje po Dubrovniku i okolici’.

— Primjeri užasa arhitekture vidljivi su gotovo posvuda, pogledajmo samo izgled zgrade iza Robne kuće Minčeta, koja se sada gradi. Spomenimo i Štikovicu koja izgleda poput Bejruta. Za izmjene GUP-a potrebna je hrabrost koje očito nema – rekao je Selmani te pitao gradonačelnika zašto u tri godine mandata nije pokrenuo izmjene GUP-a kako bi se spriječilo širenje ‘urbanističkog kaosa’. Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako nema goreg dokumenta u Dubrovniku od GUP-a. Upitao je Selmanija zašto nikad s govornice nije prozvao onoga tko ga je donio, a to je bivši gradonačelnik Andro Vlahušić.

Savršena podloga za više stanova i apartmana
— Andro Vlahušić je s GUP-om trgovao i radio po principu osobnog bogaćenja. Neka me tuži za klevetu pa ću mu reći gdje je, što i za koga napravio – poručio je gradonačelnik Mato Franković. Rekao je i kako su već napravljene određene izmjene GUP-a pa je tako ukinuta mogućnost plaćanja naknade za nedostajuće parkirališno mjesto.

— To je bila savršena podloga za gradnju više stanova i apartmana, a parkinzi su završavali na ulicama. Započete su izmjene GUP-a i usvojit ćemo ih ciljano do kraja 2020. godine. Upravo će one dovesti do mjere u prostoru i onemogućiti građevinskom lobiju da nastavlja uzurpirati i iskorištavati maksimalno pogodan GUP. To će se dogoditi do kraja 2020. godine – rekao je te poručio kako mu je žao što cijeli grad nije pod ‘buffer zonom’.

— Da se to kojim slučajem dogodilo prije par godina, nikad se ona grdosija u Uvali Lapad ne bi dogodila, nikad se pola brda ne bi srušilo radi tri čovjeka – istaknuo je.

Stižu inspektori No, veliki problem Dubrovnika u posljednjih godinu dana bio je i nedostatak građevinskih inspektora. Na tu temu ovog se utorka dubrovački gradonačelnik sastao s glavnim inspektorom Andrijom Mikulićem. On je, naime, donio odluku o dolasku dva građevinska inspektora iz Zagreba, koji će s kolegom iz Ploča u idućih šest mjeseci ‘češljati’ dubrovačka gradilišta. — Naša osnovna djelatnost jest kontrola provedbe propisa i obavljanja poslova, gledat ćemo izvode li se objekti u skladu s građevinskim dozvolama. Dva inspektora koja su od petka na području grada Dubrovnika obavila su 30 nadzora i ustanovili određene nepravilnosti niže razine. Nijedna nije bila u smislu da treba zatvoriti bilo koje gradilište – rekao je glavni inspektor Mikulić. Inače, u dubrovačkoj ispostavi Državnog inspektorata radi dvadesetak ljudi, a među njima je i troje građevinskih inspektora koji će, rekao je Mikulić, u sljedećih šest mjeseci raditi kompletne svakodnevne nadzore.

— Prošle godine bilo je oko 400 predstavki na području Dubrovnika i županije. Preko 50 posto ih je riješeno, a sad će se riješiti preostali dio. Gradonačelnik i ja smo zaključili da moramo riješiti uzrok, a ne rješavati posljedice – rekao je. A što to konkretno znači?

— Ne možemo se dovesti u fazu da nam neki objekt nikne bez potrebnih dokumenata. Dakle, riješimo što je uzrok toga, nemojmo pustiti da netko napravi kuću s pet ili deset etaža pa onda ići s rješenjima o rušenju. To nema smisla, treba to spriječiti odmah u početku i zato je i ova ispomoć ovdje kako bismo krenuli u korijenu i vidjeli kakva je situacija – rekao je. Takvi primjeri od prošlog petka do utorka nisu pronađeni. Gradonačelnik Mato Franković rekao je kako je poznato da je uslijed jednog iznimno lošeg GUP-a, koji je usvojen 2014. godine, došlo do prekomjerne gradnje, a na to ni naši sugrađani ne gledaju blagonaklono.

— Građevinski inspektorat ne može zabraniti gradnju nečega što je usvojeno sukladno GUP-u Grada Dubrovnika, ali može kontrolirati načine izvođenja gradnje i sve što je u njihovoj domeni. Zato mi je drago da se konačno formirao inspektorat na razini države koji je objedinio sve službe i koji će uvesti značajnog reda u prostor – rekao je gradonačelnik.

Iz tiskanog izdanja DuLista objavljenog 5. veljače 2020.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist