Zanimljivosti

Humanitarci – ne samo za blagdane

Humanitarci - ne samo za blagdane

Prosinac je mjesec u kojem Rotarijanci tradicionalno djeluju humanitarno. Ovaj petak priredit će veliki Božićni koncert u Dominikanskom samostanu. O čemu je konkretno riječ razgovarali smo s predsjednikom Rotary cluba Dubrovnik, Davorkom Obuljenom.

Obuljen, kojemu mandat na mjestu predsjednika RC Dubrovnik traje do 30. lipnja 2014. godine, prisjetio se nedavno održanog Rotary bala, ali i govorio o cjelogodišnjem humanitarnom djelovanju dubrovačkih Rotarijanaca.
– Vrijeme prosinačkog humanitarnog djelovanja otvorili smo Rotary balom koji je održan 7. prosinca u Hotelu Hilton uz nastup Nine Badrić. Riječ je o trećem Rotary balu, a sredstva koja su se prikupljala od prodaje karata i lutrije darovana su Caritasu Dubrovačke biskupije s ciljem kupnje medicinskih pomagala štićenicima Caritasa. Bal je organiziran za 120 uzvanika, većinom Rotarijanaca, njihovih supruga članica Innerwheel kluba Dubrovnik te njihovih gostiju. Sada nam slijedi Božićni koncert, koji će se održati 20. prosinca u Dominikanskom samostanu, za dvjesto uzvanika. Cijena ulaznice je 100 kuna i sav prihod je također namijenjen Caritasu Dubrovačke biskupije. Na koncertu će nastupiti violinistica Đana Kahriman, mezzosopranistice Marta Babić i Laura Hladilo te Dubrovački simfonijski orkestar, Mješoviti zbor Libertas i Klapa Ragusavecchia. Koncert će se održati pod ravnanjem Harutyza Arzumanyana i Viktora Lenerta, a bit će između ostalog izvođena djela Sorkočevića, Rossinija, Mozarta, Šiše i Verdija.

Mnogi su se iznenadili informacijom kako je Sveti otac Papa Franjo počasni član Rotary kluba Buenos Aires. Je li Vas ta činjenica potaknula da humanitarne priloge s ove dvije blagdanske manifestacije usmjerite dubrovačkom Caritasu?
– Činjenica da je u ovoj godini ustoličen novi poglavar Katoličke crkve, papa Franjo, porijeklom iz Argentine, koji je prije 10 godina postao počasni član najstarijeg i najvećeg argentinskog Rotary Cluba Buenos Aires, za nas u Rotary Clubu Dubrovnik bila je više nego dovoljan razlog da sav prihod od ovogodišnjih akcija usmjerimo prema Caritasu Dubrovačke biskupije. Postoji i jedan dubrovački razlog, a taj je ravnatelj Caritasa, mladi svećenik Don Robert Čibarić, čiji smo rad prepoznali kao izuzetno kvalitetan, što je bilo dodatan povod da odaberemo upravo naš Caritas.

Nakon što je lani gošća na Božićnom koncertu bila Daniela Pintarić, ovaj prosinac rezerviran je za domaće izvođače. Postoji li za to neki posebni povod?
– Ovu godinu organizaciju Božićnog koncerta je preuzeo naš prijatelj Rotarijanac, bivši ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara, gospar Tomislav Vlahutin. Vjerujemo u njegov odabir izvođača utemeljen na dugogodišnjem iskustvu i dobrom poznavanju dubrovačke glazbene scene. Kako će sav prihod od humanitarnog koncerta također biti doniran Caritasu Dubrovačke biskupije, željeli smo da koncert bude usmjeren dubrovačkoj publici, što se s odabirom izvođača i postiglo.
 
Pomoć institucijama i udrugama
 
Prosinac je mjesec darivanja, no jesu li Rotarijanci humanitarno aktivni i ostatak godine? Koje su vaše najveće akcije zadnjih godina?
– Rotary Club Dubrovnik djeluje od kolovoza 1991. godine i u sklopu svojih akcija donirao je raznim institucijama  i udrugama kao što su OB Dubrovnik, brojne humanitarne udruge, domovi za nezbrinutu djecu, udruge za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju poput Udruge Down Sindrom ili Rina Mašera te dubrovačku Udruge slijepih i slabovidnih osoba. Već dvanaest godina u čitavoj županiji provodi se akcija dijeljenja sadnica maslina za područja opustošena najprije ratom, a onda i požarima.

Kakvu ulogu Rotarijanci imaju u Dubrovniku?
– Članovi Rotary Cluba Dubrovnik su ljudi raznih struka, društvenih pozicija i političkih usmjerenja koji dijele jedinstven cilj – pomoći onima kojima je pomoć potrebna. U svom se djelovanju prvenstveno bave humanitarnim i društvenim radom pomažući svima bez obzira na etničke, rasne, političke, vjerske i sve druge razlike. Tko želi biti Rotarijanac treba imati prije svega puno motiva za pomaganje potrebitima i spremnosti na odricanja, a posebno odricanja slobodnoga vremena u korist drugih.

Koliko dubrovački Rotary Club broji članova, te kako se postaje Rotarijanac?
– RC Dubrovnik broji 28 redovnih i 9 počasnih članova. Za ulazak u bilo koji, pa tako i dubrovački Rotary Club potrebno je biti predložen od jednoga od članova kluba. Nadalje, treba odraditi pripravnički staž pod vodstvom mentora u trajanju od tri mjeseca. Nakon ta tri mjeseca kandidat za člana RC mora upriličiti predpristupno predavanje na temu iz područja svoje struke te biti od svih članova kluba jednoglasno izabran u članstvo.

Pročitajte još

GLASAJTE ZA OŠ GRUDA Pomozimo školarcima da obnove knjižnicu

Dulist

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist