Aktualno

Ima li mjesta za studente iz dijaspore?

Ima li mjesta za studente iz dijaspore?

Sveučilište u Dubrovniku objavilo je upisne kvote za akademsku godinu 2013./2014., u kojima stoji kako se u skladu s odlukom Senata, navode 22 mjesta za studente – strane državljane.

Budući da Hrvatska u srpnju ulazi u Europsku Uniju, situacija se mijenja na svim poljima, pa tako i u obrazovanju. Tu se automatski 'otvara pitanje' – što je sa studentima iz okolnih zemalja, primjerice BiH, koji su se dosad upisivali na naše fakultete?
Oni koji su dosad imali domovnicu RH, mogli su se prijaviti i upisati na Sveučilište u Dubrovniku pa su ulazili u kvote redovitih studenata zajedno s ostalim RH studentima.
– Ako se radi o studentima s dvojnim državljanstvom, od kojih je jedno hrvatsko, moći će se i dalje   prijavljivati na Sveučilište u Dubrovniku kao državljani naše države, pa u skladu s time i koristiti se svim pravima koja imaju RH studenti – ističu sa Sveučilišta.

Studenti iz EU studiraju u okviru naših kvota

Kvota za studente strance namijenjena je državljanima zemalja izvan EU, dok će državljani zemalja EU na hrvatskim sveučilištima moći studirati u okviru kvota za studente iz RH.
Međutim, ako ste pripadnik hrvatske dijaspore, a nemate status Hrvata bez državljanstva, nećete se moći upisati u ovoj godini kao redoviti student s hrvatskog područja, već ćete to moći učiniti tek u akademskoj godini 2014./2015.  
– U vrijeme kada smo mi objavili natječaj za upis u iduću akademsku godinu, dakle u prosincu 2012., još se nije moglo sa sigurnošću reći ulazi li Hrvatska ili ne u EU 1. srpnja. Također, u vrijeme ratifikacije Hrvatske, u Hrvatskoj su se radile pripreme i polaganja za državnu maturu, i nije se znalo je li status  Hrvatske ulazak ili ne 1. srpnja – ističe Sandra Buratović PR dubrovačkog Sveučilišta.

Nema mjesta panici

Hoće li ovi novi propisi značiti do upisa manjeg broja studenata iz zemalja koje od 1. srpnja ne pripadaju EU, sa Sveučilišta napominju kako nema mjesta panici. Dosad je Sveučilište upisivalo tek nekoliko državljana iz BiH ili pak Crne Gore, a da nisu imali dvojno državljanstvo, odnosno hrvatsko kao jedno od tih državljanstava.  
– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta dalo je uputu svim hrvatskim javnim sveučilištima da pripadnici hrvatske dijaspore trebaju biti unutar kvote koju financira MZOS te da ih se tretira isto kao državljane RH i državljane država članica EU-a – naglašavaju sa Sveučilišta.
Ipak, nameće se pitanje, znači li ovo da kvota propisana odlukom Senata Sveučilišta dovodi do manjeg broja studenata, odnosno, kako se može očekivati manji broj studenata u akademskoj godini 2013./2014., upravo zbog činjenice kako će se moći upisati (samo) 22 studenta izvan EU? Sa sveučilišta objašnjavaju kako su se i dosad studenti iz BiH uglavnom prijavljivali i upisivali s domovnicom RH.  
– Ne očekujemo promjenu u kvoti za strance ulaskom RH u EU. Također, ni prethodnih godina pri upisu nismo imali više interesa studenata stranaca nego što je bilo raspoloživih mjesta. Ako je student iz dijaspore, i nema potvrdu, od 22 upisna mjesta za strance, rijetko se kad ta kvota popuni, odnosno na Sveučilište se iz dijaspore upiše tek nekoliko studenata, te se i tako i tako ta kvota ne stigne popuniti do kraja. Sukladno tome, Sveučilište ne očekuje smanjenje broja studenata iz država koje su izvan EU – ističe Buratović.
 

Erasmus program
Sveučilište u Dubrovniku već nekoliko godina sudionik Erasmus programa (Sveučilište u Dubrovniku ima Erasmus povelju i Erasmus proširenu povelju), pa je u ovoj akademskoj godini bilo 35 stranih studenata iz država EU preko toga programa razmjene studenata.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist