Aktualno

I ove godine će helikopteri spašavati živote

hitna helikopterska sluzba063

Poznato je da smo geografski dislocirani te smo izduženi s puno otoka pa su nam krajnje točke gotovo 200 km udaljene od bolnica, bilo KBC Split ili OB Dubrovnik. Helikopter je presudan za spašavanje života pacijenata kojima je potrebna hitna medicinska reakcija, a to su svi oni na otocima, Pelješcu i u dolini rijeke Neretve – ispričao je ravnatelji Hitne medicinske pomoći DNŽ Luka Lulić prilikom simulacije prijevoza pacijenta na dubrovačkom heliodromu, a povodom pet godina od uvođenja ljetne hitne helikopterske medicinske službe u našoj županiji.

Koliko je važna najbolje govore brojke letova, odnosno intervencija kojih je u prosjeku 160 godišnje, istaknuo je župan Nikola Dobroslavić koji je iskazao želju da ona ne bude samo sezonskog karaktera.

Od početka svog dolaska na mjesto ministra zdravstva RH Vili Beroš je isticao potrebu ustrojavanja hitne helikopterske medicinske službe na teritoriju čitave Hrvatske.

– Svjedočimo da je na inicijatvu Hrvatskog zavoda za hotnu medicinu, a nakon sporazuma Ministarstva zdravstva, unutrašnjih poslova i Dubrovačko-neretvanske županije ustrojena ljetna helikopterska baza i ona radi već pet godina. Medicinski tim koji je smješten na dubrovačkom aerodromu samo je jedan od 17 timova koji se nalaze raspoređeni na frekventnim djelovima naših prometnica. Oni koriste isti ovaj helikopter koji je opremljen za najsuvremenije medicinske potrebe. Ovo daje dodatan osjećaj sigurnosti svim gostima koji ovdje dolaze, ali i građanima regije – proučio je ministar ovom prilikom i dodao kako će ova Vlada iznaći načina organizirati vlastitu hitnu helikoptersku službu.

No, za nju treba vremena, dodao je, jer ako i sada naručimo jednu letjelicu potrebno je nekoliko godina da se ona isporuči. Nema sumnje kako nam je to nužno jer uostalom ovo je način kako se rješavaju hitni medicinski problemi u Europi te nema razloga da Lijepa naša za njom zaostaje. Uz niz drugih dragulja, istakao je Beroš, našoj ponudi treba pridodati i ovaj – pružanje adekvatne medicinske pomoći unutar ‘zlatnog sata’. A kako riješiti pitanje kadra, odgovorio je:

– Briga o ljudskim potencijalima je bila zanemarena dugi niz godina. Novi zakon o zdravstvenoj zaštiti dozvoljava petogodišnji plan specijalističkog usavršavanja koji će nam omogućiti projekcije za budući period. Nedavno je potpisan dodatak treći Kolektivnog ugovora koji se odnosi na prekovremene sate i dogovorili smo se pro futuro otprilike kolika je cijena satnice te sukladno stajalištu Vrhovnog suda njihov novi obračun. Preostaje nam rješavanje zaostataka, sve što je bilo krivo izračunato u prethodnom razdoblju. Morate uzeti u obzir da sam u veljači imenovan ministrom te je nekoliko dana nakon toga došla korona koja je uzela puno naše energije – rekao je Beroš.

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist