DuList IN

IRENA BASTIJANIĆ ‘Zbog potreba prodaje u čokoladi se najviše izgubio – kakao!’

Međunarodni dan čokolade, najgulozniji dan u godini, obilježen je u Dubrovniku uz zalazak sunca u Ljetnom kinu Slavica. Sve je počelo radionicom za djecu, ljetnim izdanjem ‘Male škole čokolade’ sinjorine Poetikakao i gospara Rogača, a potom je prikazan film ‘Semisweet: Life in Chocolate’, redatelja Michaela Allcocka, koji paralelno kroz četiri bitno različite radnje pokušava sintetizirati ono što danas čini taj čarobni, gorko-slatki svijet čokolade. Suorganizatorica proslave, pokretačica poetične čokomanufakture Poeticacao i vrsna poznavateljica čokolade Irena Bastijanić svoj drugi dom pronašla je u Dubrovniku gdje je započela svoju priču s ovom mnogima omiljenom slasticom.

Poeticacao

Irena, Zagrepčanka s dubrovačkom adresom, svoje je mjesto pod suncem pronašla ovdje prije dvije i pol godine. Nakon brojnih poslovnih iskustava, od kojih je možda najzanimljivije praksa koju je kao arhitektica odradila u Kini, otkrila je svoju ljubav i ono čime se želi baviti – čokoladu.

— Po zanimanju, odnosno obrazovanju sam arhitekt, ali život me je vodio ‘na sve strane’. Nekako smatram da čovjek s 18 godina jednostavno nije svjestan svojih talenata, a ja sam ih osvijestila kroz fakultet i posao. Poseban dojam na mene je ostavilo predavanje u školi. Naime, kada sam radila kao profesorica u srednjoj školi shvatila sam koliko mi se to sviđa i koliki utjecaj imate na djecu kada im prenesete znanje. Koliko god je ta profesija ‘pala na niske grane’, loše je plaćena i na nekom je čudnom mjestu, i dalje smatram da kao profesor imate nezamjenjivu ulogu u oblikovanju mladih umova. Posebno mi je značilo iskustvo koje sam stekla preko sustava razmjene učenika u sklopu kojeg sam bila na programu ‘Eco Village design education’, što je za mene bilo transformirajuće iskustvo. Sve to je utjecalo na mene i moju odluku da krenem u posao s čokoladom. Shvatila sam da ima puno ljudi koji ne spadaju u kalupe tipičnih poslova, već sebi stvaraju posao koji je netipičan, a formiran prema njihovim talentima. Bila sam na životnoj prekretnici i baš to shvaćanje da ne moram spasti u neki kalup je utjecalo na moju odluku da se bavim čokoladom – priča nam Irena.

Kako i sama kaže čokolada je našla nju i nije trebalo puno da se pokrene njen projekt Poeticacao.

— Poeticacao je naziv mog projekta. Ne bih koristila izraz poput ‘brenda’ jer se radi o jednoj niši organske čokolade koju pravim i u kojoj zapravo imam raznoliku paletu proizvoda koji koriste kakao i puno lokalnih organskih sastojaka poput rogača, soli, lavande i slično. Osim čokolade, jedan važan dio tog projekta su upravo radionice koje održavam – govori i ističe kako je na ideju radionica došla nakon poziva na jedan festival. — Najprije nisam znala što bih radila na radionicama, niti sam prodavač niti želim forsirati svoje proizvode. No, sjetila sam se svojih profesorskih dana i odlučila na tim radionicama poučiti ljude kako mogu od jednostavnih kućnih sastojaka napraviti nešto ukusno poput čokolade – nastavlja Bastijanić.

Upravo na njenim radionicama sudjelovala su brojna djeca koja su imala priliku naučiti kako od kakao masla, maslinovog ulja i rogača mogu napraviti svoju omiljenu slasticu.

Prirodni sastojci

Baš ti organski sastojci su srž svih proizvoda koje Irena pravi, a kako sama kaže, prava je šteta što se često dobre ideje pretvore u štetne namirnice zbog potreba konzumerističkog društva.

— To je problem masovne proizvodnje i potrebe za skladištenjem. Imate jednu super ideju kao što je čokolada koju baš zbog tih potreba prodaje proizvođač ‘nakrca’ raznoraznim zaslađivačima, konzervansima, emulgatorima i brojnim drugim sastojcima i na kraju najvažnijeg dijela, kakaa, ima najmanje. Samo pročitajte deklaraciju jedne kupovne čokolade i nećete uopće znati što je većina tih stvari. Moja čokolada ima malo sastojaka i to samo prirodnih. Većinu njih radim u omjeru 50:50, od čega je 50 posto kakao, a drugih 50 se sastoji uglavnom od rogača i sastojaka koji davaju unikatan okus. Zanimljivo je kako je kakao prirodno bogat magnezijem, a rogač kalcijem što ih čini jako zdravim spojem u hrani. Rogač je moj osobni favorit jer se jako malo koristi, a lokalni je sastojak koji ima jako puno primjena – pojašnjava Bastijanić.

Ističe kako čokolade poput one sa soli nisu neko iznenađenje, no kako se ona trudi koristiti prirodnu i lokalnu sol iz Stona ili Nina. Od drugih sastojaka koji ugodno iznenade ljude su kadulja i bučine sjemenke.

— Dok sam odrastala, a pogotovo u pubertetu moja najdraža slastica je bila Snickers. Ta kombinacija slatko-slanog mi je kao tinejdžerici bila ‘ludilo’. Kada sam krenula u posao s čokoladom to je bio i jedan od okusa koji sam htjela postići. Kako kikiriki nije nešto tipično za naše područje tražila sam neku zamjenu s kojom bi došla do njega. Odlučila sam se za bučine sjemenke i sol, a čokolada se pokazala velikim hitom. Osim sjemenki, ljudi jako vole čokoladu s korom naranče, koju radim s korom ljute naranče što joj dava jednu dozu intenziteta – ispričala nam je Bastijanić.

Irena nam je priznala kako odluku poći i iz Zagreba i doći u Dubrovnik, nije požalila.

— Zašto Dubrovnik? Ponajviše jer mi je klimatski najbolje područje. Ovdje je vrijeme super i ima puno sunčanih dana. Odluka je bila između Istre, od kud mi je obitelj, i Dubrovnika, a jedini je faktor bilo toplo vrijeme i more. Prevagnuo je ipak Dubrovnik i zadnje dvije i pol godine ovdje jednostavno uživam – zaključuje Bastijanić.

Pročitajte još

TRIBUTE LIVERPOOLSKIM LEGENDAMA The Beatles Revival Band na Trgu od fontane

Dulist

U REVELINU Jubilarni deseti nastup Fedde Le Granda

Dulist

‘ULICAMA NAŠEG GRADA’ Poklisari, Maestral, Ibrica, Pučki pjevači…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija