DuList IN

IRIS VULETIĆ 3D razglednicama protiv jeftinih suvenira

IRIS VULETIĆ 3D razglednicama protiv jeftinih suvenira

Iris Vuletić mlada je dubrovačka grafičarka. Samozatajna i kreativna, javnost je nedavno zadivila prvom 3D razglednicom Dubrovnika. Ideja je nastala u njenom, kako ga i ona sama zove ‘inkubatoru ideja’ – obrtu Risan, a osim što izrađuje unikatne suvenire radi i kao turistički vodič. Za čitatelje DuLista otkrila je kako je došla na ideju 3D razglednica kao i kako je s time uspješno spojila posao u turizmu.

Dugogodišnja želja
-Još sam na fakultetu dobila ideju baviti se proizvodnjom vlastitih suvenira za naš Grad. Smatram da je ponuda kvalitetnih suvenira kod nas manjkava i zato sam odlučila iskombinirati ono što sam studirala s nečim što stvarno želim promijeniti. Kao djelatnika u turizmu, bilo vodiča ili iznajmljivačice apartmana, gosti me prečesto pitaju za preporuke. Nekada pitaju za restoran, nekada za izlazak, ali skoro uvijek pitaju za suvenire. Jednostavno im ne bih znala odgovoriti jer unikatnih i autohtonih suvenira iz Dubrovnika skoro pa i nema. Trgovine koje se otvore s takvom ponudom rijetko prežive jednu do dvije sezone. S obzirom da sam grafičarka, a obožavam naš grad i fotografiju, odlučila sam od toga nešto i napraviti. Prvi projekt je nastao lani. Radi se o razglednicama koje izgledaju poput polaroid fotografija. Na njima su vizure Grada koje sam sama fotografirala – priča nam Vuletić. Dodaje kako je ideja bila jako dobro prihvaćena te kako je u početku razmišljala čak i raditi s polaroidom, no to se pokazalo prekomplicirano i skupo.
-Moj najnoviji projekt je 3D ‘popup’ razglednica s dizajnom Grada. Ona je multifunkcionalan objekt i ideju sam razvijala dosta dugo. Tako je sa svim mojim projektima, vrte mi se po glavi danima, mjesecima, godinama dok napokon ne ugledaju svjetlo dana i to onda kada ih napokon uspijem oformiti ‘kako treba’. Bilo je jako teško krenuti s razglednicama jer je bilo potrebno odlučiti se za jako puno stvari koje na kraju uvjetuju koliko će sam proizvod biti dobar. To je trebao biti lagan, prijenosan, mali objekt koji bi opet bio nešto sasvim drukčije od svega do sada. Volim putovati pa tako često i na putovanjima dobijem ideje. Nadala sam se kako će one ‘ući na sporedna vrata’, no moram priznati kako su Lena i Pero, nevjerojatni kreativci, prepoznali vrijednost takvog suvenira i počeli su promovirati moj rad. Nisam osoba koja sebe voli puno gurati i promovirati se, no otkada su na društvenim mrežama izišle slike, preplavile su me poruke oduševljenja i pohvale – ističe Vuletić koja je lani otvorila svoj obrt naziva ‘Risan’ te ističe kako je to odlična prilika za mlade. — Otvorenjem obrta iskoristila sam sve poticaje i mogućnosti koje se nude. Smatram kako je to odličan početak za mlade ljude i kreativce koji nešto žele raditi. Poticaje sam iskoristila kako bi si priuštila svu potrebnu opremu za daljnji rad. Baš zahvaljujući tome još uvijek se mogu baviti svojim kreativnim radom – zaključuje Vuletić.

Tijekom sezone druga priča
Osim što vrijedno radi na svojim suvenirima, Vuletić je ujedno turistički vodič. Tvrdi kako je to posao koji je veoma utjecao na nju, ali je i mnogo naučio.
-Kreativni procesi nekako zauzmu drugo mjesto tijekom sezone kada radim kao vodič. Primijetila sam kako vodiči nude dosta sličnih tura. Htjela sam našim gostima ponuditi nešto što neće moći pročitati u običnoj knjizi. Nakon podosta istraživanja, osmislila sam dvije ture koje temeljim na raznoraznim pikanterijama koje će rijetki znati. Na primjer, jedna od tura tematizira ‘mračnu’ stranu Dubrovačke republike počevši od špijunaže, mučenja, kažnjavanja, lokacija bordela pa sve do spomena prostitutki u djelima Marina Držića. Veliki sam fan Game of Thronesa, no smatram kako Dubrovnik ima puno više za ponuditi. Čak i takva megapopularna serija, tj. knjiga se temelji na povijesnim događajima. Pa tako rat u GoT-u vuče puno inspiracije iz Rata Ruža. Stvarni događaji i povijest su jednako zanimljivi poput fikcije, nekada i zanimljiviji, a pogotovo u jednom mjestu kulturno bogatom poput Dubrovnika. Još uvijek radim na novim stvarima i stalno otkrivam neke zanimljive povijesne činjenice o kojima pričam našim gostima. Veliku su ulogu imali i moji kolege s fakulteta s kojima sam, na sreću, dijelila opčinjenost Dubrovnikom. Oni su poput mene puno svoga vremena proveli u arhivima istraživajući neiscrpnu povijest Republike – priča nam Vuletić. Nastavlja kako je turistima jako zanimljiv broj crkvica koje su nekoć postojale, ali i onih koje se i danas nalaze na području Dubrovnika, kao i priča o mladoj plemkinji Agnezi Beneši.
-Agneza je bila osuđena provesti svoje dane iza ‘rešetaka’ jednog od ženskih samostana u Dubrovniku. No, ona je bila jedna snažna i odlučna mlada žena koja se nije htjela pomiriti sa svojom sudbinom. Stoga je, ne bili od nje pobjegla, zapalila samostan sv. Klare. On je izgorio do temelja, a ona je završila u tamnici Kneževa Dvora. Beneša je pobjegla iz svoje tamnice, no nemamo dokaza kako je to uspjela pa je glavna pretpostavka da je imala pomoć izvana. To ljude uvijek oduševi kada čuju priču tako daleko u povijesti o jednoj ženi koja je bila snažna i nije dopuštala drugima da odlučuju o njenom životu – s osmjehom dodaje Vuletić.

Dizajn by: Risan
-Moje je ime Iris, no moja me majka od milja zove Risan. Kad je trebalo odlučiti kako ću nazvati obrt, to se ime jednostavno nametnulo. Super je, jer ujedno znači i risanje, odnosno crtanje, što me odlično opisuje. Jedna od novih ideja na kojoj radim su crno-bijele razglednice. Ljudi se jako zanimaju za njih, no nemamo ih u ponudi. Puno je planova još u mojoj glavi pa tako za iduću sezonu razmišljam o proizvodima od pleksiglasa, ali i o suvenirima koji su 3D printani. Moram zahvaliti Kristini Mirošević, djevojci koju znam cijeli život, a bez koje Risan ne bi imao ništa za ponuditi – zaključuje Vuletić. Dodaje kako su originalni prototipovi vrlo jednostavni, no kako njihov broj bude rastao, bit će i kompleksniji. 3D razglednice su laserski izrezane od papira te lagani tragovi lasera koji su ostali na papiru ovom oku zanimljivom suveniru dodaju poseban šarm. Unikatne radove možete pronaći uglavnom unutar gradskih zidina u mjestima poput Dubrovačke kuće, Algebre i naravno Crafts & Stones, odnosno Lene i Petra koji su joj, kako je i sama rekla bili od neizmjerne pomoći.
-Ne želim svoje proizvode vidjeti baš svugdje. Nije ideja da se moji suveniri prodavaju pošto-poto, nego da se istaknu u moru bezličnih jeftinih proizvoda. Kada ih netko kupi i odnese kod kuće da se uvijek sjeti našeg predivnog grada – zaključuje Vuletić.

Iz tiskanog izdanja od 5. lipnja 2019.

Pročitajte još

PRVA NAJAVA ZA KONCERT Grupa Zoster u srpnju na Orsuli!

Dulist

‘Župski pjat’ počeo đirom po vinogradu i radionicom o rogaču

Dulist

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist