Natrag
26.5.2018 17:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

Inflacija 3,9 posto najviša u zadnje 3 godine

15.6.2012 @ 17:50 Ana Prohaska Zanimljivosti

Podijelite:

U svibnju su potrošačke cijene u Hrvatskoj bile veće za 3,9 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije u više od tri godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Intenziviranje rasta potrošačkih cijena u skladu je s poskupljenjem električne energije i plina u svibnju te povećanjem stope PDV-a u ožujku. 

Cijene električne energije i plina porasle su u odnosu na travanj za 19,8, odnosno za 22 posto. Najviše su porasle cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku više za 9,6 posto. Cijene odjeće i obuće u prosjeku su porasle za 1,2 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića, kao i cijene ugostiteljskih usluga porasle za 0,2 posto. 

U svibnju su u odnosu na travanj 1,2 posto pale cijene u prometu. Istodobno su cijene alkoholnih pića i duhana u prosjeku ostale nepromijenjene u odnosu na travanj. Najveći pad, 5,7 posto, na godišnjoj su razini zabilježile cijene u segmentu komunikacija, dok su cijene odjeće i obuće u prosjeku pale za 4 posto. 

Za cijelu godinu očekuje se prosječna godišnja stopa inflacije od oko 3 posto.
 
 
Inflacija od 3,9 posto posljedica je rasta cijene energenata, struje i plina i za nas nije neočekivana, komentirao je premijer Zoran Milanović tijekom posjeta Koprivnici. Istaknuo je kako će Vlada poslodavcima smanjiti doprinose, dodavši kako je to vladin doprinos poticanju zapošljavanja. 
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana