Natrag
21.2.2019 21:03

facebook

twitter

google

rss

dulist

IMAMO KUĆICE! Inspektori stopirali Žanu Grinch Baću

8.12.2015 @ 15:23 Dulist Grad

Podijelite:

Montažne drvene kućice kakve su postavljene u Dubrovniku, postavljaju se prigodno i privremeno i u drugim zaštićenim povijesnim jezgrama gradova, što na određeni način doprinosi njihovoj revitalizaciji. Takve kućice, kao montažni objekti ne ugrožavaju kulturno dobro, i uklanjaju se po završetku određenih adventskih događanja. Stoga se za takve slučajeve ne primjenjuju odredbe zakona koji reguliraju postupanja inspekcije zaštite kulturnih dobara – rečeno nam je iz Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Naime, Ministarstvu kulture poslali smo upit o daljnjem postupanju budući da je pročelnica Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Žana Baća još 26. studenog naložila Gradu Dubrovniku hitno uklanjanje montažnih, drvenih adventskih kućica sa Straduna, koje su se u tom trenutku tek postavljale. No, gradska uprava kućice je, usprkos protivljenju konzervatora, ipak postavila, a dopis Gradu dospio je u javnost tek na temelju upita medija, među njima i DuLista, kojega je zanimalo imaju li ovi montažni objekti suglasnost konzervatora ili ne.

Ako je suditi po odgovoru Ministarstva, kućice na Stradunu nisu očito sporne, bez obzira što se s takvom odlukom ne slažu lokalni konzervatori, koji u svom dopisu navode kako se ove ‘građevine postavljaju u najvrjednijoj ulici povijesne jezgre, koja predstavlja njen glavni urbanistički akcent, glavnu komunikaciju između zapadnih i istočnih gradskih vrata’.

Svakako treba spomenuti i kako je gradonačelnik postavljanje kućica bez ‘amena’ konzervatora pravdao – usmenom suglasnosti.
– Za vrijeme nedavnog posjeta izaslanstva UNESCO-a, ICOMOS-a i Ministarstva kulture RH gradonačelnik Vlahušić je upoznao prisutne s namjerom postavljanja adventskih kućica na Stradunu i pritom naišao na odobravanje te dobio usmenu suglasnost – ustvrdili su iz Grada Dubrovnika.
Žana Baća tako je Dubrovčanima pokušala ukrasti Božić, ako je suditi po raznim komentarima na društvenim mrežama, a Vlahušić je postao junak dana.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana