Županija

INVESTICIJA NA ČEKANJU ČETIRI GODINE Agrokor izlazi iz Hotela Plat, tko će ih obnoviti?

INVESTICIJA NA ČEKANJU ČETIRI GODINE Agrokor izlazi iz Hotela Plat, tko će ih obnoviti?

Luksuzni Sensatori resort s 5 zvjezdica u Platu trebao je ove godine odraditi svoju prvu turističku sezonu. No, osim što je dijelom porušen neka­dašnji hotel Ambasador, na gradilištu budućeg resorta u posljednje se četiri godine ništa nije pomaknulo s mrtve točke. Razlog tome je kriza Todorićevog carstva, odnosno afera Agrokor. Danas Agrokor prodaje svoje udjele u Hotelima Plat, baš kao i u tvrtki Karisma Hotels Adriatic, koja u svom portfelju među ostalim ima i Sensimar Kalamota Island Resort. Svakako će biti zani­mljivo vidjeti tko će imati financijsku zainteresiranost za kupnju ovih udjela, posebno u Hotelima Plat koji već neko vrijeme čekaju na temeljitu obnovu. ­
Treba podsjetiti kako su Hoteli Plat u privatizacijskom postupku 2015. godine prodani tvrtki KHA četiri u kojoj su vla­sničke udjele imali Todorićev Agrokor, Karisma Resorts International S.A. te Nexus Private Equity Partneri d.o.o. za upravljanje alternativnim inve­sticijskim fondovima rizičnog kapi­tala s privatnom ponudom. Nexus je imao 50-postotni udio u vlasništvu ove tvrtke. Međutim, u siječnju prošle godine Nexus ostaje bez odobrenja za rad, odnosno upravljanja otvorenim alternativnim investicijskim fondom rizičnog kapitala s privatnom ponu­dom Nexus FGS II te se upravljanje nad Fondom prenijelo na Privrednu banku Zagreb d.d., a sve zbog sumnji­vih pozajmica Agrokoru. Tada se u sud­skom registru kod vlasništva tvrtke KHA četiri evidentira promjena te se umje­sto Nexus-a upisuje Privredna banka Zagreb.

Prosperus – Invest umjesto Nexusa
Vrlo skoro, točnije u ožujku prošle godine Hanfa objavljuje kako je izdana suglasnost društvu Prosperus Invest d.o.o. za preuzimanje poslova uprav­ljanja nad Nexus FGS II – otvorenim alternativnim investicijskim fondom rizičnog kapitala s privatnom ponudom, od Privredne banke Zagreb d.d. (depo­zitara). Promjena se u sudskom regi­stru unosi u studenom prošle godine te u vlasničku strukturu KHA četiri, vlasnika Hotela Plat, ulazi Prosperus – Invest, umjesto PBZ-a.
Inače, Prosperus – Invest je društvo s ograničenom odgovornošću za uprav­ljanje fondovima koje obavlja djelatnost osnivanja i upravljanja alternativnim investicijskim fondovima. Prema sud­skom registru osnivači su mu Joško Miliša, Marko Udovičić, Zrinka Panjol – Tuflija, Ivana Hatvalić Poljak, Spitz­berg Partners LLC iz Sjedinjenih Ame­ričkih Država te Luka Orešković. Treba istaknuti kako Prosperus – Invest, a što se navodi na njihovoj internetskoj stra­nici, upravlja s dva fonda za gospodar­sku suradnju odnosno s dva otvorena alternativna investicijska fonda rizič­nog kapitala s privatnom ponudom i to: Prosperus FGS i Prosperus FGS II. Fon­dom Prosperus FGS upravlja od veljače 2011. godine, a upravljanje fondom Prosperus FGS II preuzeto je 29. ožujka 2018. godine.
Među investicijama navedeni su i HTP Korčula i HTP Orebić, a svakako treba podsjetiti kako je i dubrovačka tvrtka Gravosa, pravni sljednik tvrtke Dubrovkinja Nuova, dio fonda gospo­darske suradnje Prosperus FGS. U nad­zornom odboru te dubrovačke tvrtke sjede već spomenute Ivana Hatvalić Poljak te Zrinka Panjol – Tuflija. Ime Hatvalić Poljak nalazimo i u nadzor­nom odboru Hotela Plat. Naime, s pro­mjenom vlasničke strukture tvrtke KHA četiri nastupaju očekivano i promjene u upravi, odnosno nadzornom odboru Hotela Plat.

Novia uprava i nadzorni odbor
Prema sudskom registru novi članovi nadzornog odbora imenovani su u prosincu prošle godine. Predsjednica je Ivana Hatvalić Poljak, koja je ujedno i predsjednica uprave HTP Korčula. Radno iskustvo Hatvalić Poljak je stje­cala u financijskim institucijama, može se pročitati na stranicama Prosperus – Investa, i to kao voditeljica trgova­nja brokerske kuće Šted-kapital d.o.o., zatim kao direktorica Službe inve­sticijskog bankarstva i Riznice Šted­banke d.d., a potom stiže u u Prospe­rus – Invest.
Njena zamjenica u NO Hotela Plat je Irena Weber, bivša direktorica tvrtke KHA četiri te bivša izvršna direktorica Fortenova grupe, tvrtke nastale nakon financijskog i vlasničkog restrukturi­ranja Agrokora. Prema sudskom regi­stru Weber je i predsjednica Nadzor­nog odbora Projektgradnje, u čijoj je vlasničkoj strukturi i Agrokor, a istu funkciju ima i u Tisku, Žitnjaku, Adria­tica.net-u, ali i tvrtki Zagreb plakat čiji su osnivači Zagrebački holding i For­tenova grupa. Treba podsjetiti kako je upravo prije mjesec dana Irena Weber opozvana s mjesta izvršne direkto­rice Fortenova grupe, a izvršni direk­tor grupe, Fabris Peruško, zahvalio joj se tada na iznimnom doprinosu koji je dala u postizanju nagodbe vjerovnika Agrokora i formiranju Fortenova grupe, kao zamjenica izvanrednog povjerenika i kao izvršna direktorica u novoj tvrtki.
Uz Hatvalić Poljak i Weber u NO Hotela Plat su još i Nemanja Kostić te Luka Orešković. Kostić je direktor KHA četiri te član uprave tvrtke Karisma Hotels Adriatic.
S druge strane Luka Orešković je partner u investicijsko-konzultantskoj kompaniji Spitzberg Partners, koja ima vlasnički udio i u Prosperus – Investu. Orešković se, spomenuli smo ranije, navodi i među osnivačima/članovima Prosperus – Investa. U Nadzornom odboru Hotela Plat je još i Mile Pavlović, koji je u srpnju 2017. godine imenovan odlukom radničkog vijeća.

Tičić na čelu uprave
Kad je riječ o upravi, član uprave koji zastupa društvo pojedinačno i samo­stalno je Tomislav Tičić, inače član uprave Prosperus – Investa. Tičić je u upravi Hotela Plat zamijenio Miroslava Nikolića, koji je pak u ove župske hotele došao u svibnju 2017. godine umjesto dugogodišnjeg direktora Pera Matića. Kako smo tada pisali, riječ je o pravniku koji je svoju karijeru počeo 2003. godine u odvjetničkom uredu Jeličić Vnučec, godinu kasnije radio je u odvjetnič­kom uredu Vojković, a potom u pravnoj tvrtki Andreis & Partneri. Nakon toga 2005. godine počinje raditi u Daleko­vodu gdje ostaje do 2016. godine oda­kle prelazi u Karisma Hotels Adriatic. U svojoj karijeri bio je među ostalim član upravnih vijeća TLM-a, Adrial Plusa, predsjednik Glavne skupštine Dale­kovoda, kao i direktor te tvrtke. Danas je pak prokurist Hotela Plat baš kao i Dejan Perić. Perić je inače, po poda­cima sudskog registra, zamjenik pred­sjednika NO Hotela Živogošće, gdje je direktor Dubrovčanin Toni Miloslavić. Bio je i predsjednik NO Hotela Koločep do srpnja ove godine kada na njegovom mjesto dolazi Nikolina Misir. Direktor je Karisma Hotels Managementa, tvrtke u vlasništvu Karisma Resorts Interna­tional S.A.
Na kraju spomenimo kako je ulaga­nje veće od 428 milijuna kuna u Hotele Plat Vlada RH proglasila strateškom investicijom, a nakon rekonstrukcije i izgradnje novih objekata hoteli Plat su na tržištu trebali zasjati pod TUI-jevim prestižnim brendom Sensatori. Budući hotelski kompleks s 5 zvjezdica trebao je imati ukupno 550 smještajnih jedinica. Pitanje je hoće li se ova inve­sticija ikada i ostvariti, ali i pod čijom ‘palicom’.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 13. studenog 2019.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist