Županija

IZ OPĆINE KONAVLE Preporuča se i dalje tretirati masline protiv maslinine muhe

IZ OPĆINE KONAVLE Preporuča se i dalje tretirati masline protiv maslinine muhe

Općina Konavle uputila je preporuku maslinarima vezano za tretiranje protiv maslinine muhe. Naime, u zadnja četiri dana, ovisno o lokalitetu, palo je od 20 do 40 mm kiše. Ovakve vremenske prilike s povremenim oborinama te padom noćnih i dnevnih temperatura uz povećanu vlagu zraka jako pogoduju razvoju štetnika. Temeljem očitanja feromonskih lovki (11.-12.07.) na području cijele županije štetnik se lovi u srednjem intenzitetu, dok se na lokalitetu Molunat lovi u visokom intenzitetu.
-Uzorkovanjem plodova nisu nađeni aktivni ubodi te preporučujemo maslinarima da nastave provođenje mjera suzbijanja odraslih jedinki maslinine muhe primjenom metode zatrovanih mamaca jer na taj način suzbijamo odrasli oblik maslinine muhe prije odlaganja jaja u plod. U tu svrhu se može koristiti gotovi pripravak (Success bait) ili umjesto gotovog pripravka može se koristiti neki od insekticida dozvoljenih na maslini uz dodatak atraktanta (Buminal) – navode iz Općine Konavle.

Mamci se pripremaju na način da se u 10 l vode doda 60 ml hidroliziranog proteina (Buminal) uz dodatak insekticida dozvoljenog za suzbijanje maslinine muhe. Tretira se jedna slabo rodna ili nerodna grana uz utrošak oko 2 dcl škropiva ili se pripremljeni mamac puni u prikladne lovke (boce s otvorima). Tretiranje treba ponavljati svakih 10-12 dana te nadopunjavati ili mijenjati prema potrebi (u slučaju oborina i češće). Ova metoda daje zadovoljavajuće rezultata ako se primjeni na širem području uz obuhvaćanje minimalno 100 maslina.
Za maslinike koji su u sustavu ekološke proizvodnje ili su sustavu plaćanja za IAKS mjere OPERACIJA 10.1.8. Održavanje ekstenzivnih maslinika registraciju ima pripravak na osnovi spinosada s atraktantom (trgovačkog naziva SUCCESS BAIT).
Za suzbijanje maslinine muhe u ekološkom i integriranom sustavu zaštite može se koristiti pripravak na osnovi kaolinske gline koji djeluje kao mehanička prepreka te čini plod nevidljivim. Tretiranje se provodi svakih 30 dana , a slučaju da padne više od 20 mm oborina potrebno je ponoviti tretiranje.
Pripravke primijeniti sukladno uputi na etiketi sredstva za zaštitu bilja. Podaci o registracijama i dozvolama sredstva za zaštitu bilja nalaze se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu Ministarstva poljoprivrede. 

Pročitajte još

Naši maslinari osvojili brojne medalje na međunarodnoj smotri maslinara!

Dulist

TZ Dubrovačko-neretvanske županije na sajmu Holiday World u Pragu

Dulist

ENO GASTRO PREZENTACIJE Slastice dubrovačkog kraja na BMT sajmu u Napulju

Dulist