Hrvatska

ISTRAŽIVANJE Treba li vratiti uniforme u škole?

Hrvatski učenici su među rijetkima koji nastavu pohađaju u odjeći po svom izboru, a većina europskih zemalja, navode s portala EduCentar, uvela je uniforme koje su učenici obavezni odijevati za vrijeme boravka u školama.

Što o uvođenju uniformi misle hrvatski građani, istražio je spomenuti portal na više od 500 ispitanika.

Rezultati su pokazali kako je malo više od polovice ispitanika, odnosno njih 53 posto, složno po pitanju uvođenja uniformi tijekom osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

– Uniforme su svakako potrebne zbog različitih socioekonomskih statusa učenika, ali i zato što neka djeca i njihovi roditelji jednostavno ne znaju što znači primjerena odjeća za školu – jedan od ispitanika objasnio je svoj stav.
Benefite uvođenja uniformi najbolje opisuje komentar ispitanika:

– Čim prije to bolje, i za roditelje zbog manjih troškova, za djecu zbog smanjenja nasilja i za profesore jer će djeca usmjeriti svoju pažnju na bitne stvari!

Također jedan od ispitanika navodi da bi u tom slučaju ‘djevojčice trebale nositi hlače tako da se vidi da i one imaju ista prava kao i dječaci te bi se time izbjegnuo i seksistički pogled na žene’.

Protiv uvođenja uniformi je pak 42 posto ispitanika i to većinom zbog ‘potrebe očuvanja slobode izražavanja’. Jedan od ispitanika navodi ‘da će razlike i dalje postojati, a nažalost uvijek će biti onih koji će to isticati’.
Iako su protiv uvođenja uniformi ispitanici naglašavaju da ‘kultura odijevanja mora postojati, ali da nisu nužne tako stroge mjere.’

Svega 5 posto ispitanika nema mišljenje po pitanju uvođenja obveze nošenja uniformi u školama.

Pročitajte još

Od sada zahtjev za ostvarivanje doplatka za djecu možete predati online

Dulist

20.000 LJUDI BEZ POSLA Povremeni prijevoznici počeli s otpuštanjem radnika

Dulist

OTVORENA BIRALIŠTA Hrvatska danas bira tko će u Sabor

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija