Kultura

I ove godine „Hommage Tino Pattiera“

I ove godine „Hommage Tino Pattiera“

I ove godine će se u Kneževu dvoru u Dubroviku od 3. do 6. srpnja održati tradicionalni Dubrovački međunarodni operni festival „Hommage Tino Pattiera“.

Ovo festivalsko događanje  ima za cilj obogaćivanje dubrovačke kulturno turističke ponude novim vrijednim sadržajem, ustanovljenje novog kulturno turističkog brenda vezanog uz ime opernog tenora Tina Pattiere te aktivno poticanje popularizacije operne umjetnosti u Dubrovniku.

„Hommage Tino Pattiera“  postao je nezaobilazna festivalska manifestacija ne samo u Dubrovniku već postaje dio većeg i u Europi prepoznatljivog kulturnog kruga . Brojni interpreti koji su već nastupili ili će nastupiti u sklopu ovogodišnjeg opernog festivala članovi su europskih opernih kuća ili cijenjeni profesori na konzervatorijima ili sveučilištima. Iz godine u godinu  sve veći i veći broj inozemnih gostiju dolazi u naš grad samo da bi prisustvovali izvedbama ovog opernog festivala.

Dubrovački međunarodni operni festival nosi ime i organizira se u znak sjećanja na Tina Pattieru koji je bio jedan od najboljih i najpopularnijih opernih pjevača Europe prve polovice dvadesetog stoljeća. Rodio se 27. listopada 1890. u Cavtatu, a preminuo je također u Cavtatu 24. travnja 1966. godine.

Bio je prvak Kraljevske saske dvorske opere u Dresdenu.  Shodno ocjeni stručne kritike Pattiera je bio veliki konkurent slavnom talijanskom tenoru Enricu Carusu. Ovo je još jedan dokaz  da su Dubrovnik i Hrvatska uvijek bili nerazdvojni dio Europe gdije su imali vrhunski priznate i cijenjene predstavnike iz kulturnog miljea.

Na ovogodišnjem festivalu sudjelovati će devet opernih pjevača iz Austrije, Češke, Hrvatske, Južne Koreje, Kameruna, Meksika, Poljske i Rusije, dvojica instrumentalista iz Nizozemske i Poljske te trojica dirigenata iz Albanije, Indonezije i Slovenije koji će dirigirati Simfonijskim orkestrom opere i baleta Albanskog nacionalnog kazališta.

Ulaznice su u prodaji u agenciji Aragosa (Kralja Tomislava 7, 20 000 Dubrovnik) a mogu se rezervirati mailom na aragosa@aragosa.hr kao i telefonom na 020/436-999. Za više informacija posjetite: www.dubrovnik-opera-festival.com.
 

Program opernog festivala „Hommage Tino Pattiera„

Srijeda, 3. srpnja 2013. u 21.30 sati – Atrij Kneževog dvora – Izbor muzičkih tema iz popularnih filmova (šest opernih pjevača, klavirska pratnja: Marcin  Koziel, klarinet: Georges Devdariani)

Petak, 5. srpnja 2013. u 21.30 sati – Atrij Kneževog dvora – Taj francuski operni šarm (izbor arija i dueta iz popularnih francuskih opera – osam opernih pjevača, Simfonijski orkestar Albanskog nacionalnog kazališta za operu i balet, dirigenti: Maestro Zhani Ciko, Maestro Nikolaj Žličar)

Subota, 6. srpnja 2013. u 21.30 sati – Atrij Kneževog dvora – Verdi za sva vremena (povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Giuseppea Verdija – osam pjevača, Zbor „Libertas“, voditelj  zbora:  Meastro Viktor  Lenert, Simfonijski orkestar Albanskog nacionalnog kazališta za operu i balet, dirigent:  Maestro Noorman Widjaja,Maestro Zhani  Ciko,  Maestro  Nikolaj Žličar)

Pročitajte još

ZAPOČELO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Puna crkva Male Braće na prvom koncertu

Dulist

DUNJALUK U LAZARETIMA Sevdah za one koji misle da ga ne vole

Dulist

NOVA IZLOŽBA U FLORI ‘Uništenje’ Josipe Vlašić

Ivana Mijić Vulinović