Aktualno

Ina je bila alat za hrvatsku političku korupciju

Ina je bila alat za hrvatsku političku korupciju

Hotel Belvedere prodaje se na javnoj dražbi po početnoj cijeni od 127 milijuna kuna. Hotel prodaje INA, inače manjinski vlasnik 31,8 posto hotela, a danas vjerovnik u stečaju koji potražuje oko šest milijuna eura. Prvi krug prodaje bi se trebao održati u petak, 22. ožujka.

Drugi, većinski vlasnik hotela hrvatski biznismen Zvonko Stojević, koji je 2001. godine kupio 54 posto hotela za šest milijuna dolara, tvrdi kako INA ima pravo na temelju fiducijskog prava, neovisno o stečaju i bez obzira na svoje udjele, prodavati hotel na javnoj dražbi, no on se s takvim razvojem događaja nikako ne slaže.

DUGOVI JOŠ OD DUBROVAČKE BANKE

– Mi smo 2001., kada smo kupili većinski paket dionica, otkupili i potraživanja koje je imao Dom fond prema Belvedereu od nekih 3 milijuna dolara. To su očito bili dugovi koji se vuku još od Dubrovačke banke. Kada su Mađari preuzeli svoj dio dionica u INA-i, dobili su tzv. non core business, onda je gospodin Bela Cseh iz uprave Mola ponudio da zajednički dogovorimo i razvijamo Belvedere, ali je uvjet bio da mi njima prepustimo svoju vjerovničku poziciju. Bio je prijedlog da imamo 50:50 dionica, da njima prepustimo dio dionica ili da im prepustimo vjerovničku poziciju, jer smo mi to sve platili u procesu privatizacije. Taj novac je otišao Dom fondu, a ne Belvedereu, odnosno kroz Belvedere je vraćen Dom fondu, a što je Dom fond radio s njime, trebalo bi vidjeti dalje u privatizaciji. Mi smo kupili preko burze, dakle vjerovali smo da su stvari pravno korektno obavljene. Tu su se kasnije problemi javili i Gradu jer stvari nisu bile baš dobro obavljene tijekom 90-ih.

To nas nije zanimalo jer smo mi platili sve što je trebalo kako bi konsolidirali društvo, da ono može biti u poziciji prihvati investicijski kapital i da tom kapitalu bude atraktivno investirati u hotel. Dogovoreno je da idemo zajedno, mi smo njima predali našu poziciju vjerovnika, a oni su je platili i ponudili 5,5 posto kamate, što je bilo vrlo atraktivno jer su oni kao državna tvrtka to mogli osigurati kod banaka, dok nitko drugi nije to mogao. No, nakon godinu dana odustali su od toga i počeli obračunavati 15 i 17 posto kamate i na taj način pljačkali vlastitu tvrku, do dana današnjega, do stečaja – istaknuo je za duList Zvonko Stojević. Na temelju prepuštanja vjerovničke pozicije, INA je ostvarila fiducijsko pravo za prodaju hotela.

SVE JE U RUKAMA INA-e

– Fiducij je imao i Dom fond i mi, a mi smo ga u dobroj namjeri predali INI kako bi s državom imali dobar odnos kako bi dalje razvijali projekt. Ne možete se boriti protiv države u kojoj radite, morate surađivati. INA je u ovom slučaju jednako država, u Nadzornom odboru cijelo vrijeme su bili 3,4 ministra iz Vlade, a Uprava je bila napravljena i od predstavnika tri stranke HDZ-a, SDP-a i Narodne stranke. I na kraju ste dobili Mađare, i nastaje cijeli problem  privatizacije državnih tvrki. U Vijeću vjerovnika, INA ima većinske glasove, jer mi nismo registrirali svoja potraživanja prema društvu jer se nismo željeli dograbiti aktive društva. Tako je INA postala najveći vjerovnik i u svojim rukama ima svu snagu i moć – zaključio je. Time je zapravo INA postala razlučni vjerovnik koji može pokrenuti postupak mimo stečaja, a inače se i prvi naplaćuje u samom stečaju. Upućeni tvrde da bi ako netko u ovom trenutku kupi hotel Belvedere na javnoj dražbi, to moglo dovesti do otvaranja niza pravnih pitanja. 

STOJEVIĆ NEZADOVOLJAN

Stojević nikako nije zadovoljan nastalom situacijom, a najavljuje i pravne korake.
– Sve što je u skladu s pravnim postupcima definitivno ćemo poduzeti. I mislim upravo to što sam rekao jer treba postojati pravna država, i treba se ponašati u skladu s mogućnostima koje vam pružaju pravo i praksa – pojašnjava Stojević.

Na naše pitanje je li pokušao razgovarati s predstavnicima INE kako bi se riješila nastala situacija, odgovorio je:
– Oni su uvijek odbijali bilo kakav razgovor sa mnom. Nažalost, nikada nije došlo do ozbiljnih razgovora. Iako je puno razgovora bilo ranije, ali posljednje dvije godine ne. Naglašava i kako je bilo razgovora da upravo on preuzme INA-ine dionice.
– Bilo je puno razgovora, no uvijek je uprava INA-e, od početka naših ulaganja u Belvedere bila instrumentalna u hrvatskoj političkoj korupciji, za koju znamo kako završava i što se s njome trenutno događa – napominje. Također je i dalje zainteresiran u ulaganje u hotel Belvedere.

Više o ovoj temi pročitajte u novom broju duLista!

 

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist