Aktualno

Ima trave, na sve strane

Ima trave, na sve strane

Sezona  nam je pred vratima i pravo vrijeme je za uređivanje i šminkanje Dubrovnika. Pri tom ne mislimo samo na asfaltiranje, obnovu i proširivanje gradskih prometnica, već i na hortikulturno uređivanje. No, dok bageri i strojevi bruje i užurbano rade na asfaltiranju gradskih ulica i dovršetku raskrižja i podhodnika na Ilijnoj glavici, Dubrovnik je pred sezonu hortikulturno zapušten. Da je tome tako, potvrdili su i direktori komunalnih poduzeća na sastanku ovog ponedjeljka.

– Grad nije onakav kakav bi trebao biti. Stoga ćemo sada, pred sezonu intenzivirati radove. Imamo puno glomaznog otpada stoga građane molimo da ga iznose u za to predviđenom vremenu. Intenziviralo se i košenje trave, no imamo još puno toga za obaviti – istaknuo je direktor Čistoće Pero Kaciga.

TEK SE KREĆE S KOŠENJEM

– Sada krećemo s košenjem, a završeno je proljetno čišćenje na Elafitima. Radimo na uređenju dječjeg igrališta na Gorici, Kabogi, i na uređenju Parka Luja Šoletića u Gružu. Sprave i klupe su naručene, svo staro bilje je uklonjeno, dovedena je voda, prokopani su kanali, a radovi bi trebali biti gotovi za mjesec i pol dana. Park u Gružu dobit će i nove sprave za igru, a imat će više cvijeća sa strane gdje se vezuju jahte – dodao je direktor Vrtlara Toni Miloslavić, koji očito nije svjestan kako će za mjesec i pol dana Dubrovnik biti u srcu turističke sezone.  
O hortikulturnom (ne)uređenju Dubrovnika, možemo se uvjeriti i na prvi pogled bez da se zapustimo u obilazak manjih i izoliranih gradskih ulica. Primjer toga je Sustjepan. Nakon što su njegovi stanovnici već mjesecima trpili brujanja i „opojne miomirise“ iz otvorenih šahtova,  okolno zelenilo uz samu cestu je obraslo, a trava je niknula na sve strane. A to nam je glavna prometnica kojom se ulazi u Grad! Naravno, sve raspoložive snage su se 'bacile' na uređivanje Ilijine glavice, pa se čini da se zaboravilo na Sustjepa, Batahoninu, Kantafig… Ništa bolja situacija nije ni primjerice na Ulazu od Buže. Zelenilo poviše parkinga kojeg, kad god mogu, koriste stranci, također je obraslo, i čini se već dugo vremena „vapi“ za uređivanjem. 

SOLITUDO U TRAVI

Slična situacija je i u Solitudu. Trava nikla na sve strane. U oko nam je zapala i iskopina gdje bi se, kako je najavljeno, trebalo početi graditi dječje igralište. Ovom prilikom moramo spomenuti da se to igrališta gradi već neko vrijeme. Zapravo, najavljeno je kako će biti gotovo pred dvije godine, tad su čak i službeno otvoreni radovi. Kako je duListu u travnju 2012. odgovoreno iz Grada Dubrovnika, tada se radilo „samo o raščišćavanju i ravnanju zemljišta“. Otad je, dodali su, izrađena projektna dokumentacija, te su radovi na toj  investiciji trebali početi u roku od 15 dana. Dakle, najkasnije do svibnja 2012. godine. No do toga nije došlo. Sada je pak najavljeno kako bi ubrzo trebale biti postavljene sprave.
Zanimljivo je spomenuti da još uvijek nije iščupano drvo koje raste iz Jadrolinijine zgrade u Gružu na koje je duList u nekoliko navrata upozoravao. No, iskreno se nadamo da će ono biti uklonjeno kada se u potpunosti završe radovi u Gružu.
No, s obzirom da su na nekim pješačkim stazama već postavljene cvjetne košare, njih 90 na Gruškoj rivi, na Mostu i na Pilama, a još njih 40 bit će postavljeno kada završe radovi u Zagrebačkoj, nadamo se da će, nakon što završe svi veliki prometni projekti u Dubrovnika, na red doći i hortikulturno uređenje grada. To bi ipak bio još jedan plus našem gradonačelniku uoči nadolazećih lokalnih izbora.
 

Zaposlen u gradskoj upravi ili HNS-u
Čiji je glasnogovornik Mario Tevšić?

Odgovor Grada Dubrovnika na naš upit o tome koliko je Grad Dubrovnik novaca uložio u hortikulturno uređenje grada pred nadolazeću turističku sezonu, nismo dobili do zaključenja ovog broja duLista. U ponedjeljak, po završetku kolegija direktora komunalnih poduzeća Grada Dubrovnika glasnogovornik Mario Tevšić rekao je kako ne osjeća obvezu odgovoriti na upit koji je gradskoj upravi uputio duList jer ni mi ne želimo izvještavati o radu gradske uprave. Očito mu smeta što ne želimo u našoj novini raditi besplatnu kampanju kandidatu za gradonačelnika Andru Vlahušiću. Ovim putem podsjećamo Maria Tevšića kako je on prije svega zaposlenik gradske uprave, a ne glasnogovornik HNS-a.
 

Pročitajte još

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović