Aktualno

ISTRAŽILI SMO CIJENE U PET HRVATSKIH GRADOVA Gospari se voze – najskuplje!

ISTRAŽILI SMO CIJENE U PET HRVATSKIH GRADOVA Gospari se voze – najskuplje!

Drugi gradonačelnički mandat Andra Vlahušića donio je Dubrovčanima – još skuplji parking. Da već duže vrijeme plaćamo visoku cijenu parkiranja, i nije neka novost. No, u vrhu smo po skupoći među jadranskim središtima, ali i većim hrvatskim gradovima – Splitom, Rijekom, Zagrebom i Osijekom. I cijenama im nikako ne možemo konkurirati.

Osim parkinga za ovu smo analizu među spomenutim gradovima uzeli i javni gradski prijevoz, gdje plaćamo najskuplju pojedinačnu kartu, a ne možemo se baš pohvaliti ni jeftinim taksi prijevozom.

Krenimo od najskupljeg dubrovačkog parkinga, a za analizu smo uzeli cijene satnog parkiranja. Nulta zona u Dubrovniku po satu stoji 40 kuna u sezoni, a 20 kuna izvan sezone. Do 31. listopada satna karta u I, poslovnoj zoni je 10, a zimi 5 kuna, no tu je maksimalno zadržavanje 120 minuta. Druga parkirna zona po satu košta 20, odnosno 10 kuna, dok je parking u trećoj zoni 10, odnosno 5 kuna.

Daleko iza naših cijena je Split, koji svoja parkirališta dijeli na izvanulična i ulična. Najskuplje je parkiranje na Rivi, u zoni I gdje je sat 10 kuna. Satna karta na vanuličnim parkiralištima, podijeljenim u tri zone košta 7, 6, odnosno 5 kuna, dok su ulična parkirališta jeftinija te se sat plaća 5, odnosno 4 kune u II i III zoni.

Vlahušićev kolega Milan Bandić znatno je snizio cijene parkinga u hrvatskoj metropoli. Prva zagrebačka zona, uz maksimalno zadržavanje do 2 sata košta 6 kuna po satu, u II zoni ćete makismalna tri sata platiti po 3 kune, dok je III zona tek 1,50 kuna po satu. I Osijek je podijeljen u tri zone. Najskuplja košta 4 kune, II je 3, a III 2 kune po satu parkiranja. U Rijeci ćete, pak, za sat parkiranja u 0 zoni platiti 7 kuna, dok su I i II zona 4, odnosno 3 kune za sat.

Prolazi li u Dubrovniku više opravdanje kako nam je parking skup jer smo turistički grad pa ćemo sve to naplatiti od turista? Pa baš i ne, jer se na gradskim parkiralištima parkiravaju u većoj mjeri domaći ljudi. U gradu gotovo da nema više besplatnog mjesta za parkiranje, a imamo tek jednu javnu garažu. Da stvar bude gora, parkiranje u dubrovačkoj garaži nema premca po visini cijene.

Koliko Dubrovčani skuplje plaćaju taksi usluge, te javni gradski prijevoz potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

INTERVENCIJA VATROGASACA Uklonjene kupe koje su prijetile građanima na Stradunu

Dulist

MEMORIJAL BOJNIK DAVOR JOVIĆ Dubrovčanin Petar Volarević najspremniji hrvatski policajac

Dulist

BROJNE PORUKE PODRŠKE Lapađani teško primili vijest o odlasku don Roberta Ćibarića

Dulist